REKLAMA
Témata Hledat

Ceny nemovitostí a nájmů

Přehledně v mapě!

Při rekonstrukci chalupy v Pojizeří dbali na duši domu

Je to variace na známé téma: zachovat ze staré stavby to, co je nám drahé, a rekonstrukcí ji přenést do současnosti. Modernizovat, ale neponičit. Uchovat vzpomínky, ale přitom dodat nový rozměr. Ustát tlak těchto protichůdných přání a požadavků vyžaduje od architekta cit a trpělivost. A můžeme říct, že Jakub Smolka naštěstí disponuje obojím. S projektem rekonstrukce starší chalupy se vypořádal výtečně, k plné spokojenosti klientů.

Pozemek, který byl v podhůří Jizerských hor k dispozici, pokrýval plochu lehce před 2000 metrů čtverečních. A na něm, přímo u okraje silnice, stála sympatická chalupa. Která však měla to nejlepší dávno za sebou. Přáním klienta bylo její oživení, komplexní rekonstrukce. Ale s tím se pojila jistá omezení. Předně, kontura chalupy byla dlouhá staletí proti okolní krajině neměnná, vyrostla ve stínu staleté lípy. Stromu, který je největším exemplářem svého druhu v regionu, a dodává místu typický charakter. Plán rekonstrukce tedy musel brát zřetel na to, že majestátní dřevina nesmí přijít k úhoně.

Zachování integrity i tradice

Současně neměl být narušen ani profil původní stavby. Přeci jen, chalupa s lípou u cesty je do jisté míry ikonou místa. A bylo do krajnosti necitlivé (i ve vztahu ke krajinnému rázu) tuto přírodní koncepci nějak ničit. „Figura domu na hranici pozemku, přímý kontakt s ulicí a největší lípa v Jizerkách na dvoře tedy byly od počátku určujícími prvky návrhu,“ uvádí Smolka.

Foto: Alexandr Hudeček

Jenže nemůžeme vynechat ani motiv klienta, který si nepřál trávit čas ve fragmentu skanzenové stavby. V projektu s názvem J1 šlo tedy o skloubení požadavků designu, genia loci podhorské vísky a současného životního stylu investora. Šlo o zachování původního profilu stavby, její orientace, vztahu k okolí. Což nakonec není zrovna snadná rovnice. Autor projektu si vypomohl paletou přírodních materiálů, které v rámci rekonstrukce vhodně doplnil o několik zajímavých partií.

Zvenku jen zvolna, zevnitř radikálně

Nových, zvenku viditelných úprav, se dočkaly vchod a bývalá „mačkárna“, dílna na výrobu korálků, kterážto profese už v Pojizeří zanikla. Proto je dnes z dílny raději o něco praktičtější udírna, využívající původní komín. Ten navazuje na nově vybudovanou terasu, která se „kryje domem“ v úrovni kuchyně, aby zajistila obyvatelům při venkovním posezení více soukromí. Jsou tu nové vikýře a okna, tvarově i umístěním hledající inspiraci v tradici místních regionálních architektonických forem, rámující výhledy z podkroví do údolí a do koruny lípy.

Foto: Alexandr Hudeček

Ostatní přístavby k základnímu objemu domu jsou také řešeny v původním stylu. Dvůr je rozdělen na předzahrádku, část meditativní (s lavičkou pod letitou lípou) a venkovní posezení kolem udírny. Stranou pak stojí garáž a kameny dlážděné stání, napojené na komunikaci. Pojednání exteriéru i interiéru je v souladu se vkusem stavebníka střídmé v paletě od tmavě šedé krytiny střechy a severního štítu domu přes přirozeně šednoucí prkna fasády k prosté kráse betonových a kamenných zídek a zdí. 

Přirozené členění, příjemný komfort

Pořád jsou to ale jen střízlivé vizuální zásahy, které odráží porozumění pro zachování autenticity. Uvnitř byly změny rozsáhlejší. Z hlediska každodenního provozu je každé podlaží vymezeno jiné funkci. Jak zmiňuje architekt, členění akcentuje dichotomii společenské otevřenosti a relaxační intimity. Proto se přízemí, které má nejintenzivnější kontakt s přírodou v okolí, stalo denní částí domu. Do podkroví architekt umístil noční část, obytné pokoje a ložnice. Což vůbec není špatný nápad, vezmeme-li v potaz těsnou blízkost dopravní komunikace. Spánek obyvatel tedy nic neruší, a povznáší se nad hluk.

Foto: Alexandr Hudeček

Zajímavostí, která podtrhuje citlivý přístup architekta, je renovace (opískováním) vstupního portálu. Prý proto, aby jeho poničením nezemřela duše domu. Chalupa J1 tak v sobě uchovává to nejcennější z minulosti, a na její další dlouhé cestě jí bude doprovázet silueta kouzelného stromu.

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat

Foto: Jan M. Lillebø, Ketil Jacobsen

Horské chaty v horách vydrží laviny i bouře

O tom, jak má vypadat ideální horská chata, asi každý nějakou představu má. Projekt realizovaný norskými architekty v roce 2019 je byl specifický v tom, že už věděli, co zdejší klima pod ledovcem dokáže. Zvlášť při vzpomínce na bouři, která rozprášila tehdy už stoletou chatu a jíž měli nahradit. Jejich návrh byl tedy…

E-book: Příručky ZDARMA!

Příručka Jak koupit bydlení

Jak koupit bydlení

Pomocník při koupi domu, bytu, pozemku.

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Poradíme s vyřízením stavebního povolení

Nejnovější články

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Akce a slevy

Soutěž „Vyhraj tuhle káru“

Soutěž „Vyhraj tuhle káru“

SOUTĚŽ "VYHRAJ TUHLE KÁRU"

Vyfoť domov. HELUZ ocení vítěznou fotku tabletem Apple iPad

Vyfoť domov. HELUZ ocení vítěznou fotku tabletem Apple iPad

Společnost HELUZ opět vyhlásila tradiční fotografickou soutěž! Své snímky…

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA