REKLAMA
Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Nemocniční sály z kartonu a lepicí pásky. Interiér na zkoušku

Proces „humanizace“ architekty navrhovaných objektů je v době počítačů stále více odsouván do pozadí, což se v některých případech ukazuje jako kritická chyba. Nedostatek funkčního polidštění designovaného prostoru se totiž může odrazit v konečné nedůslednosti, až nepraktičnosti výsledných projektů. Návrh dětské nemocnice DMC v Detroitu tuto opomíjenou praxi nápaditým způsobem oživil.

Právě nemocnice jsou totiž prostorem, kde na zmíněné humanizaci velmi záleží. Je sice hezké, že se v navrhovaných výkresech a plánech nachází všechna správná místa tam, kde mají, ale jejich skutečnou funkčnost prověří teprve až samotný náběh do praxe. Pak už je ovšem na změny a stavební úpravy pozdě. Proč by měl anesteziolog při každém zákroku ustupovat tři kroky stranou jen proto, že vývod tlakových nádob je o pár metrů nevhodně zasazen do stěny? Proč by měla porodní asistentka s nasazenými sterilními rukavicemi procházet na sál trojicí dveří?

Tyto drobnosti, které v konečném důsledku znehodnocují vlastní práci lékařů, nejsou z principu chybou architektů. Ti se v medicínské praxi často nevyznají, a postupují podle zadání a norem. Jak tedy propojit praktické zkušenosti s dobrým designem připravovaného prostoru? Praxí. Ronald Henry, vedoucí odboru výstavby a konstrukce, který dozoroval projekt výstavby dětského Detroit Medical Center, si věděl rady.

Doktoři si vyzkoušeli čistou práci nanečisto. Zdroj: Detroit Medical Center

Vzhledem k tomu, že prostor realizace byl rekonstruován z již existující budovy, rozhodl se celý interiér nejprve definovat a dodat mu testovatelnou formu… s pomocí pořádné spousty kartonových krabic a lepicí pásky. Materiál, tedy nejrůznější kartonové desky a krabice, byly součástí běžně produkovaného odpadu, a nouzi o něj rozhodně papíroví stavitelé neměli. Patro za patrem stavěli a přestavovali celých osm měsíců jednotlivá nemocniční oddělení, aby vyladili všechny mouchy. Vydatně jim při tom asistovali sami lékaři, kteří si dle své praxe mohli navrhnout optimální prostor.

Zbytečné zdržování? Henry trvá na tom, že práce navíc se rozhodně vyplatila: „Díky humanizaci jsme zajistili úsporu 1340 metrů čtverečních místa, zmenšili staveniště o 5000 metrů čtverečních a také ušetřili přes 10 milionů dolarů na materiálu.“ K projektu se mohli vyjádřit jak pacienti, technici, sestřičky, doktoři i další personál. „Cílem bylo vytvořit příjemný a bezpečný prostor pro pacienty,“ doplňuje Henry.

Perličkou na závěr je, že při stavbě krabicového interiéru v nemocničních odděleních „opomněl“ konstrukční tým umístění prostoru pro ochranku a recepci v přízemí. „Vyřešili jsme to jednoduše,“ říká Henry. „Nechali jsme přízemím projít 150 lidí, a dívali se, kde budou recepci nejčastěji hledat.  Tam jsme ji nakonec dali.“

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Přečtěte si více k tématu Interiér

Foto: Tomeu Canyellas

Neformální kulturní centrum na Mallorce

Studio BEEF ARCHITEKTI vyřešilo část projektu v Sa Taronja na ostrově Mallorka. Nevšední a barvitou minulostí místa byla konverze z bývalé kuřecí farmy na umělecký ateliér, galerii a kulturní centrum. Nový majitel hodlá navázat na zaběhnutý potenciál celého místa a pokračovat v jeho…

Foto: Robert Žákovič, www.robertzakovic.com

Z kanceláře u Vyšehradu udělali útulný byt pro celou rodinu

Zejména v centrech větších měst dochází velmi často ke změnám bytových jednotek; roste poptávka po nebytových prostorech i prostorech bývalých kanceláří. Představujeme zajímavou rekonstrukci v bytovém domě pod pražským Vyšehradem, kde se kancelářský prostor s nádhernou terasou na úrovni…

Foto: Luis Asín

Řešení obloukem výšku domu nezvýšilo, vytvořilo ale prostor pro růst

Španělsko je synonymem sucha, vyprahlé krajiny a domů, které buď pamatují staletí anebo tak pro svou zaprášenost vypadají, že? Kdepak. Aktuální projekt z předměstí Aravaca je plný svěží zeleně, odráží čistotu a krásu moderních elegantních linií.