REKLAMA
Témata Hledat

Ceny nemovitostí a nájmů

Přehledně v mapě!

Rohový dům s vůní modřínu na malé parcele

Okolo původní garáže vyrostla v Brandýse nad Orlicí impozantní stavba, která se svým tvarem plně přizpůsobuje relativně malé rohové parcele. Součástí domu je i venkovní terasa s navazující zahradou chráněná před pohledy z ulice. Kolemjdoucí jistě osloví precizní fasáda z modřínových prken.

Rodinný nízkoenergetický dům složený z jednoduchých kubistických tvarů s výjimkou oblého rohu směrem do křižovatky do sebe hravě schoval původní garáž a nabídl nové promyšlené dispozice původního prostoru i přístaveb. Nad garáží vzniklo patro s ložnicemi a koupelnou, společenská část propojená velkým posuvným oknem s terasou a zahradou se nachází v přízemí. Střecha na nižší části domu se využívá jako druhá terasa se vstupem z ložnice. Fasáda domu z modřínových prken sjednocuje design a vytváří zajímavé architektonické tvarosloví blízké přírodě.

Račte vstoupit

Dům vás k sobě musí něčím přilákat, musíte mít chuť do něj vstoupit. Dům musí vonět… A mít v sobě i určité tajemství…“ Přáním majitelů bylo i to, aby zahrada a venkovní terasa byly dostatečně chráněné před zvědavými pohledy z ulice a byla zde zachována stará vzrostlá hrušeň, která nabízí v parných létech blahodárný stín. S projektanty Molo architekti se shodli téměř ve všem a na rohovém pozemku v Brandýse nad Orlicí tak mohla vzniknout zcela impozantní jednopodlažní nízkoenergetická stavba, která v přední části slouží kromě jiného i jako garáž, v zadní části se nachází podsklepený sklad a směrem do zahrady k ní přiléhá dřevěná terasa. Výrazným prvkem stavby je také již zmíněný vzrostlý listnatý strom.

Stavba z dílny MOLO ARCHITEKTI vyrostla okolo původní garáže, schovala ji do sebe, umístila sem společenskou část domu a nad ní vyrostlo patro s ložnicemi a koupelnou. Foto: MOLO ARCHITEKTI

Slovo architekta

Navrhovaná přístavba a nadstavba původního objektu originálně rozšířila funkci obyčejného rodinného domu na pohodlné moderní bydlení pro čtyřčlennou rodinu. Novostavba vyrostla okolo té starší a schovala ji do sebe, jednoduché kubické tvary nového domu jsou sjednocené s materiálem fasády. Zahrada spolehlivě funguje jako další venkovní pokoj, prosklená stěna v obývacím pokoji s velkými posuvnými dveřmi plynule navazuje na terasu krytou větvemi staré rozložité hrušně,“ komentuje stavbu projektant Molo architekti a ukazuje půdorysy stavby.

Promyšlené dispozice a zařízení

Do domu lze vstoupit po venkovním schodišti přímo z ulice, do vstupní haly pak přes garáž a technickou místnost. Na vstupní halu přímo navazuje velkorysý obytný prostor spojený s kuchyní a schodištěm, v prostoru pod schody je umístněná koupelna a WC. V patře se nachází krátká chodba s přístupem do ložnice a koupelny. Z ložnice je možné vstoupit na plochou střechu z bytelných dřevěných fošen zatíženou kačírkem. Dřevo je tady všudypřítomné a krásně voní. Útulnost objektu dotvářejí krbová kamna na kusové dřevo pečlivě vyrovnané v nice. „Vytápění bylo navrženo jako teplovzdušné pomocí rekuperační jednotky, která zároveň zajištuje nucené větrání s rekuperací odpadního tepla. Krbová kamna jsou doplňkovým zdrojem. Navrženy jsou též solární kolektory pro přípravu teplé vody,“ upřesňuje projektant.

Stavba z dílny MOLO ARCHITEKTI vyrostla okolo původní garáže, schovala ji do sebe, umístila sem společenskou část domu a nad ní vyrostlo patro s ložnicemi a koupelnou. Foto: MOLO ARCHITEKTI

Čtyřčlenná rodina je se svým bydlením nadmíru spokojena. Její sny a preference byly naplněny prostřednictvím zkušeného architektonického atelieru a rodinný dům se pyšní i celou řadou vlastních nápadů, které teprve činí bydlení krásným a přirozeným. 

Typ stavby: Rodinný nízkoenergetický dům
Místo: Brandýs nad Orlicí
Autor projektu: MgA. Patrik Zamazal, MOLO ARCHITEKTI, s.r.o
Zastavěná plocha: RD s garáží 122 m2, terasa 25,9 m2
Třída energetické náročnosti: velmi úsporná B
Konstrukční systém: jednoduchá dřevěná stavba na ocelových mikropilotech, původní stavba garáže je zděná (plynosilikátové tvárnice) založená na betonových pasech. Konstrukce je provedena jako dřevostavba, systémem 2x4 (two by four), jedná se o fošinkovou konstrukci, materiálem je smrk. Fasáda je z modřínových prken.
Střechy: ploché, nosná konstrukce z dřevěných fošen s izolací z pěnového polystyrénu. Krytina z EPDM kaučuku zatížená kačírkem.
Vytápění a větrání: Primární zdroj je elektrokotel, doplňkový zdroj krbová kamna, rekuperační jednotka zajišťuje současně nucené větrání.     

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat

Dřevostavba u Berouna s vinnou révou na dosah

Dřevostavba u Berouna s vinnou révou na dosah

Rodinný dům v Chodouni u Berouna lze popsat jako nápaditou přízemní dřevostavbu s prostornou terasou, kde z jihozápadu cloní letní sluneční žár vinná réva. Ta by měla podle slov architekta Aleše Brotánka od jara do podzimu chránit terasu a jihozápadní roh domu před přímým slunečním žárem, který réva vždy do podzimu…

Foto: BoysPlayNice

Proměna Javornického statku na palírnu. Vypadá, voní i chutná skvěle

Kde se nachází Javornice? Když prozradíme, že kousek od Dubu, úplně si nepomůžeme. Je to ale na dohled od Prachatic, což už by s orientací pomoci mohlo pomoci. A tady, v až kýčovitě malebné krajině jihočeského venkova, dozrál k chuti i užitku nevšední projekt rekonstrukce hospodářské usedlosti.

Foto: PION Fotografia

Dům tvořili architekti dle pocitů zákazníků. Rodina se tu cítí skutečně doma

Když si necháte vypracovat projekt novostavby rodinného domu architekty, jak dalece bude návrh odrážet vaše původní představy? Záleží na tom, jakého architekta si vyberete. Polští architekti dokázali symbiózu mezi přáním klientů a provedení dovést na novou úroveň. A rodinný dům tak dokonale sedí potřebám jeho obyvatel.

REKLAMA