REKLAMA
Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Rekreační chata na Lipně je malý zázrak. Na místě původní chatky vyrostl moderní dům tradičního tvaru

Nová chata, která potěší. To je na Lipně spíš výjimka, než pravidlo. Nejen proto si projekt rekreačního obydlí, jež vyrostlo na místě původní chatky ze 70. let, pozornost zaslouží. Klade důraz na stavební ekologii a udržitelnost.
foto: Petr Polák

Jihočeské Lipno je už po druhou dekádu smutně názorným dokladem toho, co se stane, když kvůli cestovnímu ruchu necháte rekreační zástavbu zpřetrhat řetězy úměrnosti a přirozených měřítek. Z dráhy rozumu dávno vykolejené Lipno prostě radost na pohled nedělá, a každá další zpráva o nějakém novém rekreačním objektu v této oblasti působí dojmem zátěže, přikládané na již potápějící se loď. Většinou totiž nesejde na tom, jak elegantní je tvarové provedení bot, když jsou betonové a jen tíží mrtvolu u dna.

Že z tohoto silně rozpačitého startu přeci jen vede cesta ven, nyní ukazuje svými parametry - na Lipno až nebývale skromný projekt - od architektů ze studia Les Archinautes. A jak je stavba malá (jen 123 metrů čtverečních zastavěné plochy) je to současně velké a hlavně nečekaně příjemné překvapení.

Foto: Petr Polák

Přiměřené požadavkům i místu

Chata na Lipně má „všech pět pohromadě“. Rozumná měřítka – stavba je pětinou rozlohy parcely - odpovídající tvary a proporce (řešený objekt má profil 11x 8 metrů, objem 570 metrů krychlových), materiál důstojný záměru, respekt k místu, rysy tradiční lokální architektury. A přitom vypadá dobře. Rodinná rekreační chata od Les Archinautes se prostě povedla, a upomíná na to, že i na Lipně se dá stavět s rozumem.

Jen kousek odtud řeka Vltava sytí stejnojmennou vodní nádrž, v záběru pohledu se zvedají vrcholky Smrčiny – výhledy se hodně promítají do provedení stavby - okolo je malá loučka a pozemek přirozeně odděluje plůtek a svítivě bílá hradba kmenů štíhlých bříz. Objekt koresponduje se svým okolím a naopak. Inu, poctivá Šumava, chtělo by se říct. A hned s povzdechem dodat, proč to tak nemůže být všude…

Foto: Petr Polák

Architektka Gabriela Králová dokázala výtečně zužitkovat odclonění pozemku pešuňkem probíhající trati, principy rozvolněné zástavby v blízkosti, návaznost na scenérie. A přitom, spolu s klientem, dobře vyhodnotila, že lepší než se vydat cestou extrémů bude zhodnocení prostorové předlohy objektu, který na parcele stál původně. Tím byla prostá typová tuctovka, bouda ze 70. let, kterou dnes rekreační Chata na Lipně nahradila.

Dovolená na Šumavě

Přáním klientů – mimochodem nadšených sportovců, vzývajících zdejší hory v létě i v zimě – bylo vytvoření útulného zázemí po pobyty. Nic, co by muselo vizuálně ohromovat, ale co by místo toho funkčně odpovídalo jejich nárokům. Což je asi dost podstatné, protože s klienty, kteří si váží místa takového jaké je, se nemusíte snižovat k divokým experimentům.

Foto: Petr Polák

Architektka mohla vyjít z normálních požadavků pro optimálně příjemné místo. Přitom se podržela pro lokalitu typického „horského“ tvarosloví, toho, co je tu podvědomě očekáváno.

Nový objekt zachovává úsporně kompaktní tvar, klasický obdélníkový půdorys, je celý orientován po vrstevnici – takže nevybočuje ani se nevyvyšuje soklem zařezaným do svahu – má lehce předsazený štít, kterým promlouvá do krajiny, disponuje krytým zápražím, pobytovou terasou ze tří světových stran. To spolu s výrazným přesahem střechy nabízí prostor pro různé využití. Od venkovního posezení ve stínu až po vyskládání naštípaného dřeva, nebo jen opření lyží a jízdních kol.

Foto: Petr Polák

Jednoduché, ale funkční

Stavba je ve své jednoduché podstatě jednopodlažní obydlí s podkrovím. Naprosto postačující a přitom komfortní řešení pro pobyt. V přízemí je navržen jeden malý pokoj, koupelna, prádelna, malá sauna a místnost pro uložení sportovního a technického vybavení. Podkroví skrývá koupelnu, komoru a dvě ložnice s kruhovým oknem ve štítu, rámujícím další vrcholy v okolí. Život se tu točí kolem hlavního obytného prostoru, klasické venkovské světnice, jež je usazena na prominentní pozici u štítu domu. A odtud také čtvercovým oknem vyhlíží na vodní hladinu.

Stavební řešení i užitý materiál odpovídá zdejšímu klimatu. Nebyl jediný důvod tu replikovat kýč, vytvářet stylizovanou nápodobu – a proto tu taky vznikla stavba vyvážená, v moderním duchu, nepopírající pro Šumavu charakteristické rysy.

Foto: Petr Polák

Objekt je navržen jako dřevostavba, ovšem ze současných CLT panelů. Vytváří nosnou konstrukci, a jsou směrem do interiéru pohledové, přiznané. Dřevěné stěny jsou doplněny masivním trámovým stropem se záklopem biodeskou.

Skladba je difuzně otevřená, s provětrávanou fasádou. Obklad fasády tvoří svislé modřínové profily (ze sibiřského smrku) – materiál odolný vlhku a s nízkými nároky na údržbu, okna jsou doplněna integrovanými posuvnými okenicemi, střecha je plechová falcovaná. Výškové zarovnání okapní roviny s nadpražím oken a dveří na jedné horizontální linii je soudobou interpretací římsy.

Na chalupě, která je eko

V interiéru - kde to voní pryskyřicí a dřevem a který příjemně prohřívají mastková kamna - je pohledové dřevo natřeno tvrdým voskovým olejem s bílým pigmentem a UV filtrem. Garantuje to prodyšnost i barevnou stálost dřeva. Podlahy jsou „nezničitelné“ dubové, v kuchyni je smrková biodeska, z modřínu jsou okenice.

Vyváženost přírodního a venkovského pojetí se tu odráží i v nezastavěném uspořádání místností, které si uchovávají svou vnitřní čistotu. Tato skromnost napomáhá snadné údržbě rekreačního objektu, a vede k duchu místa, které zážitky a energií naplňují sami obyvatelé.

Architektka zmiňuje i ekologické klady stavby. Chata na Lipně, vystavěná z masivního dřeva, je totiž nejen útulná, ale také udržitelná. Tento dům obsahuje okolo 50 kubíků dřeva, čímž váže zhruba 43 tun oxidu uhličitého. To je stejné množství, které by vyprodukoval automobil ujetím 390 tisíc kilometrů. „Při výstavbě se tedy více CO2 naváže, než vyprodukuje,“ říká Králová. „Dům je navíc z 80–90 % kompletně recyklovatelný.“

Více než 90 % hmotnosti domu je vyrobeno v ČR, českými mistry, z českých materiálů a českého dřeva. Realizace byla zajištěna rodinnou firmou 3AE, která kromě kvalitního provedení zajistila, v úzké spolupráci s autorkou, dotažení autorských prvků do posledního detailu. Sdílené hodnoty, smysl pro detail a láska k přírodnímu materiálu, pak rezonují hotovou stavbou.

Chata se povedla, jasně demonstruje, že i na Lipně do jde.

Údaje o projektu

Název projektu: Rekreační chata na Lipně
Typ projektu: novostavba rodinného domu
Architektonické studio: Les Archinautes
Lokalizace: Lipni, Jihočeský Kraj, Česko
Vedoucí projektu: Gabriela Králová
Spolupráce: 3AE s.r.o
Hlavní dodavatel stavby: 3AE s.r.o
Dodavatelé materiálu: Novatop, Agrop Nova, Prefa
Klient: soukromá osoba
Zahájení projektové fáze: 2020
Rok dokončení (finalizace): 2021
Počet podlaží: 1+podkroví
Zastavěná plocha: 123 m2
Hrubá podlahová plocha: 118 m2
Užitná plocha: 110 m2
Plocha pozemku: 580 m2
Náklady: 6,5 mil- Kč.

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat

Foto: Robert Žákovič, www.robertzakovic.com

Dva domy na Hané: Tvoří jeden celek a tmelí rodinu

Nízkoenergetická stavba v úrodném moravském kraji na Hané má svá specifika. Chce se přiblížit lidovým tradicím rodinných sídel, která vytvářela svébytný prostor pro společná setkávaní velkou terasou s vůní dřeva, bylin a vína tak, jak je známe třeba z italských vesnic.

REKLAMA