REKLAMA
Témata Hledat

Architektonické inspirace

Mozaika nápadů z celého světa na ESTAV.cz!

U domu jim postavili dálnici. Architekti našli řešení, dům prošel kompletní renovací

Vzdali byste se domu, ve kterém vaše rodina vyrůstala po celé generace, jen proto, že vedle teď vede dálnice? Japonští architekti ze studií DATT a Koyori museli vyřešit, jak sídlo, ke kterému se váží vzpomínky jeho obyvatel, zachovat v nových časech. Ze starého rodinného domu vykřesali nečekaně moderní bydlení, které však nezapomíná na tradice.

Japonsko zažívá v posledních dvou desetiletích velký stavební boom. Ten sice nesouvisí s nárůstem porodnosti, která je v Zemi vycházejícího slunce naopak na bodu mrazu, ale spíše s modernizací celkového životního stylu. Proměna, jakou zažívají menší města, je dramatická. V průběhu jedné generace tak hromadně mizí tradiční prvky japonské architektury, kterou současníci mají za zastaralou a přežitou. Ne každý ale touží po tom vyměnit minulost za komfort. Jsou lidé, pro které odkaz předků stále hodně znamená. A právě k těm se počítají klienti týmu architektonických studií DATT a Koyori.

Dálnice přetnula proud minulosti

Stáli totiž před jasnou volbou. Jejich rodinný dům se totiž řízením osudu a městských plánovačů „ocitl“ u nově vytvořené dálnice. Dům by z hlediska statiky dlouhodobou přítomnost vedle rušné dopravní tepny neustál. A tak se museli rozhodnout: dům opustit a ponechat jej osudu, nebo se naopak postarat o jeho zachování. Klienti disponovali prostředky pro obě zmíněné alternativy, ale přestěhování se, potažmo vystavění nového moderního domu si přesto nezvolili. Raději se rozhodli rekonstruovat stávající dům do takové podoby, aby byly současně zachovány jeho původní kvality, tak i bezpečnost bydlení.

U domu jim postavili dálnici. Architekti našli řešení, dům prošel kompletní renovací Foto: Shohei Yoshida

Profesionálové z DATT a Koyori tomu rozumí. „Je to síla tradic, které nemizí z generace na generaci. Místa, kde jsme vyrůstali a kde chceme, aby vyrůstaly i naše děti, neměníme podle momentálních nálad. Rodinný dům, to je současně dům našich předků i budoucích potomků. Patří stejně tak nám, jako jim.“ A v posledních dvaceti letech zmizelo v Japonsku prý až příliš mnoho starých rodinných domů, aniž by ne nezanechalo následky na jejich obyvatelích. Architekti tedy navrhli velmi působivou rekonstrukci, která dům u dálnice Saigoku ve městě Mukō posouvá takový starý dům z hlediska obytných kvalit do přítomnosti, a přitom mu nebere nic z jeho minulého kouzla.

Studie z Mukō

Může tedy ještě dnes přežít historicky ucelený soubor technik japonské architektury? Sloupky a překlady, vedené formou nosných trámů, podporující velkou a jemně zakřivenou střechu, tenké ne-nosné stěny, pohyblivé papírové paravány a šoupací dvířka fusuma? DATT a Koyori soudí, že si to rozhodně zaslouží. Jejich práce tak může sloužit jako návod všem Japoncům, kteří se nechtějí vzdát tradičního způsobu bydlení.

Foto: Shohei Yoshida

Dům v Mukō obývají dva šedesátiletí manželé, a jejich vystudovaný syn. S rostoucí rodinou do příštích let nepočítají, a tak si mohli dovolit pracovat s prostorem bez větších omezení. Na parcele, která z jedné strany poměrně těsně přiléhá k dálnici (odděluje ji jen chodník) a na druhé navazuje na klasickou rozvolněnou bytovou zástavbu předměstí Kjóta, se nacházel čtvercový objekt domu, zahrada a malý dřevěný pavilon. Mezi původní výrazné rysy domu patřilo odhalené mohutné trámoví, které vytvářelo celou konturu domu, a dřevěné podlahy.

Oživit staré materiály

Výhled na úpatí kopce porostlého bambusovým lesem, který se rovněž počítal mezi klady, už bohužel padl. A tak museli architekti z technického hlediska vlastně jen řešit zapevnění stávající struktury a statiky, a také komplexní systém odhlučnění. Oba tyto požadavky se podařilo vyřešit vlastně jedním zákrokem. Vnější betonová krusta totiž objekt rodinného domu odhlučnila, a upnula se na ni i původní konstrukce domu. O vyvážení betonové stěny se starají betonové prvky na protější straně domu, v úrovni koupelny. Ta vznikla jako přístavek, namísto původní přírodní toalety.

U domu jim postavili dálnici. Architekti našli řešení, dům prošel kompletní renovací Foto: Shohei Yoshida

Hygienické zázemí domu je tedy zcela nové, ale přesto svým pojetím dobře koresponduje se zbytkem domu. Načervenalé keramické obklady „hrají“ s podobně vybarveným dřevem věkovité podlahy a trámy. Ty se dočkaly úpravy a oživení, které prozářilo jejich zašlý vzhled. Interiér se dočkal ještě jednoho radikálního zásahu: v prostoru nad kuchyní byl odstraněn strop, čímž se místnost otevřela napříč patry. Svrchní část nyní zahrnuje oddělený pokoj pro syna, zatímco přízemí obývají rodiče.  Kompletně rekonstruována byla i kuchyň.

Syrovost a přirozená dynamika

Architekti vyřešili napojení pavilonu průchozí prosklenou chodbou (koridor je pochozí i po střešní terase, z horního patra), a doplnili dřevěné obklady na některé betonové stěny, aby jim dodaly vřelejší charakter. Pořád je ale trápila „ztráta výhledu“. To však s pomocí mistra japonských zahrad, Yoichiro Iwamury, vyřešili k plnému spokojení obyvatelů. Prakticky každý pohled do uzavřeného perimetru dvora je nyní lemován zelenou krajinkou zenové zahrady.

Foto: Shohei Yoshida

„Je to naprosto autentické, syrové. Má to svou přirozenou dynamiku, atmosféru. Když to uvidíte, pochopíte, proč se toho obyvatelé čili naši klienti nechtěli vzdát,“ říká autorské trio Masahiko Nakamura, Keita Ikebe a Taichi Ito. Betonová stěna podle nich vytváří „vnější hranice, něco, co odděluje svět rušné dopravní tepny od uzavřeného vesmíru malé domácnostiIndustriální kontrast betonu neubírá na síle dřevu, a navíc zajišťuje efektivní izolaci celého objektu.“

Údaje o projektu

Název projektu: House along Saigoku highway
Typ projektu: Renovace + rozšíření
Architektonické studio: Koyori a DATT
Lokalizace: Mukō, prefektura Kjóto, Japonsko
Vedoucí projektu: Masahiko Nakamura, Keita Ikebe, Taichi Ito
Strukturální inženýring: Kaneko Takeshi
Zahrada: Zoukeifusakichi (Yoichiro Iwamura)
Klient: soukromá osoba
Zahájení projektové a stavební činnosti: 2015
Rok dokončení (finalizace): leden 2016
Podlaží: 1+1
Využitelná plocha: 105 m2

Sdílet / hodnotit tento článek

Z kategorie Architektura si přečtěte

Most je občas pod vodou. Je na to dobře připraven

Most je občas pod vodou. Je na to dobře připraven

Informace o tom, že podstatná část výměry Holandska stojí na vodě, respektive pod úrovní moře, asi nikoho nepřekvapí. Důmyslný systém hrází a kanálů, který dělá z území při pobřeží pevninu, však má ...

REKLAMA
REKLAMA

estav.cz v žebříčku návštěvnosti TOPlist