Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Dům pod košatou vrbou. Skoro novostavba, skoro Provence

Chtěli bydlení na venkově, něco ve stylu Provence. Ale těžko se něco takového zařizuje, když žijete ve středu Belgie. Architekti se museli u této nápadité skoro-novostavby rodinného domu vypořádat s neotřelou koncepcí i nároky na ekologické provedení.
Foto: Bert Vereecke Photography

Architekti původně s klienty plánovali renovaci jejich stávajícího bydlení ve městě. Ale týden po prvním sezení se situace změnila. Mladému páru s dětmi se podařilo narazit na to, co vlastními slovy popisovali jako nemovitost snů. Letitý dům na venkově, bývalou farmu. A v impulzivním návalu pozitivních emocí ji také hned zakoupili. Na druhou schůzku s architekty tedy přišli s dočista jinou zakázkou.

Tým studia Objekt Architecten, že klienti mění plány a ne projektanty, takže se znovu pustili do práce. S tím, že výběr nemovitosti svým klientům pochválili. Domeček na dohled města Ninove ve středních Flandrech sice nevynikal nějakou mimořádnou zachovalostí nebo stavebními rysy, ale parcela a její okolí bylo nádherné. Jeho takříkajíc určujícím prvkem, který se propsal i do názvu celého projektu, byla rozložitá smuteční vrba, která se svými předlouhými větvemi skláněla za domem až k zemi a původní objekt dobře z poloviny zastiňovala.

Zdroj: Bert Vereecke Photography

Se stářím si nedělejte hlavu

Silné stránky tkvěly v parcele a pozemku, situovaném do silně rozvolněné zástavby belgické vesnice. V podstatě stál na nejvyšším bodě v okolí, s širokým rozhledem, obklopen přírodou. Stránky slabší odpovídaly tomu, že původní stavení tu vzniklo v roce 1906, a před svým opuštěním a zanedbáním si prošlo přerodem z farmy na rekreační usedlost. Původní stavba tedy nebyla hodnotná, přílepky a rozšiřující rekonstrukce setřely jeho krásu.

K zachování toho tady skutečně už moc nezbylo, snad s výjimkou cihlové fasády. Tu si přáli majitelé rozvést jako jeden z klíčových motivů, odkazujících a starý dům. Jeho tradiční vlámská zadní přístavba pak byla nahrazena novou konstrukcí, která nyní stavbě dominuje. V půdorysu má tvar lichoběžníku, a starý dům po rekonstrukci z ní vykukuje. Nový objem byl obložen černými taškami, a to jak na fasádě, tak na střeše, což pěkně ladí s původním zdivem.

Zdroj: Bert Vereecke Photography

Objekt Architecten se rovněž museli vypořádat s představami klientů o celkové organizaci prostoru. K zohledněným přáním patřily dispozice o čtyř ložnicích - pokojích, ateliér s pracovním zázemím pro majitele (jde o působivou maloformátovou, ale kvalitně vybavenou keramickou dílnu), požadavek na otevřenou kuchyni a také na celkové propojení domu se zahradou. Řada věcí přitom byla daných předem, protože je určoval původní půdorys starého domu, okolní krajina s výhledy a samozřejmě ona košatá smuteční vrba.

Udržitelnost a ekologie hrají prim

Jedním ze základních principů celé stavby byla vysoká udržitelnost a ekologické hledisko užitých stavebních materiálů. Na výběru těch nejvhodnějších pak architekti úzce spolupracovali s hlavním dodavatelem stavby, společností PUUR-bouwen & Giant Projects. Tato fáze byla zajímavá, protože propojovala konkrétní představy majitelů s návrhy možných řešení architektů, a výstup v podobě materiálu pak rámoval dosažitelnou skutečnost.

Zdroj: Bert Vereecke Photography

V kolonkách bio-eko se dá narazit na ledacos, ale v tomto případě nakonec volba padla na konopnou izolaci stěn (přesněji tedy konopné vápno, vápenné desky s biomasou), a celulózní pěna pro izolaci podstřeší. Zevnitř pak jsou stěny opatřeny hlazenou hliněnou omítkou. S výjimkou koupelny, kde byla jako nejvíce odpovídající řešení zvolena vodoodpudivá vápenná omítka tadelakt. Stěny v interiéru, obdařené hrubší texturou, pak příjemně ladí s dřevěnými podlahami obytných pokojů.

