Hledat
Nový stavební zákon
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Architektura k nakousnutí, stavby z perníku

Pohádky a cukroví k Vánocům patří. Pohádka o perníkové chaloupce je takový ideální průnik obojího. Proč ale zůstávat jen u chatrných chaloupek? Z perníku lze vytvořit světovou architekturu. Zní to jako pohádka? Ale kdepak…

Způsob, jakým slavíme Vánoce, může nabývat mnoha podob. Jen málokdo si je ale dokáže představit bez cukroví. Podobně to vnímá i „food stylistka“ Caitlin Levinová, která ale svůj zájem o gastronomii netradičně snoubí s architekturou. 

Ve spolupráci s fotografem Henrym Hargreavsem představila poprvé v roce 2013 svou mimořádnou kolekci světových klenotů moderní architektury. Z perníku.

Abychom ale neubírali Levinové na schopnostech: klasický tuhý perník je jen základním stavebním materiálem, ke kterému se pojí i mnohem pokročilejší prvky. Opaleskující želé imitující skleněné plochy, kokosový prach napodobující zdrsnělé betonové povrchy, nebo tuhé marmeládové spoje, ve kterých je možné spatřovat ocelové nosníky. Levinová a Hargreaves se před Vánocemi rozhodli, že vynechají obligátní konstrukce nasládlých perníkových domečků ve stylizovaných krajinkách, a raději z těsta a marcipánu vytvoří skutečné kopie reálných objektů. Což nebylo právě snadné.

Zdroj: Henry Hargreaves/Caters News Agency

V případě belgického Museum Aan de Stroom bylo zapotřebí sestavit ručně tisíce perníkových kostiček, a současně vyřešit, jak zajistit jejich strukturální stabilitu. V zásadě tak Levinová řešila stejný problém, jako architekti v Antverpách.  Ručně odlévané čokoládové destičky zase připodobňují ostré hrany naganského muzea v Karuizawa, ale jsou poměrně křehké při manipulaci. Hlavní výstavní budova Museo Soumaya v Mexico City si vyžádala stovky „sférických“ povrchových úprav a drobného zdobení, aby bylo dosaženo větší věrnosti.

A celý pařížský Louvre? U něj dala autorům zabrat především jeho centrální pyramida na nádvoří. Na tu bylo zapotřebí karamelizovaný cukr, aby vznikl typický skleněný monument. Levinová dokázala „vytočit“ newyorské Guggenheimovo muzeum nebo Galerii Tate. Někdy si musela vypomoci čokoládou, lékořicí nebo barevným sypáním. Ve třicítce dosud vytvořených staveb, jejichž fotografie dodnes kolují po světových výstavách (naposled k vidění na Art Basel) se snoubí kuchařský um i pocta moderní architektuře. Třeba v nich naleznete inspiraci i vy.

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Přečtěte si více k tématu Architektura

Foto: Pavel Barták

Mateřská škola Hvězdička se skrytou zahradou a střešní terasou

Ve Šlapanicích vyrostla nová mateřská škola mezi rodinnými domy. Na malém nárožním pozemku vznikla kompaktní a hravá dvoutřídka se skrytou zahradou, venkovní učebnou na střeše a pobytovými terasami, které chytře rozšiřují vnitřní prostory obou tříd.

Zdroj: zelivskypoklad.eu

3D technologie oživují poklady z kláštera v Želivě

Digitalizace kulturního dědictví není jen otázkou uchování historie. Tzv. digitální pasy budov (BIM) pomáhají při správě a ochraně památek. Tyto modely umožňují nejen přesné plánování oprav, ale i propojení s dalšími systémy veřejné správy.

Foto: Robert Žákovič, www.robertzakovic.com

Kamenné zdi a cihelné klenby jako dobrý základ pro rekonstrukci rodinného sídla

Starý dům se stodolou v malé vesnici nedaleko Chotěboře chtěli majitelé původně zbourat. Objekt nebyl využíván, jeho oplocení vykazovalo řadu nedostatků, a to včetně nedostatečného odstupu od silnice. Krov, kamenné konstrukce a cihelné klenby v domě ale byly v dobrém stavu. Nakonec se…

Foto: Clemens Poloczek

Architektura může vyniknout i svou nenápadností

Vesnice Lourinhã leží asi hodinu cesty autem od Lisabonu. V Portugalsku je známá snad jen tím, že se v jejím okolí nachází velké zemědělské farmy. Naopak světový věhlas si vydobyla svým pobřežím a především vlnami.

REKLAMA