REKLAMA
Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Dům podle tradic Šumavy. Zapomenutý archetyp rodinného domu architekti přetvořili do moderního rodinného bydlení

Jak bezproblémově začlenit novostavbu do krajiny? Vyplatí se vyjít z toho, jak se v daném regionu stavělo dříve – a proč se tak vlastně stavělo. Haus Nordlicht si vzal inspiraci u archetypu známého z Bavorska nebo Šumavy, a převedl ho do podoby udržitelného moderního bungalovu.
Foto: FACE – Florian Schätz ; Rainer Taepper ; Joern Blohm

Walderhaus – zapomenutý Šumavský archetyp

Nejprve krátké opakování. Waldlerhaus si to totiž zaslouží. Ještě před pár desetiletími totiž nebyl stavbou typickou jen pro Bavorský a Hornofalcký les, ale i pro celou Šumavu. Tíživá historie odsunu Němců ze Sudet se pak propsala do toho, proč už se s archetypem „domu u lesa“ u nás neshledáme. I když byl navýsost šikovnou stavbou.

Kombinovala v sobě rezidenční charakter i hospodářské využití. Povětšinou se jednalo o menší dvoupodlažní selské usedlosti, s chlévem pro dobytek usazeným v zadní části segmentu stavby. U Waldlerhaus obvykle nechyběla stodola, která rozšiřovala potenciál užití. A stavebně? Kamenné základy přímo z místa stavby, patro zpravidla dřevěné, střecha sedlová, jednoklonná. Břidlicová nebo šindelová. K tomu nápadné přesahy střech, dobrý odvod dešťovky, sympatická organizace vnějšího prostoru. Z mnoha ohledů ideální a dobře promyšlené stavení do horského a podhorského terénu.

Foto: FACE – Florian Schätz ; Rainer Taepper ; Joern Blohm

Jenže klasický Waldlerhaus dnes zažívá bídu i na opačné straně našich hranic. S ústupem zemědělského hospodaření se totiž jeho uspořádání přežilo, a dnes tyto stavení slouží spíše jako chaty, než klasické rodinné usedlosti.

Projekt německých architektů ze studia FACE (Büro Florian Schätz) jim ale dává druhou šanci. Svým aktuálním návrhem totiž rozpracovávají novou vizi udržitelného a ekologického bydlení, které si od Waldlerhaus bere pořádnou porci inspirace.

Foto: FACE – Florian Schätz ; Rainer Taepper ; Joern Blohm

Inspirace převyprávěná novým jazykem

Přesněji řečeno vybírá to, čím byly v daných podnebných podmínkách přínosné, a aplikuje to na novém modelu. Projekt Haus Nordlicht z Waldkirchenu je převyprávěním, moderní interpretací tradičního Waldlerhaus, který byl po dlouhou dobou i součástí „naší“ Šumavy.

Haus Nordlicht je bungalov „vymyšlený“ jinak.

Roste z nové podoby regionalismu – oplývající tradiční kameno-dřevěnou konstrukcí a výraznými krovy – a přesto je odlišný. Jeho střecha je charakteristická svou protáhlou konstrukcí, propůjčuje domu esenci horizontálnosti. Bezproblémově v sobě kombinuje tradiční typologie, na jejichž pozadí vytváří pozoruhodnou monolitickou strukturu. Je z betonu, kamene i dřeva. A podobně jako Waldlerhouse se dobře vypořádává s letním úpalným horkem, zasněženou zimou, podzimními lijáky a jarním táním.

Foto: FACE – Florian Schätz ; Rainer Taepper ; Joern Blohm

Na litém betonu obvodových zdí je usazena skutečně masivní střecha s konstrukcí z křížově vrstveného lepeného CLT dřeva. Proti chladu a tepelným ztrátám brání se jednak silnými zdmi, tak „udržitelnou“ izolací. Místo donedávna ještě obvyklého polystyrenu tu najdeme betonové desky obohacené o pěnové sklo. Poskytují tentýž termálně izolační efekt, ovšem bez přidružených ekologických neduhů.

