REKLAMA

Fascinující rodinný dům má ochranu před horkem z betonu

Realizovaný návrh rodinného domu v Kuala Lumpur od studia WHBC Architects je vizuálně strhující, i když nemusíte zrovna fandit betonu. Prostý, tvarově jednoduchý, a přitom fascinující.

Proč právě beton? V tropickém klimatu Bukit Damansara se všechny organické materiály rozkládají a plesniví doslova před očima. Proto architekti vsadili na masivní konstrukci z betonových prefabrikátů, která funguje jako dokonalý úkryt před spalujícím sluncem, slouží jako tepelný štít a současně chrání rodinu před deštěm.

Bydlet na dotek tropické džungle je jistě sen nejednoho z nás. Ale takové bydlení si žádá určitá stavební opatření. Ne nadarmo je totiž nejrychleji rostoucí město jihovýchodní Asie, Kuala Lumpur, historicky přezdíváno „Blátivá zátoka“. Přebujelá malajská metropole na ploše 244 kilometrů čtverečních hostí 1,6 milionu obyvatel v centru a 7,2 milionů na předměstích, je sídlem komplexně sžitým s okolním klimatem.

Minimální teploty v lednu neklesají pod 23°C, a výjimkou tu nejsou ani vánoční třicítky. V průměru tu ročně proprší 160 dnů, a lidé tak s deštěm, plísněmi, bahnem a blátem prostě počítají. Architekt, který je postaven před realitu bydlení v Lumpuru, musí na klimatické výzvy zareagovat tvůrčím způsobem. A to WHBC Architects bezezbytku učinili.

Krabice v džungli

Dům Chempenai sice sami popisují jako tropickou betonovou krabici, ale na ploše 970 metrů čtverečních toho dokázali mnohem víc. Stavba těží z toho, že je situována na samotném konci ulice Při pohledu z ulice se vám přitom celý objekt nijak nevtírá. Vidíte jen malou branku, nájezd s krytým parkováním pro automobil, a pravidelnou obdélníkovou strukturu hlavní budovy.

Zbytek zakrývají koruny rozložitých albízií, které svými zpeřenými listy rozrušují strohé linie objektu. Ale co se nachází dál? Architekti vsadili na jednoduchost, a tato sázka se jim vyplatila. Dům, či spíše betonová konstrukce, je pojata jako vnější obálka. Uvnitř této bytelné skořápky se nachází nenápadně členěný pravidelný prostor. Masivní struktura také umožnila přenést část objemu ven, mimo pevný tvar, a to formou několika lodžií.

Proč právě beton?

„Otázku proč pracujeme v našich projektech převážně s betonem, dostáváme docela často,“ říká architekt Bc Ang. „Odpověď je jednoduchá. V Malajsii je velmi levná cena práce, a beton je také levný. Ocel je oproti tomu velmi drahá. Nemá cenu stavět draze, když si takové bydlení nebude moci nikdo dovolit. Jen pro srovnání – v Austrálii činí cena práce 60 % ceny projektu, tady je to méně než 5 %. Proto pracujeme s betonem a jeho recykláty. Je to odolný materiál.“

Vnější betonové bloky jsou sázeny tak, aby v délce 90 centimetrů vytvořily mozaiku (šířka panelů), která umožní prostup světla, ale nikoliv horka. Patnácticentimetrové přesahy z vnější strany dále pracují s přirozenou kondenzací vodních par, a fungují tak jako přírodní chlazení objektu. Mozaika přitom není náhodná, a má svůj „rytmus“.

Podívejte se na CHEMPENAI HOUSE

Z nevýhody udělat přednost

Od vstupního foyer vedou vaše kroky ze svahu, podél budovy dolů. Zasazení stavby do příkřejšího svahu a její faktické vyzvednutí nad terén díky pylonům umožnilo přesunout části domu do úrovně stromů. Prostor pod pylony umožňuje kumulaci vlhkého studeného vzduchu, který dále ochlazuje celý objekt domu Chempenai. Z nevýhody - nadměrné všudypřítomné vlhkosti – tak architekti udělali v tropickém klimatu výhodu přirozené klimatizace.

Kontrast betonové šedi a pravidelných tvarů umocňuje divoká zeleň stromů v těsném okolí. Kombinace je to úžasná, navíc pravidelným podtržená bazénem/nádrží v přízemí. Světlo, které se odráží v jeho hladině, totiž osvětluje interiér, což jej činí nesmírně světlým.

Díky tomu se také vnitřní prostor zdá mnohem rozměrnější, než ve skutečnosti je. Pokud jde o organizaci vnitřního prostoru, v přízemí jsou situovány obytné prostory, studovna, knihovna a jídelna, zatímco do horní etáže jsou soustředěny pokoje s ložnicemi.

Technické zázemí a garáž je situována do sníženého přízemí, ve svahu pod pylony. Toto specifické uspořádání umožňuje domu vzdušnost, světlost i pocit širokého prostoru, a byť je vystavěn z betonových prefabrikátů, nenabýváte zde stísněných pocitů. Navíc z oken horního patra koukáte přímo do korun stromů. Stromy navíc slouží jako přirozená hluková bariéra.

Architektonické studio WHBC, které založili Bc Ang a Ang Wen Shia, obdrželo za projekt domu Chemepani zlaté ocenění Single Residental PAM v roce 2014.

Podívejte se na CHEMPENAI HOUSE 2

Technické parametry budovy

Název projektu: Chempenai House
Lokalizace: Damansara, Kuala Lumpur
Architektonické studio: WHBC Architects
Typ stavby: Obytný dům
Celková plocha: 970 m²
Zastavěná plocha: 696 m²
Klient: soukromá osoba
Projektový tým: Bc Ang a Ang Wen Shia,
Počet obyvatel domu: 3 dospělí, 2 děti
Stavební firma: CHB Construction
Inženýring stavby: Projurutek Sdn Bhd, Ming Seng Construction

Sdílet / hodnotit tento článek

Mohlo by vás zajímat

Dům, ve kterém se cítíte jako na velké venkovní terase

Dům, ve kterém se cítíte jako na velké venkovní terase

Dům, kde nepoznáte rozdíl mezi exteriérem a interiérem se dokonale propojuje s okolní zahradou. Více než jako dům vypadá jako zahradní pavilon. Je však určen k trvalému bydlení. Toto řešení si mohli ...

Zdařilé realizace z pohledového betonu u nás i ve světě na seminářích Beton University Českomoravský beton

Světová architektonická tvorba z pohledového betonu

Na listopadovém semináři Beton University v Praze byly k vidění mimořádně zdařilé realizace z pohledového betonu u nás i ve světě. Některé z nich představujeme v dnešním pokračování článku ze ...

Le Twist: Když se architektům omezení stanou inspirací

Le Twist: Když se architektům omezení stanou inspirací

Místní vyhlášky, nejrůznější omezení a zákonná opatření obvykle práci architektů příliš neprospívají. Případ z francouzského Montpellier je ale čestnou výjimkou. Když bylo v roce 2013 architektonické ...

White villa – dům s (ne)tradiční sedlovou střechou

White villa – dům s (ne)tradiční sedlovou střechou

Zapálený pro svou vizi, ale nejistý v tom, jak jí dosáhnout, zapojil klient do návrhu svého moderního, minimalistického a otevřeného rodinného domu profesionální architekty. Záměr, se kterým byl dům ...

Luxusní dům v prudkém svahu

Luxusní dům v prudkém svahu

Prahnete po luxusu? Jistě, ale dostanete ho v několika absolutně odlišných provedeních. A přitom na jednom místě! Argentinský realizovaný projekt House in Q2 od architektonického studia Santiago ...

Dům v podobě ledové kostky v subtropickém klimatu

Dům v podobě ledové kostky v subtropickém klimatu

Když profesionálové z brazilsko/francouzského architektonického studia Triptyque dokončili v loni na jaře (2014) svůj projekt Groenlândia, byla odborná veřejnost trochu zmatená. Proč? Zaprvé jakoby ...

REKLAMA
REKLAMA

estav.cz v žebříčku návštěvnosti TOPlist