REKLAMA
Témata Hledat

Ceny nemovitostí a nájmů

Přehledně v mapě!

Alpský hotýlek krajinu nehyzdí. Kryje se stodolou a vrostl do kopce

Stavět a nenarušit přitom věkovité stavby ani okolní krajinu? I to je možné. Pokud se tedy nebojíte přidávat patra nikoliv nad terénem, ale raději v podzemí. Refurbrishment staré stodoly a gasthausu v Dolomitech pojali architekti skutečně netradičně, jako hypogeální stavbu alá hobití nora, zasazenou do svahu.
Zdroj: Alex Filz

Nový wellness hotýlek s restaurací v Dolomitech? To zní jako dost fádní námět, protože takových už tady stojí jistě víc než pár. Jenže čerstvě dokončený projekt Gfell se od nich liší. Ne tím, že shlíží na Il lago di Fiè z opravdu majestátní výšky, ale spíš tím, z čeho vlastně koření. Kvůli jeho vzniku nemusela být zabrána žádná další plocha z překrásné krajiny velehor, ani demolována jiná zastaralá stavba. Jen z jedné takové letité selské stodoly příhodně vyrostl.

Projekt Gfell je o transformaci tradiční jihotyrolské stavby s minulostí (starého gasthausu se stodolou), a její proměně na moderní pohostinské zařízení se zázemím. S důrazem na to, že během procesu nedojde k narušení okouzlující krajiny, scenérie. Lokalita stavby, situovaná mezi Scilliar a Catinaccio, má skutečně mnoho co nabídnout. A záměrem klientů architektonického studia noa* bylo, aby nic z toho, co tu už je, nebylo během rozsáhlé rekonstrukce poškozeno. Došlo tím k trochu paradoxní situaci: řešilo se zvyšování kvalit, otázky přístupnosti, kapacity ubytování i strávníků – ale přitom se neplánovalo stavební rozšíření, a ani demolice původních stavení. Ty měly být ponechány v původním provedení, aniž by ztratily něco ze své autentické nezaměnitelnosti.

Foto: Alex Filz

Patro? Ano. Ale ne nad zemí

Mohli jsme přidělat jedno patro,“ říká Andreas Profanter, spolutvůrce projektu. „Vlastně, bylo by to konvenční a očekávatelné řešení. Jenže Gfell si zasloužil něco jiného, a úmluva s klienty vycházela z toho, že budou cíleně vybírána co nejméně invazní řešení.“ Proto se výrazná část „přístavby“ skryla pod horizont a úroveň terénu, do záhozu zeminy. Čímž byl minimalizován vizuální dopad na okolí. A tak jako rostlina z podzemních kořenů prorůstá nad povrch, vyrostl (a prorostl) Gfell už existující stavby a dodal jim nový účel, aniž by je zvenčí pozměnil. Zevnitř to pochopitelně bylo jiné: vznikla tu recepce, salónek s posezením, snídaňová místnost. Bio-sauna a finská sauna, parní lázeň. Vše v parametrech a stěnách znovu-oživeného objektu, který by jinak byl odsouzen z rozkladu a zániku.

Zvenčí roubené stodoly, zevnitř luxus

Světla je přitom v nadzemní rekonstruované části dostatek, díky velkému oknu, které napříč celou čelní stěnou nabízí výhled do údolí. Skleněná výplň je přitom vsazena do velkých dřevěných trámů, pocházejících z původní stavby. Její rustikální interiér byl plně zhodnocen, ať už po stránce dekorativní, tak i praktické. Třeba jako recyklovaný materiál pro podlahy, obklady. V některých partiích to ovšem bylo spíš o efektu: například cementové stěry na nové podlaze byly vytvářeny uměle, dodatečně, aby více vystihly „originální texturu povrchů staré stodoly“. Podobně pak i stěny působí dokonale autenticky, ale byly ošetřeny speciálním ochranným filmem (vodě a skvrnám odolným). Centrálním prvkem salónku je nepochybně kruhové žároviště vestavěného krbu.

Foto: Alex Filz

Místnosti intimnějšího charakteru, masážní salon a sauna, jsou pak obloženy dřevěnými panely s potiskem (brise-soleil). Kromě estetického počitku mají „změkčovat sluneční záření v nejteplejších hodinách dne“. Protože sem ústí několik oken. Ale už ne například veřejná terasa, která dominuje části s výhledem do údolí.

Podzemí kopíruje svah, vykukuje z něj okny

Podzemní, zanořená hypogeální část, nabývá podoby dvou ne zcela se překrývajících suterénních pater, které kopírují profil svahu a vystupují z něj okny. Každé má 4,8 metrů na délku. Kritériem vzniku tu byl udržitelnost, minimalizace vizuálních zásahů do krajiny. A proto se i vybavení interiérů přidržuje určité funkční nenáročnosti. Tam, kde místnosti komunikují okny se světem vně, je vše podřízeno dominanci výhledů.

Wellness zóna je rozdělena přístupem ze 17 pokojů a relaxační místnosti. Nechybí tu dělené koupelny, velká (25 metrů čtverečních) šatna/převlékárna. Hlouběji do svahu zanořené patro vede k šesti apartmánovým pokojům, s vlastními terasami, vedoucími ven. Napojení ubytovací a wellness části, stejně jako komunikaci s restauračním objektem, zajišťují koridory, schodiště a výtahy.

Foto: Alex Filz

V interiérech jsou jednoznačně preferovány přírodní materiály, restaurované/renovované kusy původního nábytku. Dojem „alpské usedlosti“ tu nemá nic narušovat, a propracování designu interiéru bylo provedeno skutečně s velkým smyslem pro detail. Barvami se tu nehýří, promlouvají jen odstíny dřeva. O tepelný komfort ubytovaných se stará kotel na spalování dřevěných pelet, o pohodu pak sehraný personál.

Projekt Gfell je v mnoha ohledech inspirativní: tím, jak minimalizoval stopu nové zástavby v území, jak zužitkoval již existující stavby a navázal je na aktuální provoz. Tím, jak se snažil včlenit staré prvky do nového designu. Možná tato snaha zacházela až do extrémů, rozhodně to totiž není to nejlevnější a nejsnazší řešení. Lidé v Dolomitech si ale krásy své přírody opravdu váží, takže pro ně ani velké náklady a investice do náročného procesu nepřijdou přehnané.

Foto: Alex Filz

Údaje o projektu

Název projektu: Gfell
Typ projektu: refurbrishment, rekonstrukce, wellness hotel
Architektonické studio: Noa*
Lokalizace: Fiè allo Sciliar, Jižní Tyrolsko, Itálie
Vedoucí projektu: Andreas Profanter
Design interiérů: Barbara Runggatscher
Klient: Gfell investor
Zahájení stavebních prací: leden 2020
Zahájení úprav interiérů: červenec 2020
Rok dokončení (finalizace): 2021
Užitná plocha: 2000 m2
Objem zasažený intervencí: 6300 m3

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat

E-book: Příručky ZDARMA!

Příručka Jak koupit bydlení

Jak koupit bydlení

Pomocník při koupi domu, bytu, pozemku.

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Poradíme s vyřízením stavebního povolení

Nejnovější články

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Akce a slevy

Zdroj: IVAR CS

Akce IVAR DAB Studená voda

Akce IVAR DAB Studená voda

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA