REKLAMA
Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Trvale obyvatelná rekreační dřevostavba stojí ve svahu na betonových nohách. Architekturu ovlivnila příroda i stavební předpisy

Přání a požadavky lidí se s časem mění, vyvíjí se v kontextu doby a situace. A zrovna tak doznaly postupné změn plány majitelů „Domu ve svahu“. Vizuálně i stavebně působivé novostavby, určené současně k trvalému obývání i rekreaci.
foto: Rasmus Norlander

Právě propojení těchto dvou jindy funkčně oddělených programů se propsalo do originálně pojatého projektu. Jak k tomuto netradičnímu splynutí došlo? Předně, klienti-majitelé se počítají k těm, kterým není osud životního prostředí lhostejný. Považují se za ty, co už mají po světě dost nacestováno, a místo různých končin světa by teď raději objevovali své rodné Německo. Je to ekologičtější a současně úspornější. Podobně pak smýšlí řada Němců. Dovolená v zahraničí je enormní zátěž pro životní prostředí, a krásně je i doma. Ostatně, nemálo výletníků zná lépe penziony v Chorvatsku nebo all-inclusive hotely v Egyptě, než okolí vlastní vesnice. Což je trochu škoda.

Na dovolenou, nebo na návštěvu?

Dovolená doma, kdekoliv od Alp po pobřeží, je teď v Německu prostě v trendu. A na tento trend pak reagují i majitelé Haus am Hang, Domu ve svahu. Pořád sice chtějí poznávat nové lidi, vyhledávat nové zážitky, ale chtějí to teď dělat jinak. Budou se s nimi seznamovat tak, že jim nabídnou ubytování. U sebe doma. Aby nedošlo k omylu: Dům ve svahu není hotel ani penzion, nefunguje na oficiální komerční bázi. Je to prostě stabilní bydlení jednoho páru obyvatel, designované (respektive nad-dimenzované) tak, že v něm souběžně mohou pobývat ještě 1-2 další rodiny. Které dům mohou využít jako nabídku k ubytování v přívětivém rodinném zázemí, při své cestě za objevováním krás Německa. Přijedou sem jako na návštěvu, zdrží se pár dní nebo týdnů. Podle domluvy.

Finančně se budou podílet na provozu domácnosti, vařit a trávit čas si budou všichni společně. Nezvyklé? To rozhodně ano. Je toho hodně o sdílení, spolu-bydlení, udržitelnosti. Majitelé Haus am Hang už nejsou nejmladší, a tímto modelem komplexního využití domu si pojišťují, že jsou vlastně pořád v kontaktu s novými lidmi. Žijí aktivně, návštěvy jsou pro ně trvalým zpestřením. Ale přitom je nezatěžuje rutina, spojená s konvenčním provozem penzionu nebo jiného ubytovacího zařízení, podnikání. Prostě jen zvou podobně smýšlející lidi k sobě domů. V kontextu environmentální debaty pak objekt i majitelé reagují na nelichotivou situaci klasických rekreačních objektů. Ty jsou velké, obývané jen částečně a sezónně. Přesto musí být udržovány, vytápěny. Spotřebovávají energii.

Jsou v podstatě neekonomické a neekologické. Nemusely by vlastně vůbec existovat, kdyby se v cílové destinaci trochu otevřely dveře turistům v běžných domácnostech… A na to je Dům ve svahu dobře vybaven. Nejen kvalitou architektonického řešení. Objekt vyrostl na svým průběhem velmi svažité parcele, v jinak docela malebné vesničce Menzenschwand. Leží na jižním okraji Schwarzwaldu (Černého lesa), jen kousek od pramenů Dunaje. Kraj v okolí je trochu posmutnělý, protože stejně jako mnoho venkovských regionů v Německu trpí odlivem mladé generace do měst. Sem se ale lidé vrací pravidelně, i když zimní lyžování kvůli teplým zimám za mnoho nestojí.

Život mezi patry

Stavební pozemek se nachází na jihozápadně orientovaném svahu, s výhledem do údolí a na vesnici. „Při navrhování budovy jsme se řídili myšlenkou zachytit krásu krajiny a zprostředkovat strmý svah hmatatelným způsobem v rámci jednoho kompaktního objektu,“ říkají architekti ze studia AMUNT. Objekt je řešen jako tvary neobvyklá dřevostavba (pokrývající plně stavební pozemek o výměře 110 metrů čtverečních), která už od pohledu překvapuje velkorysým dvoupodlažním obytným prostorem s dramaticky odlišnými „situacemi“ ve svých otevřených místnostech. Reagují totiž na topografii svažitého pozemku, a jsou odstupňovány po jednotlivých úrovních.

Těch reakcí na okolní krajinu je tu víc: definovány byly stromy, které musely být stavbou nedotčeny. Do zvažovaného sklonu střechy, směru hřebene, výšky okapů a přesahů střechy vstoupily požadavky územního plánování a ochrany krajinného rázu. To vše architekty vedlo k „rozvoji kubatury“ uvnitř domu. A to přes to, že byl zastavěn pouze nezbytný prostor. Suterén pod domem nebyl požadován, a tak se minimalizoval zásah stavby do pozemku. Zato „pod domem“ – tam, kde se stavba vyrovnává se svahem, vznikl úložný a odpočinkový prostor pod domem. Přístupný je z ulice. Z trojúhelníkovitého dvora se pak vstupuje do domu, který ohromí svým velkoryse dvoupodlažním obytným prostorem.

Foto: Hervé Abadie

Vchod se šatnou stojí v popředí kompozice, o několik schodů níže je kuchyň a jídelna s velkým balkonem, který přirozeně zastiňuje koruna rostlého javoru. A pak jsou tu ještě schody, které vedou do obývacího pokoje s krbem. Otevřené schodiště vede přes galerii do horního patra, kde se nacházejí malé, intimní a od sebe velmi odlišné jednotlivé místnosti. Nápadně kontrastují s velkorysým sdíleným obytným prostorem. Různá prostředí pro spaní jsou navržena tak, aby podpořila pocit z dovolené: je tu patrová postel, podobná těm v horských chatách, útulná ložnice zasazená do výklenku, spací galerie v síti, a ložnice s výhledem na hvězdy. Celkem Dům ve svahu nabízí 8 rozmanitých míst na spaní pro rodiny, přátele i páry.

Každá místnost, tedy spíše zákoutí, nabízí odlišné výhledy do okolí – na údolí, svahy, kopce a stráně. Štíhlý střešní plášť s velkými střešními prolisy výhled nenarušuje, je umístěn nad oběma objemy stavebními kompaktní stavby, které jsou nakloněny pod úhlem na 45° ke svahu. Výsledná půdorysná organizace se zdá být abstraktní, ale jejím záměrem je umožnit rozmanité vztahy mezi jednotlivými podlažími.

Energie pro střídavé zatížení

S takovou ubytovací kapacitou se pochopitelně vnucuje otázka, čím je z hlediska spotřeby energie dům odlišný od klasického penzionu. Architekti se nad řešením udržitelného energetického konceptu natrápili. Jednak proto, že obsazenost domu může být velmi kolísavá. Také zde není přípojka na plyn, a nebylo by vhodné, aby sousedé v okolí byli obtěžováni hlukem ze vzduchového tepelného čerpadla. Architekti po jeden čas dokonce zvažovali vytvoření přečerpávací nádrže a na ní napojené malé elektrárny, která by průtokem vyrovnávala výkyvy ve spotřebě. Nakonec ale, po intenzivní spolupráci s firmou zabývající se energetickým plánováním, byl vypracován projekt - experiment, zacílený na flexibilitu.

Základním prvkem je tu dobře zaizolovaná obálka domu, větrání okenními spárami, infračervené topné panely a použití elektřiny z velkoplošné fotovoltaické elektrárny na střeše. Samotný dům slouží jako zásobárna tepla, kamna na dřevo jej dohřívají. Technické řešení šlo ruku v ruce se stavebním. Z hlediska konstrukce a materiálového provedení tu zásadní roli nese šachovnicová betonová stěna, která podpírá dřevěnou konstrukci budovy, aby ji ochránila před sněhem a vodou. Opláštění stavby, fasádu, zajištuje pokryv z dřeva douglasky. Byl položen vodorovně a vertikálně, aby se snížil odpad, v závislosti na požadavcích a podle požadovaných otvorů. Vnější stěny se přidržují dřevěné rámové konstrukce a vnitřní stěny jsou vyrobeny z křížem lepeného dřeva (CLT).

Materiály byly přísně posuzovány z hlediska „lokálnosti“, odolnosti, a přirozené proměny zabarvení. Dřevěné podlahy a klínové stupně schodiště jsou vyrobeny z douglasky tisolisté, exponované prvky z křížem lepeného dřeva byly ošetřeny bíle pigmentovaným olejem, aby byl zachován světlý odstín dřeva. Okenní rámy vyzvedávají barvu podzimního javorového listí. Haus am Hang, Dům ve svahu, zaujme na všech frontách - svou myšlenkou i jejím praktickým ztvárněním. A musí se nechat, že má něco do sebe. Kdybychom trochu pootevřeli dveře svých domácností zvaným návštěvám, možná by na našich horách zůstalo místo rekreačních objektů více místa pro přírodu.

Údaje o projektu

Název projektu: K Haus am Hang
Typ projektu: dřevostavba, rodinný i rekreační dům
Architektonické studio: Amunt
Lokalizace: Menzenschwand, Bádensko-Württembersko, Německo
Vedoucí projektu: Nagel Theissen
Strukturální inženýring: Felix Mildner
Stavební dozor: Rolf Haselwander
Interiér: Markus Stoll
Zahájení projektové fáze: 2016
Rok dokončení (finalizace): 2021
Zastavěná plocha: 109 m2
Celková užitná plocha: 197 m2
Užitná plocha: 80 m2
Klient: soukromá osoba

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat