REKLAMA
Témata Hledat

Architektonické inspirace

Mozaika nápadů z celého světa na ESTAV.cz!

Atletický okruh do kopce? Originální sportoviště běžci ocenili

Pohyb přináší lidem radost, a pravidelná sportovní aktivita zlepšuje naše zdraví. Ale na druhé straně, jít si jen tak zaběhat na stadion, pokud tedy nejste vrcholový atlet v záběrovém tréninku před vrcholem sezóny, vlastně už tak zábavné není. Architekti ze studia Subarquitectura se s tím pokusili něco udělat.

Proč se někomu jinak zábavný běh může zdát na běžecké trati nezáživný? Nečeká vás totiž žádné dobrodružství a trasa nalinkovaná tratí je až smutně neměnná. Rovný úsek, zatočený, rovný a zatočený. Svým způsobem je taková půlhodinka běhu nuda k uzoufání a vašemu mimořádnému výkonu se mohou podivovat jen prázdné tribuny. Architekti ze studia Subarquitectura  proto v praxi vyzkoušeli malou změnu, alternativní doplněk atletické běžecké dráhy, aby nečekaně tímto krokem zvýšili její atraktivitu. Nejen pro běžce, ale také pro diváky. A také, což sami přiznávají, si trochu ozvláštnili fádní práci, protože navrhovat konvenční „plochou“ běžeckou dráhu není úplně ukázkou kreativity.

Subarquitectura přidali celému návrhu běžecké trati na stadionu ve španělské Eldě doslova nový rozměr. Na začátku plánovanému „překvapení“ nic nenapovídalo. Základní ovál běžecké trati přesně odpovídá mezinárodním standardům. Tratě délky 400 metrů, poloměr 36,5 metrů, 122 centimetrů šířky jedné stopy. „To jen abyste viděli, že navrhovat projekt běžecké tati skutečně nenabízí mnoho prostoru pro tvůrčí myšlení a představivost,“ říkají Subarquitectura. „Proto jsme nakonec základní projekt rozšířili o jeden amatérský a zábavný prvek.“ K projektu normální trati se přidal umělý kopec, který na vybočeném připojeném úseku zvyšuje horizont trasy.

Každý běžec si v zásadě může vybrat, jestli se bude držet rovné trati, nebo si okruh zpestří výběhem do kopce. I když mu za to vlastní kolena asi nepoděkují, rozhodně tak zapracuje na své kondici víc, než při stereotypním běhu po oválu. Tento přidružený prvek ale není jen samoúčelnou záležitostí. Pod umělý kopec se skryly šatny sportovců a sklady (které by se stejně musely v rámci projektu budovat), malou tělocvičnu, veřejné toalety a dva obchody. Celá „vlna“ svahu orientovaná ve směru do stadionu, je využita zasazení diváckých tribun. Kapacitně se blíží počtu 300 míst.

Krajina tady v okolí Elda je rovinatá, a kopců nebo vyvýšenin na které je možné vyběhnout po normální cestě je v okolí minimum,“ říkají Subarquitectura. „Proto jsme sáhli po uměle vytvořeném prvku, aniž bychom omezili funkčnost stadionu.“ Neméně podstatným záměrem architektů, kteří obohatili trať o nezvyklý prvek bonusovou trasu, prý byla snaha umožnit běžcům překonávat novou výzvu. Zdolání kopce v běhu vyžaduje řádově větší úsilí, než rychlý pohyb p rovné zemi. Vyžaduje také větší koordinaci a aktivnější zapojení svalstva. Takže? „Nese to v sobě novou osobní výzvu pro sebepřekonání běžce, a hlavně, bonusová trať činí běžecké utkání mnohem napínavější.

O výpočet zakřivení bonusové trati s plochou 350 metrů čtverečních se postaral počítač, a na architektech bylo jen vyrovnat se s projektovou dokumentací pro tvorbu jednotlivých dílů záhybu. „V zásadě jsme trvali na tom, abychom se vyhnuli užití nějakých netradičních až luxusních materiálů. Stavěli jsme na myšlence přirozenosti pohybu, a proto by s identitou prvku neseděla nějaká nákladná řešení.“ Vlna je navíc orientována tak, aby diváci byli částečně zastíněni horizontem vlny, a nemuseli sledovat atletické zápolení proti přímému slunci.

Vnější fasáda vlny (uvnitř které se nachází zázemí pro sportovce) je po obvodu obestavěna kovovými zastiňujícími rošty. To umožňuje zachovat interiér vzdušný, a přitom dopřává atletům dostatek soukromí. „Bonusová trať je přístupná všem, a s trochou námahy je možné dostat se na její vrchol i na kolečkovém křesle,“ říkají Subarquitectura. „Chtěli bychom prostě tímto projektem přilákat ke sportu a běhání i lidi, kterým by se normálně na běžecký stadion moc nechtělo.“

INFORMACE O PROJEKTU

Název projektu: 3DATL – 3D Athletics Track
Lokace: Av de la Libertad, Elda, Španělsko
Architektonické studio: Subarquitectura
Typ projektu: Návrh sportovního areálu
Vedoucí architekt: Andrés Silanes
Projektový tým: Fernando Valderrama, Carlos Bañón
Zahájení stavebních prací: květen 2010
Rok dokončení: srpen 2010
Zastavěná plocha: 8000m2 (celý areál), 2020 m2 („vlna“ + tribuny)
Plocha bonusové tratě: 350 m2
Náklady: cca 650 000 Є

Materiály & Foto: Subarquitectura

Sdílet / hodnotit tento článek

Mohlo by vás zajímat

Park beze stromů: Místo, které si lidé zamilovali

Park beze stromů: Místo, které si lidé zamilovali

Dania Park je příbřežním parkem, relaxační zónou, umístěnou na samotný okraj zálivu Öresund, úžiny která odděluje Švédsko od Dánska. Prostor vznikl jako dílčí projekt transformace Západního přístavu ...

REKLAMA
REKLAMA

estav.cz v žebříčku návštěvnosti TOPlist