Stavět z betonu se jevilo praktické, ale nebylo to bez chybičky. Odlehlost stavební parcely si vyžádala delší přepravu, což představovalo problém pro jeho tekutost. Navíc exotermické vlastnosti masivních betonových stěn, které se během procesu vytvrzování zahřejí až na 80 stupňů, vyžadovaly inovativní strategie chlazení.

Foto: FACE – Florian Schätz ; Rainer Taepper ; Joern Blohm

Estetické hledisko posílily obklady ze smrkových fošen, které byly otištěny do pohledových částí betonových stěn.

Prostorová konfigurace bungalovu byla pečlivě navržena tak, aby harmonizovala vnitřní a venkovní prostory s přírodní topografií a výhledy do krajiny. Půdorys zahrnuje vzdušný otevřený koncept. Na jižní straně je situována Stube s obývacím, kuchyňským a jídelním koutem a dřevěným krbem, na východní a severní straně pak ložnice, ateliér a pracovny.

Nechybí tu ani Gobel, tedy krychlový vikýř s rozsáhlým prosklením. Rámuje západ slunce na obzoru a poskytuje úchvatný výhled do krajiny. Jako útulný rodinný salonek nabízí vznešené útočiště, kde středobodem pozornosti je.

Foto: FACE – Florian Schätz ; Rainer Taepper ; Joern Blohm

Energeticky je špičkový

Neodmyslitelnou součástí projektu bylo – stejně jako u Waldlerhaus – řešení provozních energií. Tady se to už samozřejmě nedalo ustát kamny a pecí. Proto tu, v souladu s udržitelností, bylo navrženo propojení vytápění dřevěnými peletami, doplněné o solární ohřev vody. K tomu je třeba připočíst další izolaci podlahy z pěnového skla a inovativními vnitřní systémy podlahového vytápění.

Masiv stěn a masiv izolací potvrdily svou užitečnost při vyhodnocení energetické účinnosti stavby.

Waldlerhaus neuměly plýtvat, protože nehospodárnost hory neodpouštěly. Haus Nordlicht znovu dokazuje, že původní archetyp měl hodně co nabídnout. Dříve. Teď za něj nabízí smysluplný udržitelný model. Nese se s ním bezproblémové začlenění do krajiny, sofistikované použití materiálů a výraz energetické účinnosti. Je stavbou, která by obstála i na opačném hřebeni Šumavy, u nás.

Foto: FACE – Florian Schätz ; Rainer Taepper ; Joern Blohm

Údaje o projektu

Název projektu: Haus Nordlicht
Typ projektu: ekologický bungalov
Architektonické studio: FACE | Büro Florian Schätz
Lokalizace: Walkdirchen, Bavorsko, Německo
Vedoucí architekt: Florian Schätz
Projektový tým: Astrid Mayadinta, Zuliandi Azli
Design interiéru: FACE | Büro Florian Schätz
Truhlářské práce: Sten Tanneberger
Dodavatelé materiálu: Sika, Binderholz, Josko, Liapor lightweight Concrete, Misopor, Wever & Ducre, Zambelli
Klient: soukromá osoba
Zahájení projektové fáze: 2021
Rok dokončení (finalizace): 2023
Užitná plocha: 273 m2

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat

Foto: Lina Adinavičienė

Dům na předměstí připomíná klády přitesané sekyrou

Tvarem připomíná položené klády, přitesané sekyrou. Materiály upomíná na to, že sice leží v moderním městě, které má ale k lesům blízko. Nezapomíná na kontext a okolní zástavbu. Je přitom natolik neobvyklý, že si skoro nevšimnete, na jak neoptimální parcele leží. Rodinný dům ve Vilniusu je zkrátka…

Foto: Robert Žákovič, www.robertzakovic.com

Dva domy na Hané: Tvoří jeden celek a tmelí rodinu

Nízkoenergetická stavba v úrodném moravském kraji na Hané má svá specifika. Chce se přiblížit lidovým tradicím rodinných sídel, která vytvářela svébytný prostor pro společná setkávaní velkou terasou s vůní dřeva, bylin a vína tak, jak je známe třeba z italských vesnic.

REKLAMA