REKLAMA

Luxusní bydlení v domě s tajnou zahradou

Dům, ve kterém by se klidně mohlo natáčet několik sekvencí v dalším filmu o Jamesi Bondovi. Zhruba tak dokonalý je totiž realizovaný projekt Secret Garden House, domu, který projektovalo architektonické studio Wallflower Architecture + Design ze Singapuru.

Ne, tento dům rozhodně není skromný nebo úsporný. Je velmi okázalý a svým luxusním provedením provokuje. Rozhodně ale při všem tom přepychu fádní, a s každou další „objevenou“ místností dokáže překvapit. Ostatně, sám efekt údivu nad 1292 metry čtverečními celkové plochy je jedním z prvků, se kterým architekti počítali. Detailní provedení a vykreslení jednotlivých částí tento celkový dojem jen dobarvuje.

Sídlo totiž vyrostlo v singapurské čtvrti Bukit Timah, místě, které eufemicky můžeme označit za čtvrť vybrané společnosti. Sídlí tu filmové hvězdy i přední bankéři singapurských peněžních ústavů. A to tak „nahusto“, až by se mezi nakupenými vilkami a pseudo-zámky mohlo zdát, že zde už nebude dostatek místa pro tak štědře disponovaný projekt. Wallflower Architecture + Design ale „odhalili“ místo, které je částečně zasuté a schované. I proto je Secret Garden House nenápadný svým úzkým vstupním profilem, omezeným jen na bránu a vjezd. Do podstatné se pak před návštěvníkem rozkrývá postupně.

Zadavatel projektu, soukromá osoba, si přál vytvořit na vybrané lokalitě „luxusní tropické bydlení pro celou rodinu“. Nepočítal však s trvalým osídlením, jen se sezónním provozem. O klientovi, který si jinak uchoval anonymitu, je také zapotřebí zmínit ještě jednu podstatnou věc. Je majitelem stavební společnosti, a proto si přál svým sídlem trochu zazářit. Pokud tedy získáváte z pohledu na jednotlivé snímky dojem, že „je toho přeci jen trochu moc“, až příliš žurnálové, je to naprosto v pořádku. Přesně tak to mělo být, jako „vnější ukázka vlastních profesních schopností“.

Dům nabývá tvaru písmene „L“. Od nenáročného průčelí vede hluboce do „zahrad“, kde si brzy povšimnete, že prakticky ze všech stran je obstoupen sousedstvím jiných sídel. Architekti se s tím museli vypořádat tak, aby při zachování optimální dispozice oken a průhledů pokud možno zachovali soukromí obyvatel domu. Nebylo to právě snadné, ale i tak se jim podařilo, že při výhledu z okna nenarážíte na jinou zástavbu.

S řešením této situace částečně pomohl poněkud nerovný terén staveniště. Drobné deprese a vyvýšeniny byly uměle poupraveny, tak aby se jednotlivé součásti Domu s tajnou zahradou mohli natočit vhodným směrem. Tam, kde to nebylo možné, přišly na řadu vysoké ozeleněné zdi s vertikálními zahradami, které posloužily jako vnější štít.

Vzhledem k tomu, že požadavky na konkrétní provedení jednotlivých místností byly dle přání klienta značné, rozhodli se architekti třetinu celého objemu domu vyzvednout nad terén, na navršený svah. Ten pak posloužil k umístění prostorné garáže. „Hmota přízemí je v této části uschována a zarovnána na úroveň terénu,“ prozrazují architekti. „Tím jsme mohli zajistit větší soukromí ze strany příjezdové cesty, a také vytvořit jakési vyvýšené plateau (se svažujícími se terasami), oddělující obytné prostory od reprezentativních a bloku zahrad.“

Zní to trochu nadsazeně, ale studio Wallflower Architecture + Design má na svědomí jen v Singapuru desítku honosných sídel. Přesto je toto považováno za originál.  Jaký dojem si tedy můžete odnést z návštěvy v tomto mimořádném sídle? Pokud se budeme chtít projít krok za krokem celým domem, hned z kraje nás ohromí zúžený vstupní prostor. Pokud nezvolíte boční schodiště pro pěší, otevřou se před vámi „vrata do jeskyně“. Jak jinak popsat štípanou žulou obloženou garáž pro dvě auta, ve které je navíc unikátním prvkem prosklený okulus. Stranou ponechme, že vedle garáže je i vlastní čerpací stojan, a projděme hned dvoukřídlými dveřmi z garáže do uzavřené dvorany.

Zde se můžete rozhodnout pro setrvání v přízemí, nebo vystoupat do dalšího patra po působivém točitém schodišti ze skla a oceli. V přízemí, ze kterého jsme zatím viděli jen minimální část, se dále nachází „provozní zázemí“. To kromě skladiště nářadí, technické místnosti, „víceúčelové místnosti“, sauny, malé posilovny, bezpečnostní místnosti, a výtahu zahrnuje i domovní zahradu. Je také vytvořený jen „na efekt“, a profesionální zahradní architekt ji projektoval tak, aby navzdory své minimální rozloze působila výrazně hlubším prostorovým dojmem.

