REKLAMA

ESTAV.cz ocenil studentský projekt: Administrativní objekt – sídlo firmy

Pro studenty vysokých ale i středních škol jsou organizovány soutěže, které mají ukázat nápaditost studentů, úroveň schopností našich budoucích projektantů a architektů. Jednou z takových akcí je i tradiční studentská soutěž Stavba Vysočiny. ESTAV.cz i zde vybral a ocenil za redakci svého favorita.

V letošním ročníku soutěže Studentský projekt - stavba Vysočiny byl zadán návrh na novou administrativní budovu pro firmu Rieder Beton Jihlava. Tato firma se zabývá výrobou a obchodem s betonovými stavebními prvky a dodávkami železobetonových konstrukcí staveb. K 20. narozeninám působení společnosti na českém trhu si společnost chtěla nadělit nové administrativně obchodní sídlo, které by odpovídalo standardům 21. století a potencionálu dynamicky rostoucí společnosti.

Zadání studentské soutěže

Na návrh nové budovy bylo vydáno základní zadání, které se v první řadě týkalo situace, kde byly k dispozici dva stavební pozemky v severní části areálu, přičemž musel být zachován silniční průjezd pro kamionovou dopravu. Další z požadavků, na které měl být při návrhu kladen důraz, se týkal technických záležitostí. Objekt by měl být navržen jako nízkoenergetický, technické zázemí celého objektu by mělo být na vysoké úrovni a mělo zde být vytvořeno příjemné prostředí. Dále byly vypsané stavební požadavky, přičemž založení nového objektu musí být na základové desce, objekt smí mít maximálně 3 nadzemní podlaží s výtahem a vytápění celého objektu musí být na plynový kotel.

Další požadavky se týkaly dispozičního uspořádání. Na každém podlaží měl být umístěn kuchyňský koutek, hygienické zázemí s úklidovou místností a rezervní kancelář pro možnost expanze firmy. Co se týče kanceláří, měly být navrženy po jednotlivých odděleních, které firma organizuje. Patří sem oddělení obchodní, výrobní, ekonomické a vedení firmy. Byly zde stanoveny také požadavky architektonické, aby budova charakterizovala výrobní portfolio firmy a v celém objektu měly být upřednostněny produkty této firmy.

Návrh budovy

Hlavním cílem bylo navržení budovy, která by dostatečně reprezentovala firmu, byla budovou netradiční, a která by zaujala na první pohled. Dalším záměrem bylo použití výrobků právě od firmy Rieder za účelem inspirace pro zákazníky, jak netradičně a vkusně využít jejich výrobky. Proto jsou v přízemí navrženy atypické sloupy, které tvoří dominantu celé budovy. Dalším z těchto prvků jsou betonové profily, které jsou použity na prosklených stěnách a pro logo firmy umístěné na čelním pohledu při vjezdu do areálu firmy. V okolí celé budovy jsou také navrženy mobiliáře, které firma vyrábí.

Celá budova je navržena v barvách firmy loga, tedy v barvě oranžové, bílé a také šedé, která znázorňuje barvu betonu. Budova má celkem 3 nadzemní podlaží, která jsou propojená jak dvouramenným schodištěm, tak i výtahem. Celý objekt tvoří skeletový systém a obvodové zdivo s veškerými příčkami jsou z pórobetonových tvárnic.

Přízemí a parter tohoto objektu je navrženo jako venkovní prostor, kde je díky mobiliáři vytvořeno příjemné venkovní zázemí jak pro zaměstnance, tak i zákazníky, a v zadní části budovy je prostor na kola či skútry. Vnitřní prostor budovy je tvořen z prosklených stěn, které jsou uloženy do hliníkových profilů. První patro slouží jako reprezentativní část objektu. Celý interiér je laděn do neutrálních barev v podobě bílé a odstínů šedé.

Dále se zde opět objevuje barva oranžová, která je doplněná barvou zelenou. V 2. a 3. nadzemním podlaží jsou umístěny jednotlivé kanceláře podle oddělení, které firma má. Největší místnost celé budovy je umístěná v posledním patře. Jedná se o konferenční místnost, která je reprezentativním prostorem celého objektu. Zajímavostí posledního patra je velký střešní světlík na chodbě, díky kterému zde vzniklo příjemné prostředí pro odpočinek.

Odůvodnění udělení ceny redakcí ESTAV.cz

Projekt zaujal především tím, že oproti ostatním soutěžním návrhům přinesl neotřelé, kultivované a originální řešení administrativního objektu. Střídmé řešení budovy s jasně čitelnou myšlenkou. Projekt má potenciál stát se esteticky výraznou a zajímavou i funkční stavbou i bez zbytečného dekorování. Jednoduchý tvar s dvojicí prosklených a pevných stěn předurčuje objekt jako energeticky vysoce úsporný. Bylo by zajímavé pozorovat vývoj projektu v dalších fázích.

Sdílet / hodnotit tento článek

Mohlo by vás zajímat

Studenti navrhovali podobu rekreační zóny Lovosic

Studenti navrhovali podobu rekreační zóny Lovosic

Zadáním letošního ročníku studenstké soutěže architektonického ateliéru HELIKA bylo navrhnout sportovně rekreační zónu města Lovosice. V porotě zasedli Ing. arch. Karel Thér, starostka města Lovosice ...

REKLAMA
REKLAMA

estav.cz v žebříčku návštěvnosti TOPlist