REKLAMA
Témata Hledat

Architektonické inspirace

Mozaika nápadů z celého světa na ESTAV.cz!

Úsporná rekonstrukce historického domu s příchutí portského

Porto je kouzelné město, kde se viděno očima turisty zastavil čas. Ten dojem je ale jen zdánlivý, a pod oním malebným historickým sedimentem probíhají velké stavební změny. Každý se totiž rád podívá do skanzenu, ale nikdo by v něm nechtěl nastálo bydlet. Výjimkou není ani dům na nábřeží řeky Douro, který obývá mladý João. Než trávit život v minulosti, pustil se do pořádné rekonstrukce.

V principu jednoduché zadání na modernizaci a zvýšení obytných kvalit původních 160 metrů čtverečních dvoupodlažního domu hned z kraje narazilo na několik bariér. Jak to? Od architektů se očekávalo, že stávající obydlí popostrčí do přítomnosti o nějakých 600 let, což je pořádný skok kupředu. Proč? Protože dispozice tohoto domu se prakticky nezměnily od 14. století, kdy byl vystavěn. Vmáčknutý do řady podobných domků zůstával nezměněný po generace. Dílem proto, že metrové kamenné stěny, vytvářející obvod přízemí a základy, je dost těžké nějak stavebně modifikovat.

Bydlení s dlouhou tradicí

Původním středověkým obyvatelům stísněnost a nedostatek světla nevadil. Žily tu totiž rodiny rybářů, které trávili čas venku, a sem chodili jen spát. Největší „stavební“ změnou bylo odkrytí čelní stěny, ústící na ulici. Kdy k tomu došlo? To by nám museli poradit kronikáři, protože tahle úprava souvisela s přetvořením domu na pouliční pekárnu. To už je taky hezkých pár století zpátky. Takže tu máme dům s opravdu bohatou historií, v srdci památkově chráněné zóny, který nemůže růst do stran. A v něm ještě v roce 2016 sedí nešťastný João, který přemýšlí, jak z neobyvatelného učinit dokonalé bydlení… Má ale štěstí: zrovna jde kolem profesor architektury místní technické univerzity, Guilherme Machado Vaz, a společně už něco vymyslí.

Foto: Luís Ferreira Alves

Když už nevíš, co dál, smekni střechu

Nebudeme vás napínat: Chtělo to částečně zvednout střechu (o 65 centimetrů). A další řešení se v tomto případě skrývá v poněkud komplikovaném (částečném) odstranění stropu, což vytvořilo mnohem širší prostor kolem schodiště do patra.  Pochopitelně, tohle patro pak prošlo stavební úpravou zadní fasády, rozkrytím části střechy. Následovalo ještě jedno důležité „odlehčení“, a to odstranění vnitřního dřevníku. Tyto tři kroky pak vytvořily originální světelný komín, který přivedl světlo do celého přízemí. Přirozené světlo také zajistila okenice do nově vzniklého „dvorku“ po dřevníku.

V Portu má život volnější tempo

Stylizovaný světelný komín nevede jen denní svit, ale prospívá také křížové ventilací. Stačí otevřít veřeje dvoukřídlých dveří na ulici, a máte vyvětráno. Architekt se samozřejmě musel poprat s tím, jak v nově komponovaném prostoru vydělit místnosti spíše společenské a ryze soukromé. Ložnice tedy putovala do patra, odkud se nabízí stylový výhled na řeku Douro, zatímco přízemí bylo vyhrazeno pro kuchyni a jídelnu s obývacím pokojem. I když tu zmizelo pár zbytečných cihlových stěn, pořád tu nebylo místa nazbyt. A tak tu narazíme na prvky multifunkčního nábytku.

Foto: Luís Ferreira Alves

Třeba široké desky policové stěny (rozvolněné, aby nestínila) tak slouží z jedné strany k odkládání knih, z druhé pak nádobí. Nezvyklé? To ano, ale praktické. Rekonstruovaný dům se nebojí řešení, která by nám nejspíš přišla poněkud neortodoxní. Třeba ono extrovertní pojetí kuchyně, která dveřmi/okny „přetéká“ na nábřeží. Jenže dámy a pánové, tohle je Porto. Tady se přímo počítá s tím, že než se vám zapeče bacalhau, posedíte na stoličce před domem a se sklenkou v ruce pozdravíte sousedy. Které pak třeba pozvete na oběd.

Přízemí drží styl, patro jde cestou moderny

Obytná část domu si o zvýšení uživatelského komfortu opravdu říkala. Studené kamenné stěny nemají šanci prohřát se ani v horkém létě. Ale co je horší, v zimě byly k obývání značně nevhodné. Proto se s přechodem z přízemí do patra na stěnách objevuje sádrokartonový obklad, podložený izolační deskou. Z rušné ulice na nábřeží tak projdete kuchyní, která voní mořskými plody; projdete intimnějším zázemím obývacího pokoje, jež svým designem nepopírá historickou schránku domu, a po schodech vystoupáte do moderní ložnice 21. století s potřebným zázemím. Dům zůstal i po rekonstrukci do ulice totožný, ale stavební úpravou „vysoutěžil“ deset metrů čtverečních užitné plochy a krytou verandu navíc. João si může gratulovat.

Sdílet / hodnotit tento článek

Mohlo by vás zajímat

Foto: João Morgado

Kamenný dům po dědečkovi si zachoval původní konstrukci. Uvnitř je moderní

Stěhování za bydlením z ruchu velkoměsta do odlehlých vesnic je trendem sledovaným u mnoha mladých rodin. Interiérový architekt se vydal stejným směrem a splnil si svůj sen. Vrátil se ke svým kořenům a zrekonstruoval si dům po svém dědečkovi, do podoby moderního domu se zachováním původní kamenné konstrukce.

Kamenný dům? Rekonstrukce, která představuje výzvu

Kamenný dům? Rekonstrukce, která představuje výzvu

Co je zapotřebí pro realizaci citlivé rekonstrukce "domu s minulostí"? Práce s dobovým materiálem a znalost původních stavebních postupů je jen základ. Od skutečně schopného řešitelského týmu se navíc očekává i správné pochopení historického kontextu a také vhodné nastavení projektových priorit. Proč? V rámci úprav se ...

REKLAMA