REKLAMA
Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Bydlet tam, kde se vlní moře, duny i vegetace. Dřevěný dům rozdělený do tří částí se v místních extrémech neztratí

Neutuchající poryvy divokého větru, průměr dvou metrů nadmořské výšky a obyvatelé, které početně dvakrát překonávají ovce. Takový je ve zkratce největší z Fríských ostrovů, Texel. A z toho barvitého popisu místních stereotypů je patrné, že i bydlení tady bude něco extra.
Zdroj: studio to po ma

Rodinný dům, vystavěný na ostrově Texel, se nachází na sérii předělů. Leží mimo hustě zastavěné části ostrova, v podstatě ve venkovské oblasti. Leží tam, kde už řídký nízký les přechází v duny, a duny pokračují Severním mořem. Vše kolem této stavby se vlní, přesívá, přesypává a přelévá.

To okolí je nesmírně dynamické, byť každý z těch pohybů má odlišnou frekvenci. Tempo moři a sílu vln diktuje odliv a příliv, posun vegetace v krajině diktuje střídání ročních období. Písek a plazivý pohyb dun je pak jen obtížně předvídatelný, související s převládajícími větry.

Tato nezvyklá krajinná situace pak inspirovala architekty z nizozemského Studio to po ma, když dávali dohromady projekt „Domu přílivu“. Jde o projekt, který svými dispozicemi neustále zkoumá vztah mezi materiálem, krajinou a obyvatelem. Zvenku vypadá, jako by každou chvíli čekal, že jej zaplaví vlna příboje. A ve vlnící se krajině okolo to zase tak nepříslušně nezní.

Zdroj: studio to po ma

Tři jsou víc než jeden

Dům je rozdělen do tří částí. Samostatně stojících, ale provázaných koridorem. První a největší z nich (vzájemně se od sebe velikostí zase tak příliš neliší) je vlastním obydlím, pokoji s ložnicemi. Na ni navazuje další soukromý segment, s kuchyní a jídelnou. Jde o prostor polo-veřejný. A poněkud odstrčená menší třetí část je čekárnou a praxí.

Dům je totiž současně ordinací praktického lékaře. O něco stranou pak stojí ještě - materiálově domu odpovídající – garáž s technickým zázemím.

Objemy domků se na první pohled jeví být v terénu rozloženy náhodně, volně. Trochu připomínají něco, co za sebou na pobřeží zanechal odliv. Ten dojem podporuje i to, že jsou vůči sobě mírně natočené a posunuté. S meziprostory, které zůstaly volné. Ale nahodilost je jen zdánlivá, slouží k tomu, aby vizuálně propojila stavbu a krajinu.

Jednotlivé svazky tvoří otevřený, souvislý prostor, z nichž každý má svůj vlastní charakter. Tato sestava je nápadná především svými dimenzemi, tvary. Jednostranně zkosené střechy stojí tak, aby větru vanoucímu od moře kladly co nejmenší odpor, a spíše ho „zvedaly“ – a tím vytvořily těsně za domem malé závětří. To je na Texelu hodně vzácné zboží a každá chvíle, kdy vám silný vítr nebere slova z úst je tu drahá.

Jinak to dynamické nastavení části domu, usazeného do neméně dynamické krajiny, přispívá k atmosféře uvnitř. Ovlivňuje totiž proměny světla a jeho prostupu interiérem během dne. A rovněž určuje způsob, jakým se prostory uvnitř vztahují k okolní krajině. Především svými výhledy.

Zevnitř tak obyvatelé sledují různá moře – to vlnící se modré, přesypávající se písečné i to naklánějící se travinami ze strany na stranu. Čelem k převládajícími směru větru to dům s okny nepřehání, jejich široké prosklené desky klade spíše do závětří dvora. Tam také míří posuvné dveře.

Materiál z druhé ruky

Dům má několik částí, zajímavých z hlediska udržitelnosti. Dřevěnou konstrukci, fasádní obklad a okenní rámy z udržitelného modifikovaného dřeva. Materiálová a stavební řešení se tu opírají o odolné a funkční prvky. Konstrukce domu je dřevěná, rámová. Vystavěna je z prefabrikovaných součástí. O fasádní obklad se postaralo tepelně upravené dřevo borovice paprsčité.

Střecha se stojatou drážkou je pokryta recyklovaným hliníkem. Okenní parapety jsou masivní, z kompozitního kamene. V interiéru je doplňuje travertinová dlažba – ta je mimochodem z druhé ruky, recyklovaná - a obklady stěn z březové překližky, místy překryté omítkou.

Venkovní kompozici dokreslují prefabrikované kousky z betonu (z něj je postavená i terasa) a dlaždice zatravněné perforované dlažby.

O teplo se Domu přílivu stará tepelné čerpadlo s výměníkem vzduch-voda. V domě je instalováno podlahové vytápění. Větrání je přirozené, průvanem. A o běžnou provozní energii se tu starají solární panely, zabudované na střeše garáže. Bateriový systém majitel domu nemá.

Dešťová voda ze střech se shromažďuje v podzemní nádrži na vodu, která se znovu využívá k zalévání zahrady. Která je vedena v silně „přírodním“ duchu. I kvůli zasolení lokality a spoustě písku.

Dům přílivu je podnětný tím, jak v krajině – která se neustále mění a nezastavuje se – vytváří pocit stálosti domova a jistoty. Aniž by se bál odhalovat nové prostorové zkušenosti a podněcovat změny ve způsobu využívání prostor, v průběhu času.

Je to dům, který se ani na extrémním Texelu neztratí.

Zdroj: studio to po ma

Údaje o projektu

Název projektu: Tidal House
Typ projektu: rodinný dům s ordinací
Architektonické studio: studio to po ma
Lokalizace: Den Burq, Texel, Nizozemsko
Vedoucí architekt: Lars van Es
Rámové konstrukce: Co Liberg Staalwerken
Dodavatel stavby: Bouw & Timmerbedrijf Texel
Dodavatelé materiálu: Accoya, Kalzip, Foreco, Holonite
Zakázkový nábytek: Annice meubelmakerij, Overdijk & Co
Klient: soukromý investor
Rok dokončení (finalizace): 2023
Užitná plocha: 250 m2

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat

Foto: Marcos A. Sousa

Bydlení na vinici. Ze starého vinařského lisu se stal rodinný dům

Když se řekne „bydlení na vinici“, zní to krásně. Úplně za tím jde vidět dokonalou destinaci pro dovolenou všech, co holdují vínu. Ale co když by se takové bydlení mezi vinohrady mělo stát vaší adresou k trvalému pobytu? Pak by asi následovalo určité vystřízlivění. Všední realita totiž není zdaleka tak…