REKLAMA
Témata Hledat

Architektonické inspirace

Mozaika nápadů z celého světa na ESTAV.cz!

Lyžařské středisko, kde můžete lyžovat i beze sněhu

Kde se v roce 2022 budou odehrávat zimní Olympijské hry? V Číně mají jasno. A jejich jedničkou je zbrusu nové lyžařské středisko Yumen Mountain, luxusní resort určený k celoročním sportovním aktivitám. V roce 2016 na něm začali pracovat architekti ze společností ATAH a MADA s.p.a.m., a dílo bude podle všeho ještě letos připraveno k předání.

Univerzální ski-resort v pohoří Yumen (nedaleko města Čching-čou, na východě provincie  Šan-Tung) si pozornost zaslouží nejen rychlostí, jakou byl vytvořen. Svým způsobem totiž řeší jeden velký neduh všech dosud vytvořených olympijských sportovišť. Jsou totiž neprakticky velká, komplikovaná na provoz, stojí miliony dolarů. A po ukončení celé té slavnostní ceremonie už obvykle nikdy nedosáhnou původního kapacitního naplnění. Z prezentace národní chlouby před zraky světa se tak zhusta stává nemilé břemeno, pokud ne rovnou nevyužívané ruiny. Středisko Yumen Mountain je ale jiné. V čem?

Pro sportovce, i normální lidi co mají rádi sníh

Není vlastně tak velké: pokud započítáme plochu dvou umělých lyžařských svahů, má něco kolem 17 000 metrů čtverečních. Když vezmeme v potaz jen zastavěnou plochu, dostaneme se vlastně jen na 4000. Jistě, pořád je to zásadní a masivní stavba, ale ve srovnání s šesti svahy zastřešeného lyžařského střediska Wanda v Harbinu o rozloze 80 000 metrů čtverečních neobstojí. Yumen Mountain se totiž ani nesnaží vytvářet dojem naprosté světové jedničky vyhrazené jen pro profesionály.

Foto: Feng Shao

Nabízí jeden svah těžké obtížnosti a druhý pro středně pokročilé.  A bokem také tři „suché“ svahy pro letní lyžování, nebo sjezdy a pneumatikách. Svahy jsou zakončeny širokou terasou diváckého amfiteátru, v nichž jsou zapracovány i místnosti veškerého provozního zázemí, od toalet přes šatny až po sklady chemikálií na zasněžování svahů. Yumen Mountain je navíc projektována tak, aby z okolní krajiny příliš nevyčnívala. Není na pohled drastickým zásahem do krajiny, snaží se působit spíše civilnějším dojmem než jako monument.

Lyžařské středisko? Generuje radost, ale také problémy

I díky tomu bude mít po skončení Olympijských her k lidem blíž. V dopoledních hodinách bude celé zařízení primárně sloužit k výcviku národního týmu a přípravě olympijských nadějí, odpoledne pak lidem pro zábavu a radost z pohybu. Duo šéfarchitektů z ATAH a MADA s.p.a.m., Guang Xu, Lilas Dandan Wang, si na projektu dali opravdu záležet.

Foto: Feng Shao

Lidé z Čhing-Čou pochopitelně vítali možnost širšího sportovního vyžití, ale současně s jistými obavami hleděli na záměr vybudování lyžařského centra v hornaté krajině silně přírodního rázu, s typicky venkovskou architekturou,“ vysvětlují.

Proto se rozhodli pojmout celý projekt skromněji, a dali přednost tomu, aby i nadále v místě vynikala hora Qilu Yumen, a lyžařský resort byl jen jejím přirozeným rozšířením. Dílem i proto, aby nebyl vytvořen kolos, který by měl k udržitelnosti daleko. Právě akcentace „hory“ umožnila architektům odpoutat se od historie nebo omezení lokální stavební praxe, a soustředit se více na přírodní pojetí. S tím jim pomohly čtyři programové strategie, které začlenili do svého projektu coby základní pilíře.

Foto: Feng Shao

Hora Yumen, která nekončí

První strategie už byla naznačena: navrhnout areál Yumen Mountain tak, aby lyžařské svahy byly jejím přirozeným rozšířením, a sunuly její masu dál. Podstatné byly i dojmy lidí, ať už diváků nebo na sněhu dovádějících sportovců. Bylo nutné vytvořit „prožitek rychlosti“. A současně pestrosti. Tak, aby lyžař mohl sledovat na jiných drahách uhánějící snowboardisty nebo sáňkující děti. Pocit ze sdílené radosti z her a sportu na sněhu by měl prostupovat všemi přítomnými. A samozřejmě, přehlednost, kompaktnost – to vše si žádalo multi-dimenzionální architekturu.

Z hlediska makro-měřítka nám tak vznikala masa budov ukončující sjezdovku, s převýšením nad terénem o 12 metrů. Právě sem jsme chtěli vměstnat všechny potřebné prostory, ale tak, aby byl výsledný dojem příjemný a lákavý,“ říká Guang Xu.

Foto: Feng Shao

Vidíte jen to, co chcete

Přístupová cesta i s parkovištěm se nachází přímo před prosvětleným vstupním portálem, který „vítá návštěvníky“ otevřenou dvoranou. Provozní zázemí je přitom velmi diskrétně skryto jejich zrakům. Lidé tak mohou nerušeně zamířit buď do šaten, na vyhlídkovou plošinu přehlížející sjezdovky, případně zůstat v mezipatře, kde se na terasách mohou nechat občerstvit. Lyžaři přitom vlastně nevidí ze sjezdovky nic jiného, než svah, budova „pod nimi“ je skrytá.

Při čelním pohledu působí fasáda Yumen Mountain jako mozaika, ale její členění a přesahy odpovídají „mase“ svahů sjezdovek. „Je to jako když vítr zafouká do stohu papírů,“ říká Lilas Dandan Wang. „Obloukovou vlnu, kterou vytváří část budovy, můžete vnímat jako pokračování široké sjezdovky pro lyžaře. Menší vlna s druhou návštěvnickou terasou zase přiléhá k umělým sjezdovkám.“

Foto: Feng Shao

Aby sjezdovky nezastínily horu

Vizuální umění bylo doménou architektů, ale s návrhem sjezdovek jim už musel pomoci specialista, sportovec Jian Feng: „Každá sjezdovka má totiž odlišné určení, a tomu musí odpovídat i její sklon.“

Desetistupňový sklon pro hlavní dráhu, patnáctistupňový pro náročnější trasu. A pak tři krátké dráhy (o sklonu 6, 15 a 20) pro další sporty. K tomu samozřejmě patří i odpovídající délka sjezdovek. Na architektech zase bylo, aby tyto dispozice vsadili do scenérie, a nenarušili hornatou kulisu okolní krajiny. V Číně nechtějí jen trénovat budoucí držitele mistrovských titulů, ale také náruživé fanoušky.

I proto je tu velmi zdařile rozpracován interiér, s důrazem na vyváženost vnitřního klimatu a divácký komfort. Jejich přesun na tribuny zajišťují schodiště i trojice výtahů pro bezbariérový přístup. Budova Yumen Mountain také může sloužit jako velkokapacitní útočiště v případě náhlé změny počasí.

Foto: Feng Shao

 Součástí „skrytého“ provozu jsou například přenosové sály, VIP salónky, zázemí pro rozhodčí a stanoviště lékařské péče. K nim přiléhají šatny instruktorů a trenérů. O rozehřátí zmrzlých diváků se stará restaurace s kuchyní a dvě kavárny, přístupné z terasy nad vchodovým portálem.

Ideály Olympiády, podpora sportu anebo hon za medailemi?

Jaký je vlastně postoj Číny k olympiádě by bylo na dlouho diskuzi, ve které by architektura byla hodně upozaděná. Jisté je, že medaile sportovců čínské politické představitele těší, a pomáhají jim v mezinárodní prezentaci země. I proto by byli jistě potěšeni, kdyby na domácí půdě nasbírali pořádnou hromadu zlata a stříbra. Což je trochu problém, protože zrovna zimní sporty v Číně moc netáhnou. Na únorových hrách v Jižní Koreji skončili celkově šestnáctí. Je tedy zapotřebí nových talentů, a také notné navýšení popularity zimních sportů. Co s tím? Čínský recept je prostý: navýšit stávající počet 650 lyžařských středisek o dalších 800, a také přidat kolem 650 kluzišť s bruslařskými dráhami. Podle čínské Komise pro národní rozvoj by se tak mělo o zimní sporty začít zajímat dalších 300 milionů lidí. A to by v tom byl čert, kdyby to aspoň někdo z nich nedotáhl na olympijské stupně.

Údaje o projektu

Název projektu: Yunmen Mountain All-Seasons Ski Resort
Typ projektu: lyžařské středisko s celoročním využitím
Architektonické studio: ATAH
Spolupracující studio: MADA s.p.a.m.
Lokalizace: Čching-čou, Šan Tung, Čína
Vedoucí projektu: Guang Xu, Lilas Dandan Wang
Projektový tým: Dejun Zhang; Zhen Song; muer tie; Zhenqin Yang
Návrh interiéru – koncept: ATAH
Dodavatelé stavby: weihao construction group
Dodavatelé materiálu: Apavisa, Vitro
LDI: Weifang Architectural Design& Research Institute Co.,Ltd
Osvětlení, klimatizace: weihao construction group
Klient: ShenHong + china east group
Rok dokončení (finalizace): 2018 (momentálně před finalizací)
Stavební plocha: 25 0000 m2
Zastavěná plocha: 4000 m2
Počet podlaží: 2+1
Plocha sjezdovek: 17 000 m2

Sdílet / hodnotit tento článek

Přečtěte si více k tématu Architektura

REKLAMA
REKLAMA