REKLAMA
Témata Hledat

Architektonické inspirace

Mozaika nápadů z celého světa na ESTAV.cz!

Kamenný dům po dědečkovi si zachoval původní konstrukci. Uvnitř je moderní

Stěhování za bydlením z ruchu velkoměsta do odlehlých vesnic je trendem sledovaným u mnoha mladých rodin. Interiérový architekt se vydal stejným směrem a splnil si svůj sen. Vrátil se ke svým kořenům a zrekonstruoval si dům po svém dědečkovi, do podoby moderního domu se zachováním původní kamenné konstrukce.

Projekt House of Grandfather Martinho pochází z dílny COVO Interiores, kterou Mário založil spolu se svým bratrem. Architekti si v rámci renovace interiéru stanovili za cíl zachovat tradiční vzhled stavby, inspirovaný předchozími generacemi, a spojit jej s pohodlím moderního života. Dvoupatrový dům dědečka Martinho, který byl postavený ve 40. letech. Nabízel rozlohu 110 čtverečních metrů, v zapadlé uličce neméně zapadlé vnitrozemské vesnice Touro. Mário v první řadě potřeboval disponovat větším prostorem, a proto do projektu kompletní renovace s rekonstrukcí zahrnul také přilehlou budovu s přístavbou. Ve výsledku vznikl funkční návrh, který zahrnuje plochu 230 metrů čtverečních.

Dům plný vzpomínek a budoucnosti

Asi se hodí zmínit, že tahle „zakázka“ byla pro bratry z COVO Interiores osobní. Dědečkův dům je podle nich vyjádřením všeho, v co věří. Je symbolem života, a současně výrazné individuality v obci. Žulový kámen jako základní stavební prvek, který tvoří zdi samotné stavby, symbolizuje svou odolností vůči času prvek stálosti, stability a ochrany. Sáhnout „do základů“ znamenalo ohrozit tuto podstatu. I proto byla realizace výzvou. „Ani zdatní chirurgové obvykle neoperují své příbuzné,“ komentuje své rozpoložení Morgado.  A protože se jednalo o renovaci interiéru, bylo zapotřebí, aby veškerá organizace práce podléhala požadavkům interiérového designu. Tuto výzvu se podařilo naplnit spojením umění, a také praktických znalostí práce zedníka, malíře, instalatéra, tesaře, elektrikáře. A ve výsledku tak vznikl harmonický domov, stále plný vzpomínek, který svým moderním provedením zosobňuje víru v lepší budoucnost.

Foto: João Morgado

Zachovalý exteriér, který respektuje okolí

Hlavní část projektu, tedy dům, ve kterém dědeček bydlel, má dvě patra, každé o rozloze 55 metrů čtverečních. Přízemí domu, které dříve obývala zvířata, je dnes díky renovaci výhradně obytným prostorem. Přilehlá budova, která sloužila především jako sklad obilnin, je předělána na interiérové studio, aby mohl majitel/architekt pracovat z pohodlí domova. Dům byl renovován s ohledem na místo i materiály. Silné kamenné zdi, které utváří exteriér, byly zachovány, aby i nadále vyjadřovaly respekt k okolí. Plně obnovena byla mříž verandy z tepaného železa, a původní střešní konstrukce z kaštanového dřeva.

Foto: João Morgado

Vedle tohoto rozšířeného domu se nachází bývalý seník, který sloužil jako sklad krmiva pro zvířata. Z něj je teď vytvořená dvoumístná garáž, jejíž součástí jsou prostory technického zázemí. Plochá střecha garáže, na kterou vedou kamenné schody, slouží jako terasa s výhledem na pohoří Nave. Stěny a střechu odděluje osvětlený průzor po celém obvodu. V přízemí rodinného domu se nachází obývací pokoj, který je od kuchyně s jídelním koutem oddělen schodištěm umístěným v centrální zóně. Schody jsou spolu s hygienickým zařízením situované mezi tenkými stěnami z dubového dřeva, jejichž šířka ponechává úzký průchod z jedné místnosti do druhé. V patře se nachází dětský pokoj a ložnice, oba s vlastní toaletou a koupelnou. Výhled z oken je orientovaný do ulice i na vrcholky hor.

Foto: João Morgado

Nová řešení ve starých principech

Řešení interiéru je kombinací přírodních a moderních materiálů. Podlahy jsou cementové, první dosazený schod je žulový, příčky vydělující pokoje v přízemí jsou dřevěné. Tenké bílé zdi v kombinaci s designovými prvky ze světlého dřeva celý interiér prosvětlují a dodávají mu lehkost. Nástěnná světla, minimalistické lustry a bodové osvětlení vizuálně maximalizují již tak poměrně omezený prostor. Nábytek v bílé až krémově barvě a s tóny mechově zelené barvy odkazují na okolní přírodu a oživují interiér. Dům si uchovává svůj původní charakter v moderním designovém hávu. Renovace integruje nová řešení ve starých principech a vzpomínky v modernitě.

Sdílet / hodnotit tento článek

Přečtěte si více k tématu Architektura

Dvojdům, který je oslavou dávného přátelství a divokých opic

Dvojdům, který je oslavou dávného přátelství a divokých opic

Přátelství je nade vše. Dva manželské páry středního věku byly přáteli po celý svůj život, a tak jim přišlo příhodné poptávat nové bydlení provedené jako duplex, dva zrcadlově převrácené a propojené domy. Ti lidé prostě chtějí trávit čas společně!

Věž s byty a kancelářemi v centru Prahy, na které lze farmařit

Věž s byty a kancelářemi v centru Prahy, na které lze farmařit

Projekt Dream Tower představuje inovativní řešení multifunkční budovy v centru nově se rozvíjející části Prahy – Nových Butovicích. Kombinací různých funkcí a technologií jako městské farmaření nebo soběstačné hospodaření s vodou a energiemi přináší koncept pro městský dům budoucnosti. Návrh budovy byl oceněn cenou ...

Trutnovský areál Bojiště zkrášlily dřevěné konstrukce navržené studenty

Trutnovský areál Bojiště zkrášlily dřevěné konstrukce navržené studenty

V areálu Bojiště u Trutnova vyrostly pro veřejnost dřevěné umělecké objekty, které navrhovali a sami instalovali studenti prvních ročníků Fakulty umění a architektury v Liberci a Fakulty architektury vratislavské polytechniky. Bojiště tak zdobí velké písmeno „B“ z jeho loga nebo prolézačka v podobě děla. Jak dřevěné ...

Proč jsou paneláky tak barevné? Přijďte si o tom popovídat!

Proč jsou paneláky tak barevné? Přijďte si o tom popovídat!

Podívejme se na panoramata mnohých českých měst. Nezřídka uvidíme velká paneláková sídliště. Důvodem jejich vzniku byla především bytová krize a nutnost rychlé výstavby řízené centrálním plánováním. Jak ale vypadají dnes v době prosazování individuálních zájmů? Barvy a tvary až zrak přechází, architekti pláčou a ...

Foto: Leonid Furmansky

Rodinný dům vypadá z ulice jako bunkr. Uvnitř je plný světla

Přívětivé útočiště ale v ruchu velkoměsta? Američtí architekti ze studia Murray Legge Architecture vám pro soukromou oázu klidu rádi připraví projekt vašeho rodinného domu. Residence David Street House, kterou vytvořili v texaském Austinu, v sobě kombinuje povědomé architektonické prvky s praktickou všedností, a ...

REKLAMA
REKLAMA