Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Levný dům pro slušné bydlení. Nestál moc, přesto ohromí. Na důchod je ideální

Nemusí to být žádný zázrak, stačí, aby to bylo slušné místo k bydlení. Zhruba tak lze postihnout zadání pro „obyčejný“ dům k žití, kteří si přáli po odchodu do důchodu manželé. Slovinští architekti tuhle zakázku rozhodně nepodcenili a jejich ztvárnění zadání teď budí rozruch i daleko od Litije, kde stavba stojí.
foto: Miran Kambič

Každá etapa života si žádá své a tím, že jedna kapitola skončí, ty další jen začínají. Manželé v důchodovém věku v tom měli jasno, a nechtěli do té další etapy vstupovat ze svého původního bydlení. Poměrně odvážně se rozhodli jít tam, kam je volalo jejich srdce. Ze svého příliš velkého třípodlažního domu se chtěli přestěhovat do novostavby malého přízemního domku. Obydlí, kde by jim k stáru nepřekážely schody.

Prodali tedy starý dům, a pořídili si pozemek na venkově, na prosluněném kopci s výhledem na vrcholky Šmartno u Litije. A tady, na slunné jižní části pozemku, se metodicky pustili do plnění svého snu. Architekti z ateliéru Skupaj arhitekti (s výpomocí Mety Kutina z mKutin architektura) si na tyhle klienty rozhodně stěžovat nemohli. Věděli totiž přesně, co chtějí. Na projektantech už nechali, jak toho dosáhnout.

foto: Miran Kambič

Ukázka mini-urbanismu

První zádrhel? Pozemek, stavební parcela, sice byla mile prosluněná a pyšnila se výhledy, ale svým trojúhelníkovým profilem nebyla úplně ideální k ucelené zástavbě. Po debatách tedy byla vybrána jižní část pozemku, do níž byla zasazena hlavní obytná dvou-objemová budova, a k ní ze strany přiléhá menší samostatný zahradní domek. Toto řešení umožnilo plně využít nabízený prostor, aniž by byl nějak přehlcen.

Dům sám se skládá ze dvou objemů, třetí objekt – zahradní domek – s hlavním živým obytným prostorem a rostlými stromy vytváří v terénu zajímavý „mini-urbanismus“. Kompoziční soubor mezi stavebními prvky a přírodou. Architekti také sestavili žebříček priorit k řešení celého konceptu. Ty hlavní  – pro ně i pro obyvatele – bylo přímé propojení vnitřních obytných prostor se zahradou a stavba realizovaná v interiéru bez architektonických bariér.

foto: Miran Kambič

Zahrnovalo to například přiměřené šířky dveří, žádné prahy, neklouzavé povrchy a také snadnou údržbu. Po stránce provedení byl kladen důraz na nízkou časovou náročnost stavby, celkově nízké náklady na stavební materiály a jejich provedení. Zkrátka, dům měl vyrůst a sloužit tak, aby si důchodový pár mohl dovolit. A i když není z největších, je svým způsobem komfortní.

Život bez bariér

Luxus se tu ale neskrývá v drahých materiálech, ale promyšlených detailech. Už to, že dům - domov je úzce propojený s velkou zahradou, hraje velkou roli. Obývací pokoj zasahuje na terasu, usazené na stejné úrovni. Vstup do zahrady vede i z kuchyně, navíc zpestřený o nádherný výhled směrem k loukám na jihu.

foto: Miran Kambič

Patrná je tu snaha zachovat původní zeleň, takže exponovanou jižní orientaci decentně stíní dvojice rozrostlých ovocných stromů. „Na místě rostou už od dávných dob, a majitelům na nich velmi záleží,“ dodává Tomaž Ebenšpanger, který se na realizaci podílel. Přání na rychlost konstrukce pak úzce souvisela zvolená metoda stavby. Architekti se rozhodli použít montovanou dřevostavbu.

Pohled zvenčí ukazuje, že dům se skládá ze dvou posunutých objemů. Každý z nich má vlastní střechu, dvojitou šikmou, což naznačuje, že vnitřní spací a obytné místnosti jsou od sebe odděleny. Detaily střešní konstrukce zůstaly záměrně viditelné, s ohledem na střešní rám. Tak, aby působil odlehčeně a přitom ukázal na kreativní architektonický přístup tvůrců projektu. „Dům se nachází v linii zahrad okolních domů, proto jsme si přáli, aby stavba svou lehkostí působila dojmem pavilonu,“ dodávají k popisu architekti.  

foto: Miran Kambič

Svou roli hrály i zdánlivé maličkosti. V tomto případě šlo o starou pec k pečení chleba, která stála na pozemku už před zahájením stavby. Nechtěli ji bourat, ukázalo se, že funguje skvěle a tak ji jako komplet začlenili do svého domu. Topeniště jen bylo nově obloženo. Přístup k peci je přímo z kuchyně, stejně jako k malé bylinkové zahrádce.

Světlý a prostorný interiér domu je nakloněn spíše modernímu bydlení. Zkrátka, není to o věku, ale postoji k životu. Obyvatelé, důchodový pár, tu vidí prostor pro další etapu svých životů.

foto: Miran Kambič

Název projektu: House for Modest Living
Typ projektu: novostavba rodinného domu
Architektonické studio: SKUPAJ ARHITEKTI and mKutin arhitektura
Lokalizace: Litija, Slovinsko
Vedoucí architekti: Tomaž Ebenšpanger, Meta Kutin
Dodavatel stavby: RIKO HIŠE, d.o.o.
Klient: soukromá osoba
Rok dokončení (finalizace): 2019
Užitková plocha: 140 m2
Zahrada: 2400 m2

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat

Foto: Martin Gardner

Na samotě u lesa si postavili černý dům s bílým interiérem

Projekt rodinného domu pro dva stálé obyvatele je o tom, co všechno „můžete“, když už vaše děti odrostou a vyletí z hnízda do světa. Manželský pár – poněkud alergický na to, když jsou nazývání párem postarším – na ten moment života bez dětí čekal dlouho. A po celou tu dobu vyčkávání se…

Foto: Sylwia Gudaczewska Fotografia Architektury

Dobře v Dobře. Dům chrání stromy, zdobí se zvonivou cihlou

V cípu okresu Police, v Západopomořanském vojvodství, jen kousek od hranic s Německem v obci Dobra, vyrostl zajímavý rodinný dům. Na první pohled vypadá velmi nenápadně, monoliticky. Svým tvarem vyhovuje místu, splývá s okolím. A zevnitř překvapuje prostorností i chytrým řešením.

E-book: Příručky ZDARMA!

Příručka Jak koupit bydlení

Jak koupit bydlení

Pomocník při koupi domu, bytu, pozemku.

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Poradíme s vyřízením stavebního povolení

Nejnovější články

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA