REKLAMA
Témata Hledat

Ceny nemovitostí a nájmů

Přehledně v mapě!

Dřevostavba u Berouna s vinnou révou na dosah

Rodinný dům v Chodouni u Berouna lze popsat jako nápaditou přízemní dřevostavbu s prostornou terasou, kde z jihozápadu cloní letní sluneční žár vinná réva. Ta by měla podle slov architekta Aleše Brotánka od jara do podzimu chránit terasu a jihozápadní roh domu před přímým slunečním žárem, který réva vždy do podzimu promění v bohatou úrodu hroznů.

Se stavbami rodinných domů často úzce souvisí životní styl. Stejně tak tomu bylo i v případě tohoto domu. Majitelé preferují ekologická a úsporná řešení a s architektem se shodli na výhradním používání přírodních materiálů. To považovali za prioritu, ze které nechtěli v žádném případě slevit, přestože rozhodnutí s sebou neslo vyšší náklady. Vykompenzováno to poté bylo v menších nárocích na celkovou plochu domu.

Romantické představy o bydlení

Na počátku měli majitelé romantické představy o stavbě domu z přírodních materiálů svépomocí s minimálním rozpočtem. Po několika nezdárných pokusem ale museli přiznat, že to svépomocí nezvládnou a ke spolupráci přizvali architekta Aleše Brotánka. Znali se již dříve a společně s ním sdíleli i většinu jeho představ o ekologickém bydlení. „Pro mě jako autora návrhu bylo vzrušující to, že jsem mohl být vtažen do procesu, ve kterém si rodina srovnávala priority. Ty se pak stávaly inspiračními zdroji celého optimalizačního procesu. Mám rád, když se hledá cesta, jak s minimem prostředků zajistit maximum potřeb,“ podotýká Aleš Brotánek a zve k návštěvě domu. 

Foto: Aleš Brotánek

Kvalitní dispozice

K domu přicházíme z východní strany. Nejprve mineme stání pro automobil a pokračujeme po chodníku chráněném přesahem střechy podél nevytápěné části, členěné na tři samostatné vstupy (sklad, vstup do domu a dílna). Do vytápěné části vstupujeme ze severu přes nevytápěné zádveří se spíží a dále do chodby propojující všechny místnosti. Hned za vstupními dveřmi je toaleta a za ní koupelna se sprchovým koutem. Na konci chodby směřují k východní straně dva pokoje a k západní straně ložnice. V srdci dispozice se nachází technická místnost, v jejíž centrální obloukové režné stěně je zabudovaná krbová vložka natočená do obytného prostoru. Ten je podél celé jižní strany členěný do třech funkčních koutů a propojený s kuchyňským koutem. Obytný prostor je díky vzestupné pultové střeše převýšený s opticky zvětšujícím dojmem, a ještě využit k vložení mezipatra se schodovitou knihovnou. Na terasu se vstupuje dveřmi v západní stěně vedle kuchyňského koutu.

Architektonické a výtvarné řešení

Dům je členěný na tři funkční celky a tvoří kompozici vzájemně se prolínajících kubusových objemů s dominancí obytné vytápěné části. Na hlavní klínovitý kubus obytné části navazuje jižní terasa s transparentní treláží a ze severní strany nasedá k domu horizontální kubus prolnutý s domem a přesahující hlavní hmotu z východu i západu,“ pokračuje v odborném výkladu architekt a vše názorně ukazuje: severní hmotu jako nárazníkový prostor před vstupem, pultovou ozeleněnou střechou, povrch stěn obložený modřínovým obkladem i pečlivě udělané hliněné omítky z místního jílu. Důležitým objemem je pro architekta i terasa fungující jako přechodový prvek mezi obytným prostorem a zahradou. Prolíná se do hlavní obytné části a je prostorově vymezena dřevěnou konstrukcí sloupů a trámů, na nichž je napnuta nerezová síť pro popínavou vinnou révu. Popínavá zeleň je zároveň stínicím prvkem chránicím terasu a obytnou část před letním přehříváním, nebrání však širokému výhledu z kuchyně a obytného prostoru. „Réva vždy do podzimu promění v bohatou úrodu hroznů. Po ostříhání pak holá nerezová síť nebrání slunci pronikat v zimním období do domu, kdy je naopak slunce velmi vítáno,“ dodává architekt a dále ukazuje na volnou část pozemku, kde vzniká permakulturní zahrada, do níž se dům otevírá. Zvýrazní se tak ještě více nádherný výhled do údolí, což byl podle jeho studie klíčový formotvorný fenomén domu.  

