REKLAMA
Témata Hledat

Architektonické inspirace

Mozaika nápadů z celého světa na ESTAV.cz!

Rodinný dům přestavěli na ubytovnu. Moc se toho nezměnilo

Termín kloem prý popisuje snivý stav mysli, kdy je člověk už napůl duševně přítomen a pořád je ještě tak trochu mimo. Podstatné je, že sen to byl příjemný, a do všední reality se ve stavu kloem spáč probouzí s úsměvem. Stav podobného laskavého rauše má údajně navozovat i rekonstrukce starého rodinného domu v dynamicky se proměňující zástavbě Bangkoku, která byla přebudována na netradiční hostel.

Bangkok se přizpůsobil cestovnímu ruchu, ale ztratil mnoho ze své autentičnosti. Netradiční rekonstrukce rodinného domu od IF architects je odpovědí na překotné změny metropole. Kloem Hostel zůstává věrný původnímu stylu, i když teď nabízí moderní zázemí pro turisty. K pochopení práce architektů ze studia IF (Integrated Field), je ale zapotřebí trocha vysvětlení.

Změna, kterou nepoznáte

Pokud se totiž budeme na hostel dívat s prostou zvědavostí „co je tu nového“, čekalo by nás zklamání. Po velmi rozsáhlé rekonstrukci se totiž zásadně nezměnil profil původní stavby, její výška a vlastně ani žádné jiné z plánů vytěžitelné dispozice. Ano, došlo k proměně původního účelu stavby. Rodinný dům s garáží a zelinářským obchodem v přízemí se stal hostelem, turistickou ubytovnou. Ale jinak je vlastně pořád stejný, jako třeba před osmdesáti lety. A to je právě to, o co architekti z Integrated Field usilovali. Ptáte se proč?

Foto: PanoramicStudio

Když se ztrácí celé ulice

Jsou napůl profesionálové a napůl nadšenci, vesměs pocházející ze čtvrti Bangkholaem (jednom z předměstí devítimilionové metropole). Jak sami říkají, pořád se ještě trochu hledají, a od roku 2011 se snaží pracovat s konceptem stabilních jistot v neustále se měnícím prostoru. Což není zrovna snadné. Tempo, v jakém se odehrává re-definice jejich města, je slušně řečeno šílené. Pailin Chumplang, který se ve studiu IF soustředí na krajinotvorba, k tomu dodává: „Můžete projít ulicí teď, a za týden už ji nepoznat. Zmizet a proměnit se tu mohou v sedmi dnech celé čtvrti.“

Zmizet a proměnit? Ukázat si to můžeme na městském distriktu Phayathai, na jehož okraji se nachází i aktuální Kloem hostel. Čtvrť je totiž efektivní spojnicí mezi hlavní stanicí nádraží, mezinárodním letištěm Suvarnabhumi a centrální autobusovou stanicí. Co to znamená? Že pokud jste jeden ze 40 milionů turistů, kteří Thajsko každoročně v sezóně navštěvují, projdete velmi pravděpodobně touto čtvrtí. Pro Phayathai to ale nebylo bez následků.

Foto: PanoramicStudio

Daň za popularitu

Ještě v devadesátých letech zde turisty vítala malebná směs lokálních keramických dílen, obchůdků a krámků, prádelen, restaurantů i domáckého ubytování. „Bylo to místo, které vibrovalo velmi příjemnou energií,“ dodávají IF Architects. Jenže jak narůstala ekonomická hodnota zdejších pozemků, obsadily hlavní spojnice turistických tras fast-foody západního střihu, obchody s univerzálním luxusním zbožím, a nakonec vše překryly mnohaposchoďové budovy komerčních a administrativních center. To, co bylo v místě typické a silné, zmizelo.

Města jsou si zbytečně podobná

Architekti hovoří o „proměně městské fasády“, unifikaci a ztrátě myšlenky. Mají pravdu. To, co bylo dříve ryze bangkokské, je nyní nerozeznatelné od jakékoliv jiné západní metropole. Světlou výjimkou je shluk ulic Soi Kingpetch, a konkrétně pak ulice Phetchaburi Soi, kde Kloem hostel stojí. Je to sice pořád distrikt, který se změnil k nepoznání, ale tady, na pár hektarech, se ještě jakž-takž drží věci při starém. A majitel práv k původní stavbě rodinného domu, společnost Rattanaphon Development, se rozhodla ve spolupráci s IF architects rychlou změnu trošku zbrzdit.

Foto: PanoramicStudio

Zabránit invazi do tradiční ulice

Z jedné strany obchodní centrum, pobočka banky a další pobočka světové sítě lékáren. Pak místo, kde dnes stojí Kloem hostel, na které navazují ještě ty „staré“ víceúčelové domky. Pro klienta nebylo nic snazšího, než původní stavbu strhnout, a na uvolněném místě vybudovat nový hotel. Rozhodl se ale neexpandovat dál do ulice, a stavbu ponechat v původních dispozicích, aby zachoval charakter staré uličky. Což je od developera trochu nevšední, ale jistě chvályhodný přístup. Provedení už bylo na architektech.

Uchovat a opravit? Má to cenu!

Hlavním přístupem k celém návrhu projektu se tak stala snaha „uchovat a opravit“ maximum původních částí. „Prostě navrhnout v již definovaném prostoru existující struktury něco nového,“ dodávají IF. Jen místy se tu něco přidávalo nad původní rámec. Tahle snaha samozřejmě byla zdrojem komplikací i nemalých nákladů. Přeci jen, rozebíral se tu polo-dřevěný dům doslova na součástky, a tyto jednotlivé části byly buď ošetřeny a oživeny pro další užití, nebo nahrazeny svými aktuálnějšími kopiemi.

Foto: PanoramicStudio

Všechny dřevěné části domu nám postupně prošly rukama. Dočkaly se úpravy, vyhlazení a obroušení, namoření a nového nátěru. Snažili jsme se zachovat všechno, včetně nepatrností. Okenních rámů například, nebo závěsných rohoží,“ popisují architekti. Vnitřní obklady stěn, vnější fasády, to vše zažilo své znovu-oživení. Došlo pochopitelně i na „změny“, kterým se architekti tak bránili. Bylo například zasadit systém klimatizace, a přidat, či spíše rozšířit, prosvětlení objektu o několik dalších oken. Pořád se ale jednalo o aranžérské úpravy, které nepřesahovaly profil původní stavby.

Volání divočiny? Hostel je moderní a čistý

Proč tahle námaha? Cílem IF bylo „zachovat co nejvíc z původního Bangkoku, dát ubytovaným prožitek původní podoby města“. A nabídnout jim víc, než jen uniformní a trendy ubytování, které seženou v každém jiném městě světa. Existující dispozice budovy jim neumožňovaly nějaké extrémní zásahy. I když by se jistě na celých 355 metrů čtverečních užitné plochy (ve dvou patrech) dalo naskládat o hodně víc pokojů, sázka na původnost omezila využití jen na několik menších místností.

Foto: PanoramicStudio

Největší objem zabírá v přízemí usazená čtyř a šestilůžková část hlavní budovy (dříve rodinného domu), nyní určená jako nocležna pro ženy a dívky. Toaleta se sprchou je společná. Nad ní se v patře nachází dvě trojlůžkové, jedna čtyř a jedna šestilůžková ložnice pro mužské obyvatele. Bočním schodištěm mohou sestoupit do přízemí, kde mají vlastní hygienické zázemí s toaletou a sprchou. Jde přitom vidět, že architekti z Integrated Field už na nějakém tom hostelu spali, a ví, co je zapotřebí.

Zdánlivá drobnost a designová vychytávka, tedy postele se skládacím stolkem, jsou ale navýsost účelné, když se váš životní prostor smrští na rozměry jedné postele. Jinak je dělení místností ponecháno ve vzdušném asijském stylu, tedy s pomocí lehkých závěsů a bambusových rolet. V připojené menší budově (dříve garáž a zelinářský obchod) se otevřel prostor pro dvě dvoulůžkové ložnice, tři koupelny a na patře pak „luxusnější“ tři dvoulůžkové pokoje, které mají přístup na terasu.

Foto: PanoramicStudio

To nejlepší z obou světů

Pak už to bylo jen o detailech. Původní materiál dřevostavby zpevnila obvodová ocelová konstrukce, která „proniká“ i do interiéru. Upínají se na ni nejrůznější prvky policových systémů, rostou z ní závěsné garnýže pro rohože a stínící markýzy. A také prorůstá dovnitř, když se stává součástí barového stolku nebo nosné konstrukce pro rozvod osvětlení. Stylové „tradičně působící“ etno-dekorace podporují atmosféru. Příjemným relaxačním doplňkem je pak jistě velká závěsní síť nad celou společenskou místností/jídelnou, ve které můžete příjemně prolenošit celý den.

Architekti ze studia IF (Integrated Field) si pochvalují, že jim citlivý přístup developera ke změně umožnil lidem nabídnout: „To nejlepší z obou světů. Z prostředí moderního velkoměsta, které je mezinárodní křižovatkou cestovního ruchu, ale současně je i mile a domácky pohostinné vůči cestovatelům.“

Foto: PanoramicStudio

Údaje o projektu

Název projektu: KLOEM hostel´s
Typ projektu: komplexní rekonstrukce
Architektonické studio: IF (Integrated Field)
Lokalizace: Phetchaburi Soi, Bangkok, Thajsko
Vedoucí projektu: Apichai Jarurattanakua
Krajinná architektura a poradce: Pailin Chumplang
Projektová spolupráce: Pakaporn Penpayap a Ketkarn Damrongwattanapoki
Dodavatel stavby: Rattanaphon Development
Strukurální inženýring stavby: Boonchu Sedchaicharn
Technický tým: Teerawut Phuikhan
Osvětlení: Kullakaln Gururatana
Zahájení projektové činnosti: leden 2016
Rok dokončení (finalizace): květen 2018
Zastavěná plocha: 355 m2
Klient: Rattanaphon Development

Sdílet / hodnotit tento článek

Přečtěte si více k tématu Architektura

REKLAMA
REKLAMA