Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Neopakovatelný výhled ze svého domu mají díky kompletně prosklené střeše na dřevostavbě

Otevřít dům slunci, pustit si jeho paprsky dovnitř. To už dnes může znít jako docela otřepaná fráze. Dánský architekt Sigurd Larsen jí ale dodal nový význam. Realizovaný projekt malého rodinného domu, který připravil pro klienty z venkovského Uckermarku, je skutečně nevšedním a prozářeným místem.
Foto: Tobias Koenig, Michael Romstoeck

Přesto nebo možná právě proto, se tu kromě chvály hned ze startu nevyhneme určité porci kritiky. Dílo je originální a práce architekta bezpochyby působivá. Ovšem pozadí projektu, nazvané s údernou krátkostí samo-vysvětlujícím způsobem Das Glashaus, vrší jedno klišé za druhým. V popisu záměru jsme seznámeni s příběhem malé rodiny, která má kolem sebe ráda spoustu přátel. A protože už byli trochu unaveni velkoměstem, tedy berlínskou metropolí, nechali si na východě Německa vystavět tenhle překrásný domeček. Ekologický, nenáročný, s četnými prvky udržitelnosti. Aby byli přírodě blíž. Kolikrát už jsme něco takového četli, že?

Proč to nepřiznat?

Jenže hned první, o co při hledání bližších podrobností o Das Glashaus na internetu narazíme, je katalogová stránka nabízející zde ubytování. Celoročně. Objednat si tu pobyt můžete na jakýkoliv termín, v početně téměř neomezené skvadře, protože v tomhle domě žádná malá rodina s dětmi nebydlí. A když nahlédnete do plánu domu, uvidíte tu jednu hlavní a jednu vedlejší ložnici. Tady by asi už zabydlená rodina cizí nocležníky nevítala. Je to prostě obyčejný rekreační objekt se vším všudy. To samo o sobě vůbec špatné není, podnikatelský záměr je to jistě výnosný a dům vypadá po všech stránkách hezky.

Foto: Tobias Koenig, Michael Romstoeck

Je ale snad ostuda rovnou napsat, že je od počátku dedikován cestovnímu ruchu? Neobejdeme se bez těch věčně omílaných klišé o lidech hledajících útočiště na venkově, v lůně přírody, kteří jako by náhodou pod tlakem okolností začnou nemovitost pronajímat? Je to pak podobné jako historie věčných stavitelů slámových a jiných domů (nic proti alternativním přístupům ke stavbě a materiálům), kteří už jich se srdcem a nadšením postavili pět, ale v žádném z nich nebydlí, protože je obratem prodají těm méně zručným. Je to normální byznys, kde nějaké ekologické pohnutky jen dotváří pozlátko mimořádnosti.

Architektura přímá a střídmá

Das Glashaus rozhodně není špatný projekt nebo nedobře odvedené dílo, je skutečně promyšlenou záležitostí. A proto zůstává určitá pachuť z toho, že se před vlastním servírováním musí obalovat do pohádky, protože někomu rekreační objekty snad přijdou nějak méněcenné nebo nevhodné. Přitom zrovna Sigurd Larsen už patří k architektům, u nichž je jméno spjato s kvalitou. Profesionál se zkušenostmi z OMA (Office for Metropolitan Architecture), který se už dostatečně proslavil spojením estetiky vysoce kvalitních materiálů s odvážnými koncepty, přičemž je u jeho prací patrné zaměření na funkčnost ve složitém kontextu, už by to prostě zapotřebí mít nemusel.

Foto: Tobias Koenig, Michael Romstoeck

Ale raději zpět ke „skleníku“. Dům s celkovou výměrou 131 metrů čtverečních užitné plochy (a k tomu 70 metry „skleníku“ v patře) těží ze své otevřenosti, a tak nabízí svým obyvatelům vcelku jedinečnou příležitost vychutnat si klidné okolí ze všech úhlů, od kopců až po blízké lesy a jezera. Onen klid tu budete moci snadno vstřebávat, protože uvnitř domu vás toho moc rušit nebude. Design interiéru i vnější formy je přísně jednoduchý, střídmý. Ne hole vyprázdněný, ale účelně prostý. Jediným odvážnějším rysem je tu na půdorysu oblouk zakřivené stěny, která obydlí kryje od přístupové cesty.

Ideální místo pro dovolenou

Jinak, v duchu lehkosti a harmonie s okolním prostředím, se místnosti domu opírají o širokou krytou terasu na západě, která je zpřístupňuje vnějšímu prostředí. V ložnicích jsou postele umístěny vlastně přímo podél fasády, takže jsou přístupné jak zevnitř, tak přímo z terasy. A v duchu odbourávání hranic mezi vnitřním/vnějším hraje i sprcha, přístupná přímo zvenčí.

Foto: Tobias Koenig, Michael Romstoeck

Zahrada totiž nabízí dostatek soukromí, a umístění sprchy do malého výklenku garantuje intimitu. Sprchovat se venku, to je jedna z věcí, které doma normálně neděláte, ale na dovolené si je klidně dopřejete. Je to takové mile uvolněné, stejně jako celý Das Glashaus. Když se v přízemí otevřou všechna dveře a okna směrem do zahrady, a vítr si pohrává se závěsy, je to skoro jako na mořském pobřeží.

Interiér je při své otevřenosti přehledný a také kompaktní. Kuchyňský blok je zabudován do boxu vytvořeném z betonových cihel (a ty zase vytváří oporu pro schodiště vedoucí do patra). Betonové cihly sice rámují celý obytný prostor, ale jinak exteriéru i interiéru vévodí dřevo a jeho medově hřejivé tóny. Nejvíc pozornosti si pochopitelně zaslouží střecha. Dřevěná, sedlová, šikmá. A průhledná tak, že v prvním patře vytváří podél celého profilu jakýsi střešní skleník. Obsahuje velký a světlý prostor, který může fungovat jako ateliér, obývací pokoj anebo prostě jen univerzální obytný prostor. Je v podstatě nezabydlený, snad až na pracovní stolek a křeslo.

Foto: Tobias Koenig, Michael Romstoeck

Akumulace tepla je výhodou

Výhled odtud je fantastický, a zrovna tak zajímavý je pohled na střechu zvenčí. Pravidelnost střešní konstrukce totiž vytváří iluzi pravidelné světlé střešní krytiny. Ta tu absentuje, směrem na západ je celá plocha střechy prosklená, takže výhled na zelené údolí a západ slunce lze zažít i zevnitř. Východní sklon střechy je z polykarbonátu, který vytváří působivou hru světla, stínu a měnících se barev při pohybu slunce nad domem. Podle Larsena to je jedním z velkých kouzel domu, který každý nový den obdařuje zážitkem.

Praktici spíš pomyslí na to, jak bude pod takovou střechou vedro. Ale štíty domu se dá celý prostor dobře provětrávat, a přes zimu může sloužit celá „půda“ jako vynikající prostor pro pasivní akumulaci tepla. Z dimenzí domu, řešení funkčního členění a formátu zpracování patrné je patrné, že je to velmi povedený projekt, který může nabídnout perfektní zázemí pro dovolenou. K celosezónnímu pobytu malé rodiny, kterou už omrzelo hlavní město, ale nejspíš opravdu neslouží. Je to hezký rekreační objekt.

Název projektu: Das Glashaus / Glass House
Typ projektu: rekreační objekt
Architektonické studio: Sigurd Larsen
Lokalizace: Uckermak, Německo
Vedoucí projektu: Sigurd Larsen
Klient: soukromá osoba
Rok dokončení (finalizace): 2022
Užitná plocha: 188 m2

Sdílet / hodnotit tento článek

REKLAMA