Přáním zadavatele bylo, aby od sebe prostorově a funkčně rozděleny obývací prostory a místnosti „společenské“. Jídelna a kuchyň je tedy situována do jiného bloku, a také jiným způsobem navazuje na okolí zahrad. Propojení je zajištěno především širokými terasami po obvodu a již zmíněným „plateau“. Tato plošina totiž tvoří vnější přechod, a podle architektů: „Umožňuje propojit nenásilnou formou jednotlivé místnosti tak, aniž by byl narušen jejich vnitřní program. Mohli jsme si totiž vybrat, jestli nastavíme spoustu prostorů s pevně stanovenými hranicemi a jasně danými funkcemi, anebo naznačíme možné programy využití, a ponecháme jejich účel majiteli domu.“

Výhledy z terasy jsou opět vymezeny či doplněny vzrostlými stromy, aby se obyvatelům nabízel výhled do zeleně (a chytře byl překryt výhled na okolní zástavbu). Trochu divočeji zní věta z popisu projektu: „Vizuálně podtržené bezpečí a dostatek soukromí při pohledu zvenčí umožňuje obyvateli velmi jednoduchým způsobem, aby mohl fungovat velmi otevřeným způsobem, a nemusel se bát kompromitace.“

Pokud jde o koncepční ztvárnění prvního patra, architekti jej formulují jako „dva obdélníkové travertinové bloky, usazené na štíhlých pilotech.“ Tyto bloky jsou pak propojeny na úrovni zvýšeného patra zastřešeným můstkem. Výrazným rysem jsou pak pevné dřevěné lamelové rošty, které v exponovaných místech zastiňují jednotlivé místnosti. Vyrazit můžete také rovnou na střechu. Je rovná, uzpůsobená pro pořádání večírků a společenských akcí. Navíc se odtud můžete pokochat výhledem Bukit Timah Hill, nejvyšší kopec v těsném okolí Singapuru.

Pokud setrváme na prvním patře, narazíme tu na skutečně štědře koncipovaný obývací pokoj, koupelnu, „suchou a mokrou kuchyni“, jídelnu, televizní místnost s audiosystémem a plavecký bazén na terase. Druhý bazén, či spíše vodní nádržka, má čistě estetickou funkci (pod hladinu ústí již zmíněný průhled okula z garáže). Druhé patro, respektive jeho dva oddělené bloky propojené můstkem, jsou vyhrazeny obytným částem. Nachází se tu hlavní ložnice a vedlejší obytné pokoje (každý s vlastní koupelnou), šatna, studovna a výtah.

Základní architektonické principy orientace, pohybu tepelných mas a prohřívání místností, expozice jednotlivých částí vůči světovým stranám z hlediska příjmu tepla a přírodní ventilace, to vše jsou „fundamentální základy designu“ celého Domu s tajnou zahradou. „Je to prostě sídlo navržené pro tropy,“ říkají Wallflower Architecture + Design. Rozhodně ale nečekejte záplavu exotiky ve formě přírodních materiálů. Vše uvnitř je moderní, navržené na míru, vyhovující těm nejnáročnějším požadavkům a soudobé estetice. Každé patro je bráno jako komplex nezávislý na svém okolí (pokud jde o systém přírodní ventilace), s důrazem na přirozený průvan a křížové větrání. Pohyb proudů vzduchu místnostmi byl součástí podkladové dokumentace, stejně jako detailní záznam o oslunění objektu v různých výškách v průběhu dne.

Vertikální zahrady slouží jako podpora systému čištění a zvlhčování vzduchu, a tento systém ještě doplňuje zapracování chytrých materiálů (obkladový světlý travertin, dřevěné předsádky, lamelové rošty před okny). Tlumená skla filtrují přílišné sluneční záření, a celý dům je možné kompletně uzavřít, například v případě tropických bouří nebo vzdušné laviny popílku z požárů, které se tu stávají v letním období poměrně běžnou, byť život komplikující událostí.

Údaje o projektu

Název projektu: Secret Garden House
Lokalizace: Bukit Timah, Singapur
Architektonické studio: Wallflower Architecture + Design
Vedoucí architekt: Robin Tan
Projektový tým: Cecil Chee, Sean Zheng, Shirley Tan & Eileen Kok
Dodavatelé stavby: BI&L Collections, Classic Aluminium Industry
Design zeleně: Nyee Phoe Flower Garden
Rozloha: 1292 m2
Rok dokončení: 2015

Sdílet / hodnotit tento článek

Mohlo by vás zajímat

Le Twist: Když se architektům omezení stanou inspirací

Le Twist: Když se architektům omezení stanou inspirací

Místní vyhlášky, nejrůznější omezení a zákonná opatření obvykle práci architektů příliš neprospívají. Případ z francouzského Montpellier je ale čestnou výjimkou. Když bylo v roce 2013 architektonické ...

REKLAMA
REKLAMA

estav.cz v žebříčku návštěvnosti TOPlist