Dům není připojen na kanalizaci, na pozemku je vlastní kořenová čistička Foto: Aleš Brotánek

Dřevostavba s přidanou hodnotou

Materiálově se na rodinném domě v Chodouni u Berouna dominantně uplatňuje dřevo, strohé tvary jsou kombinovány s něžnou popínavou zelení. Spolu s ozeleněnými střechami i kořenovou čističkou s recyklací vody zadržuje dům v maximální míře vodu v krajině, využívá obnovitelné zdroje a jeho vizuální rozmanitost a originalita vyrůstá z logiky zdravého bydlení v souladu s přírodou. Takzvaný chybějící prostor uvnitř domu kompenzuje prostorná dřevěná terasa či patro pro přespání hostů v obývací části, kde je zároveň umístěna pracovna.

Úspory energií a vody jsou dalšími faktory, na kterých se rodina s architektem shodla. Dům je vybaven fotovotaickými panely na ohřev vody a vegetační čistírnou odpadních vod. Návrhy interiérů se po dokončení stavby staly pro paní domu velkou vášní. Postupně navrhla kuchyň, dětské pokoje i šatnu. „Stavba dále zraje, vyvíjí se a její obyvatelé spolu s ní,“ říká na závěr spokojený architekt.      

Technické údaje

Zastavěná plocha vytápěné části: 120,2 m2
Užitná plocha vytápěné části: 98,5 m2
Energetická náročnost budovy (dle PENB): A mimořádně úsporná
Celková spotřeba energie za rok dle PHPP: 19 kWh / (m2a)
Větrání: kaskádové řízené s rekuperací tepla s minimalizovanými rozvody v podhledu s vyústěním nad vstupními dveřmi do pokojů, kromě obytného pokoje, kde je registr integrovaný do lavice jídelního sezení.
Vytápění: teplovodní sálavé plochy minipanelů. Hlavní zdroj – fotovoltaické panely 12 m2 pro ohřev TV s přípravou na dalších 24 m2 FV panelů s perspektivou pro doplnění bateriového zdroje s možností občasného přechodu do nezávislého ostrovního režimu s využitím přebytků v elektromobilu. Doplňkový teplovodní ohřev krbovou vložkou Hoxter na dřevo + integrovaný zásobník tepla (IZT 1000l se stratifikací) s elektrospirálami na nouzový dohřev.
Okna: dřevohliníkové rámy Alphawin s přeizolovaným rámem. Kromě nevytápěné části závětří mají všechna okna izolační trojsklo. Okna na jih, východ a západ ve vytápěné části jsou stíněna transparentní screenovou roletou.
Zelená střecha: bezúdržbová extenzivní skladba převážně se sukulenty.

Akademický architekt Aleš Brotánek

autorizovaný architekt, který se zaměřuje na navrhování nízkoenergetických a pasivních nezávislých domů šetrných k přírodnímu prostředí. Absolvent Vysoké školy umělecko-průmyslové v Praze (VŠUP).

Kontakt: AB Ateliér Sedlice 81, Rožmitál pod Třemšínem, abrotanek@abatelier.cz www.abatelier.cz

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat

E-book: Příručky ZDARMA!

Příručka Jak koupit bydlení

Jak koupit bydlení

Pomocník při koupi domu, bytu, pozemku.

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Poradíme s vyřízením stavebního povolení

Nejnovější články

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Akce a slevy

Soutěž „Vyhraj tuhle káru“

Soutěž „Vyhraj tuhle káru“

SOUTĚŽ "VYHRAJ TUHLE KÁRU"

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA