Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

„Rozříznutá“ severská chata na 30 čtverečních metrech. Vejde se do ní celá rodina. Vyrostla v chráněném území na místě starého domku

Nečekaně odvážný zásah, který ale nenarušil velmi formální a jinak nenápadné vyznění „chaty“, skryté v severských lesích. Do tohoto nápaditě řešeného útočiště pro případy nepohody se vejde čtyřčlenná rodina, byť základna domu nemá ani 30 metrů čtverečních.
foto: Tom Auger

Jen málokterá kulturní zvyklost související s bydlením se tak dobře a funkčně zaběhla do praxe, jako skandinávský (norský) bolthull. Co to je? Malý domek na venkově, ne přímo chata, spíš náhradní či sezónní bydlení. Něco, kde se může přes léto zabydlet pastevec i s rodinou, zatímco se stáda prochází na zelených úbočích hor. Místo, kam zmizíte, když vesnici vypálí nájezdníci a kde budete pobývat, než ji spolu s dalšími přeživšími postavíte znovu. A když udeří mor nebo jiná epidemie? Stáhnete se znovu do svého bolthull, a počkáte, než se to přežene.

Dům, který se může hodit

Pro bolthull je přitom typické, že se nenachází nějak drasticky daleko od domu, kde rodina majitele žije běžně. Neleží v nějak zásadně izolované lokalitě, často stojí jen v kopcích nad vlastní vesnicí či městem, na které shlíží. Není to vyloženě nouzovka, ale v podstatě plnohodnotný prostor k bydlení. Je zařízen prostě a jednoduše do té míry, aby v případ opuštění nelákal zloděje k rabování. Je to prostě druhý, menší dům. Postavený na „co kdyby“ situace.

Foto: Tom Auger

Rozměr chaty k pobytu na venkově nemá, od civilizace leží nedaleko. Nadosah obchodům i práci. A jako útočiště od shonu je Norové začali využívat teprve nedávno. Mimochodem, populace norských měst se během covidové pandemie přesunula právě do takových bolthull. Je to prostě takový malý skandinávský (norský) fenomén. Který teď zkusili na požádání klienta architekti ze studia Rever & Drage Architects „promyslet“ trochu jinak. Odlišně, originálně.

Nacházíme se v Nordmarce, té asi nejbližší relativní divočině poblíž Osla. Na místě, malém skalnatém návrší, posetém několika bolthull. Dvě takové pak leží v těsné blízkosti, a právě ta více exponovaná ke svahu je tou, o níž tu jde. Ve své podobě uchovávala rysy původního objektu, který tu stál od roku 1930. Poté, co nahradil své ještě satrší předchůdce. Rodina majitele si přála tuto devadesátiletou dřevostavbu upravit pro potřeby moderního standardu bydlení.

Foto: Tom Auger

Znovu, ale pokud možno lépe

Ukázalo se, že konzervace a rekonstrukce nebude jako taková možná, protože zub času tu v severském klimatu zahlodal až příliš silně. Proto tu měla vyrůst stavba nová. Majitel ale nechtěl, aby se proměnila celková kompozice. Bylo pro něj důležité, aby se zachovala vazba na druhou, tu těsně v sousedství stojící bolthull. Chtěl zachovat v hlavním venkovním prostoru ono staromódní kouzlo třicátých let minulého století. To, že měl tohle puzení, bylo vlastně dobře. Místní stavební vyhlášky totiž neumožňují v Nordmarce stavět a vkládat do krajiny nic „nad rámec“ původní stavby.

Novostavba musela kopírovat původní rozměry, a dokonce i tvarové dispozice staré chaty. Kvůli ochraně přírody, místního rázu. Což byl přesně ten bod, ve kterém se rozhodl oslovit architekty z Rever & Drage. Požadavek po modernizaci obytného prostoru, proměně designu, byl totiž v přímém rozporu podmínek diktovaných vyhláškou, která by si při schvalování žádala ideálně totožnou dřevěnou boudu. A architekti – jinak už dávno proslavení nápaditými realizacemi v Norsku, Dánsku i na Islandu – do toho vstoupili tím odlišným pojetím.

Foto: Tom Auger

Zastavěná plocha nové stavby, se přesně přidržuje základů starého objektu a zabírá jen oněch 29 metrů čtverečních. Je tu i ostřeji zkosená sedlová střecha, na které nesesedá sníh. A nechybí tu ani dřevo – na fasádě ani v interiéru. Vizuální vazba k sousednímu domu je zachována, esence minulosti tu sedí. A při pohledu z boku skoro ani nepoznáte, že se tu něco změnilo. Na první mrknutí je vše vlastně při starém. Ale přesto je to jinak.

Radikální řez stavbou

Tou „novinkou“ je až fascinující šikmý průřez čelem stavby, prosklení, které ji otevírá výhledům na jihozápad, do zalesněného údolí. A perfektně osvětluje interiér celého domku. Objekt je umístěn hned vedle staršího srubu, a svými měřítky mu odpovídá. Společně pořád vytváří šikmý dvůr, který se otevírá směrem ke slunci a dál v pole výhledů. Identita, atmosféra místa, je nenarušená. Protože ta nejradikálnější změna rozříznuté bolthull ze dvora vidět vlastně nejde.

Zásah otevřeného prosklení maskuje venku umístěna lavička, která se skrývá před fasádou. Součástí lavičky je také ocelová podpěra pro střechu. Jinak je kromě omezené velikosti objektu dopad na životní prostředí i vztahy na pozemku dále snížen zvolenou technikou zakládání.

Foto: Tom Auger

Použitím ocelových šroubů zasunutých do skalního podloží je zakotvení stavby a zásah do terénu omezen na šest malých vrtaných otvorů. Pokud by to teoreticky bylo zapotřebí, je možné domek snadno odstranit a místo lze s minimálním úsilím stejně dobře obnovit. Severská nenáročnost tu prostě vyniká, doplněná o chytlavý design, chytře maskující novotu.

Malé ale milé

Novostavba se může pochlubit kompletně novým vybavením, modernostmi tekoucí vody a elektřiny, odděleným prostorem pro spaní, pobyt a vaření. Kapacitu pak může navýšit ještě skromné poležení přímo pod střechou. Interiér má jednoduchou, ale funkční koncepci s úrovněmi postupně stoupajícími vzhůru, kolem centrálního prostoru. Z nejnižšího stupně, řekněme patra u vstupu, vede schod nahoru do obytného prostoru. O dva schody dále se nachází odpočinková zóna kombinovaná s prostorem na spaní pro dospělé.

Děti musí na lože po žebříku, a na vymezený prostor pak navazuje i jejich prostor na hraní. Koupelna a úložné prostory jsou umístěny ve zbývajícím prostoru, zasunuté pod jednotlivými úrovněmi. Vejde se sem celá rodina a nikomu tu nic nechybí. Až zase připlují vikingští nájezdníci ze sousedního klanu, anebo přijde další pandemie, je to ideální náhradní bydlení. Pro případ náhody či nehody.

Foto: Tom Auger

 Obsahuje jen nejnutnější vybavení, ale ne o moc víc. Snadno se udržuje v čistotě a je nenáročná na celkovou údržbu. Cabin Nordmarka, jak je stavba architekty vedena, je světlá a otevřená, zároveň intimní a útulná. Zachovává kvality místa, nenarušuje okolí.

Údaje o projektu

Název projektu: Cabin Nordmark
Typ projektu: dřevostavba, rodinná chata
Architektonické studio: Rever & Drage Architects
Lokalizace: Nordmarka, Norsko
Vedoucí architekt: Tom Auger
Projektový tým: Martin Beverfjord, Eirik Lilledrange
Dodavatelé materiálu: Jatak, JØTUL, Schüco, Wood Cladding, nordvestvinduet
Klient: soukromá osoba
Rok dokončení (finalizace): 2022
Zastavěná plocha: 29 m2

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat

Foto: Robert Žákovič, www.robertzakovic.com

Dva domy na Hané: Tvoří jeden celek a tmelí rodinu

Nízkoenergetická stavba v úrodném moravském kraji na Hané má svá specifika. Chce se přiblížit lidovým tradicím rodinných sídel, která vytvářela svébytný prostor pro společná setkávaní velkou terasou s vůní dřeva, bylin a vína tak, jak je známe třeba z italských vesnic.