REKLAMA
Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Dispozice ve tvaru kříže s unikátním výhledem

Dispozice ve tvaru asymetrického kříže, kde v každém rameni se nachází jiná funkce. Jídelní kout kupříkladu nabízí posezení u okna s výhledem završeným siluetou Sněžky. Točité schodiště, v místě protínání os, propojuje společenskou část přízemí s klidovou částí v prostorách podkroví.
Foto: BoysPlayNice
Platonická láska je jako kurs lyžování nasucho.
Toni Sailer

Zdařilé řešení a zdařilá estetika přináší zdařilý výsledek

Chaty a chalupy jsou naším častým tématem. V posledních letech jsme psali o zajímavých stavbách tohoto typu a je příjemné přivítat v této skupině další podařenou realizaci. Proč podařenou? Protože tvůrci využili to, co se nabízí tak trochu paušálně. Je to jednoduchost, čistota provedení z přírodních materiálů, bez zbytečné okázalosti. Dřevo, převážně přiznané, červený nátěr vnější fasády, jednoduchá dispozice, o to více účelná. Takový společný jmenovatel pro tyto stavby. Je zajímavé, jak propsání původní regionální architektury, společně s dobrým provedením a kvalitními materiály, nese ovoce, které je esteticky zdařilé. V našem případě se jedná o dispozici nesymetrického kříže, kdy v centru hlavní obytné místnosti nalezneme točité schodiště s kamny a odtahem komínem. Vše se tím velmi zpřehlední a dostává přirozený řád. Hlavní místnost, přístupná ze zádveří a předsíně se zázemím, je středobodem života v domě. Obývací pokoj, jídelna s kuchyní jsou „výplní“ jednotlivých ramen kříže. Přes obývací pokoj lze vystoupit na terasu, potažmo prosklenou lodžii a sestoupit na okolní terén. Patro včetně dvou ložnic, hygienického zařízení a sezení, je opět součástí jednotlivých ramen kříže. Ta jednoduchost je velmi příjemná a funkční. Dohromady s přiznanými dřevěnými zárubněmi a mobiliářem, i dřevěnými hranoly stropů a krovů, působí velmi přirozeně. Naleznout něco, co postrádáte, je obtížné, ale přitom prostor, který není nikterak veliký, působí volně a vcelku prostorně. Takže již po několikáté nalézáme krásný příklad skvěle vyřešené dispozice s architekturou, která je moderní, ale přes to jako „od tam“. Máte pocit podobný? Pokud ano, tak mise je splněna, a to je účelem rébusu, který nese s sebou každá nová realizace architektury. Je to vlastně tak trochu hra, a kdo se trefí a je hravý, vyhrává, tedy většinově dostane zaplaceno a všichni společně pak mají radost z výsledku. A co má objekt chaty společného s kurzem lyžování v citátu na začátku? Chata Bučina je totiž určená pro správce lyžařského střediska v obci Horní Malá Úpa.

Pohled východní. Foto: BoysPlayNice

Základní popis

Objekt pro správce lyžařského střediska Malá Úpa.

Architektonickovýtvarné řešení a ideový záměr projektu

Autorská zpráva

Zadáním klienta bylo vytvořit funkční, kompaktní objekt pro správce lyžařského střediska v intravilánu obce Horní Malá Úpa.

Navržené tvarosloví kříže, jednak vychází z tradičního stavění v lokalitě Krkonošského národního parku, ale také jasně definuje průhledy do okolní krajiny, v našem případě na Sněžku nebo vrchol Lysečina.

Pohled západní. Foto: BoysPlayNice

Dispozice ve tvaru asymetrického kříže se skládá ze dvou rozměrově stejných hmot, kde v každém rameni se nachází jiná funkce s unikátním výhledem. Za zmínku stojí třeba jídelní kout, který nabízí posezení u okna s výhledem završeným siluetou Sněžky. V místě protínání os je umístěno točité schodiště, které se vine kolem komína a propojuje společenskou část s klidovou, umístěnou v prostorách krovu.

Objekt je navržen jako lehká jednopodlažní dřevostavba s obytným podkrovím, uložena na betonové základové desce, ta se v letním období nadnáší nad přilehlým terénem, naopak v zimě dorovná úroveň sněhové pokrývky.

Fasáda z nehoblovaných smrkových prken je opatřena rudým nátěrem, který i historicky k horským dřevostavbám prostě patří.

Dřevo se propisuje i do interiéru, formou přiznaných konstrukčních hranolů, ale také podlaha a veškerý atypický nábytek je vyrobený ze smrkového masivu.

Centrální místnost a kuchyně. Foto: BoysPlayNice

Tabulka informací

Studio ADR
Autor MgA. Aleš Lapka
MgA. Petr Kolář
Spoluautor Ing. arch. Miloš Hradec
Ing. Pavel Čermák
Umístění projektu Horní Malá Úpa
Země projektu Česká republika
Rok projektu 2020
Rok dokončení 2023
Zastavěná plocha 94 m2
Hrubá podlahová plocha 162 m2
Užitná plocha 124 m2
Plocha pozemku 2 717 m2
Klient SKiMU
Fotografie BoysPlayNice, info@boysplaynice.com, www.boysplaynice.com
Spolupráce Dodavatel konstrukce: KASPER CZ
Dodavatel schodiště: Šolc konstrukce
Materiály Seznam použitých materiálů
dřevo – konstrukce, fasáda, interiér
ocel – schodiště
plech – střecha
beton – základová deska
Značky Seznam použitých značek
střecha Prefalz – PREFA
svítidlo Nordlux Dial – Nordlux
svítidlo Alkor 2 – Osmont
přímotop Neo WiFi – Adax
podlaha Noraplan Unita – Nora
obklad Color Two – Rako
O studiu Bližší informace

ADR je architektonický ateliér založený Alešem Lapkou a Petrem Kolářem v roce 1996. První spolupráce dvojice zakladatelů vznikla už v roce 1992 na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze.

Ateliér se v současnosti zaměřuje na projekty staveb a rekonstrukcí. Dále pak na projekty interiérů, kde úzce spolupracuje s výtvarnými umělci. ADR realizuje projekty nejenom v České republice ale i v zahraničí.

Za více než 25 let své existence si architekti vytvořili vlastní rukopis, za kterým stojí kreativní práce všech členů téměř čtyřicetičlenného týmu. Během posledních let byla odměněna řadou významných cen.

V roce 2014 získali hlavní cenu v kategorii interiér v soutěži Grand Prix architektů s projektem sítí prodejen Megapixel. V roce 2014 byl oceněn jejich projekt Velaa Private Islands cenou International Hotel Awards – Velaa Private Island Maldives a v roce 2015 cenou Luxury Travel Guide Awards. Javornická palírna byla v roce 2017 oceněna Klubem za starou Prahu. V roce 2018 získalo ADR ocenění za nejlepší národní olympijský dům v Pyeongchangu a projekt Pivovar Trautenberk byl oceněn Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR za citlivou rekonstrukci stavby v krajině. V kategorii Průmyslový design získal ateliér v roce 2003 a 2010 cenu Red Dot Award. V roce 2019 ocenil Český olympijský výbor ateliér za výjimečný přínos v oblasti sportu a olympijského hnutí. Titul Stavba roku 2022 obdrželi architekti za novostavbu Hotelu Stages. V roce 2023 obdrželo studio Cenu starosty městské části Praha 9 Opera Pragensia za realizaci ZŠ a MŠ Elektra a Cenu starosty městské části Praha 15 Opera Pragensia za realizaci Galerie Golf.

MgA. Aleš Lapka – autorizovaný architekt ČKA 03005
Narozen 17. 9. 1970. Vystudoval ateliér Architektury u prof. Martina Rajniše na Vysoké škole umělecko-průmyslové v Praze v letech 1989–1997, poté rok působil v architektonickém ateliéru DA studio (1992). Je spoluzakladatelem společnosti Architectural Associates (1993) a od roku 1996 je společně s Petrem Kolářem spolumajitelem architektonického ateliéru ADR.

MgA. Petr Kolář – autorizovaný architekt ČKA 03124
Narozen 24. 10. 1967. Vystudoval ateliér Architektury u prof. Martina Rajniše na Vysoké škole umělecko-průmyslové v Praze v letech 1989–1996. V letech 1990–1992 pracoval v architektonickém studiu Eva Jiricna Architects, Ltd. v Londýně. Je spoluzakladatelem společnosti Architectural Associates (1993) a od roku 1996 společně s Alešem Lapkou spolumajitelem architektonického ateliéru ADR.

Doplňující informace

Chata má půdorys tvaru kříže skládajícího se ze dvou stejných hmot o půdorysných rozměrech 4,8×11,4 m s výškou sedlové střechy nad upravený terén cca 7 m. Budova je řešena jako jednopodlažní s využitelným podkrovím. Objekt je řešen jako montovaná dřevokonstrukce uložená přes podkladní beton na dvoustupňových základových pasech (vrchní stupeň z armovaných tvárnic ztraceného bednění). Obvodové stěny provedeny s vnějším obkladem zateplené konstrukce s provětrávanou fasádou z prken, střešní konstrukce řešena krytinou z falcovaného plechu. Okenní otvory řešeny jako prosklené (částečně i otvíravé). Tepelná pohoda zajištěna elektrickými přímotopnými konvektory. Vnitřní elektroinstalace zajistí možnost větrání, osvětlení, vytápění i ohřevu TV.

Vstup do objektu je z východního průčelí objektu a vstupuje se do zádveří, ze kterého je umožněn vstup do skladu, WC a obývacího pokoje, z kterého vede točité schodiště do podkrovních pokojů, koupelny a technické místnosti. Detailní členění dispozice je patrné z výkresové části.

Použité podklady:

  • Citáty – http://www.citaty.net
  • Fotografie – BoysPlayNice, info@boysplaynice.com, www.boysplaynice.com
  • Fotografie, část textů a tisková zpráva – STUDIO ADR a Vendula Tůmová, LINKA NEWS s.r.o.

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Přečtěte si více k tématu Architektura

Foto:  Even Lundefaret

Dřevěné chaty s výhledem na jezero. Zpřístupnily horskou turistiku rodinám s dětmi

Těžko říct, jestli je ta myšlenka geniální, anebo už ve svých kořenech pomýlená. Pravdu nejspíš ukáže až čas. Upřít sílu jí ale nejde. Pro cestovní ruch a pěší turistiku, nejen v Norsku ale nejspíš i celé Skandinávii, bude do dalších let určující. Dřevěné chaty jsou útulny pro potěchu ducha…

Foto: BoysPlayNice

Vkusná novostavba s respektem k původní zástavbě Karlína

Dvojí barevnost hmot, dvojí výška objektů, moderní vzhled, nekonfrontační řešení, to vše dělá z projektu ICONIK velmi zajímavé řešení, esteticky zdařilé. Máme zde příklad, jak lze zdárně vyřešit vcelku složitou parcelu v původní historické zástavbě, omezenou spoustou uzancí.

REKLAMA