Dřevo podlah neprošlo nějakým zásadním ošetřením, zůstává viděné, a to včetně drobných kazů. Je to záměr. Kuchyně je seskládána z tvárnicových desek s dveřmi z bednicího materiálu. Tato rozhodnutí prý přispívají k pocitu tepla, a především ke zdravému vnitřnímu klimatu.

Zdroj: Bert Vereecke Photography

Dvoutvářnost uspořádání

Výrazné prvky truhlářské práce a nábytek jsou dílem nikoliv belgických, ale rakouských řemeslníků (zakázkově vyrobila, dodala a instalovala je společnost Mondian ze Zonhove). Jejich zajímavým aspektem je masivnost a důkladné provedení, které v domě, kde základní dojem utváří dřevo stropů a podlah spolu s hliněnou omítkou dotváří rustikální pohodu. Svět viděný z interiéru ale vypadá jinak, než nahlédnutí dovnitř.

Zvenčí byla okna opatřena hliníkovou povrchovou úpravou (v nápadně sytě černé barvě), která ladí se zvoleným obkladem a vzorem cihel. Z vnitřní strany pak rámy dostaly dřevěnou povrchovou úpravu, která zase ladí s hliněnou omítkou. V obydlí, které si tak dalo záležet na volbě stavebního materiálu, nejspíš nepřekvapí trojité zasklení oken. Překvapením by už ale mohlo být tepelné čerpadlo s vrtaným výměníkem tepla a větrací systém typu D s rekuperací tepla.

Zdroj: Bert Vereecke Photography

Zahrada bude pro přírodu

Dům, jehož sytě černá kontura a ostře řezané rysy přitahují pozornost, se ale na ploše pozemku prakticky ztrácí. Okolo něj se totiž nachází 4500 metrů čtverečních nezastavěného prostoru. A klienti si nepřáli nic jiného, než aby tomu tak zůstalo. Na minimum tedy omezili konvenční přání po vydlážděné příjezdové cestě. Postačila jim parkovací místa zakončená štěrkovým trávníkem. Schody, které od hlavního vstupu vedou do ateliéru s keramickou dílnou, se pak jakoby vznášejí nad loukou.

Ta je plná květů a láká sem opylovače. Na včelí úly majitel už pomýšlí, ale je to plán pro budoucnost. Zbytek zahrady, tedy spíše rozvolněné zeleně s loukou, byl ponechán přírodní a bude se dál vyvíjet společně s rodinou. Vzniká a je tu oživován jablečný sad, bude se tu vyrábět cider. Pro letní měsíce se počítá s venkovní vanou/sprchou, soukromí tu problémem není.

Zdroj: Bert Vereecke Photography

Výsledkem je tedy plně ekologický dům, ve kterém mohou obyvatelé žít a pracovat v krásném prostředí, hezky ve stínu košaté vrby. Když se v létě do domu opře slunce a nad loukou bzučící včelami to zavoní květy, je to skoro jako v Provence. A dům, který voní splněným snem, to je vždycky známka úspěchu architektů.

Údaje o projektu

Název projektu: Under the Willow Tree House
Typ projektu: rodinný dům s keramickým studiem
Architektonické studio: Objekt Architecten
Lokalizace: Ninove, Belgie
Vedoucí projektu: Niels Van der Straeten
Projektový tým: Dries Van Nieuwenbergh, Mahir Yavas
Dpdavatelé materiálu: Buderus, Ginger Ceramics, Isoproc, Katzbeck
Truhlářské a tesařské práce: Mondian
Dodavatel stavby: PUUR-bouwen & Giant Projects
Klient: soukromá osoba
Zastavěná plocha: 160 m2
Zahrada: 4500 m2
Projektová fáze: 2018
Realizace, finalizace: 2020

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Fotes, Stempel & Tesar architekti

Stará stáj spadla. Nový dům jako tichý strážce rodinné usedlosti a pozorovatel přírody

Kvalitní pozemek je základem pro šťastné a zdravé bydlení. Přidáme-li k tomu blízký les, zčeřenou hladinu rybníka, vzrostlou zeleň a zpěv ptáků, vybaví se nám takřka ideální mikroklima. Nad přírodní rezervací v malebné obci Karasy u České Lípy, tam, kde kdysi stávala rodinná usedlost, se zrodila moderní stavba s…