REKLAMA
Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Vinařství Přátelé Pavlova. Prostá stavba, ekologické řešení

Objekt vinařství naleznete ve vinici na mírném severovýchodním úbočí Pálavských kopců. Stavba vychází z původních jednoduchých staveb stodol a hospodářských stavení spojených v celek se středomořskou architekturou reflektující teplotní podmínky a dobu slunečního svitu.
Foto: BoysPlayNice
„Nikdy nic nevysvětlujte! Přátelé to nepotřebují a nepřátelé vám i tak neuvěří.“
Elbert Hubbard

Ateliér Štěpán a selsko-ekologické řešení objektu vinařství

Ateliér Štěpán není v našich článcích žádný nováček. Brno se pyšní novým kostelem pro sídliště Lesná na ulici Nezvalově, což je velmi nevšední minimalistické řešení kostela blahoslavené Marie Restituty právě od tohoto architektonického studia. Jeho asymetrická kopule je odlita do prkenných krajin, jejichž matice připomíná otisk prstu. V tomto kostele naleznete spoustu zajímavostí včetně zvonice, která je zároveň rozhlednou s výhledem na valnou část Brna. Horní přisvětlení pomocí prstence barevných skel je vzácným řešením bilaterálního osvětlení sakrálních staveb a dodává místu jakýsi magický punc. Protože jsou sakrální stavby doménou ateliéru, nepřekvapí nikoho další stavba, kterou je vysoce Oceňovaný kostel sv. Václava v Sazovicích. Je novodobou rotundou, moderní architekturou postavenou na konzervativních kořenech. Kruh byl vždy symbolem božského, tvarování kostela tedy začíná základní hmotou válce, jež je ideální pro dané místo. Spousta dalších realizací si zasloužila po právu ocenění, která včetně výčtu díla naleznete na konci povídání.

Pohled – ptačí perspektiva Foto: BoysPlayNice

Za vinařstvím naleznete osobu pana Pavla Müllera, jenž za jeho vznik považuje vysazení vinohradu v roce 2011 pod hlavním masivem Pálavy, osázeného příznačně odrůdou Pálava. V dalších letech vinohradů postupně přibývalo. Výsledkem je 6 hektarů vlastních vinic, na kterých se organicky hospodaří. Většina z nich se nachází ve viniční trati U Božích muk. Vína se zde vyrábí z bílých i modrých odrůd vinné révy. Vinařství se zaměřuje na Pálavu, Ryzlink vlašský a Rulandské bílé. Nově byl vysazen i Müller Thurgau. Pokud jde o červené víno, spojují zde cabernety s dalšími odrůdami v chutná cuvée. Ubytování, ochutnávky, nákup, skvělé jídlo, cykloturistika, vše, co hrdlo i srdce ráčí. Tudíž za dobrým vínem, kvalitní architekturou, skvělými zážitky a volnočasovými aktivitami nemusíte jezdit nikterak daleko.

Designové vinařství Přátelé Pavlova se nachází na jihu Moravy na nádherném místě Pálavských vrchů. Až se tam vypravíte a budete vychutnávat lahodné moravské víno, jistě oceníte nejen nádherné výhledy, ale také výjimečné interiéry.

Pohled severozápadní Foto: BoysPlayNice

Objekt vinařství naleznete ve vinici na mírném severovýchodním úbočí Pálavských kopců s krásným výhledem do údolí Dyje s Novomlýnskými nádržemi. Vinařství na Slunném vrchu má skvostný výhled a umožňuje hostům nahlédnout do magické kuchyně výroby vína, stejně jako víno ochutnat, posedět a ocenit jeho chutě. Stavba je umístěna v zóně CHKO plně v souladu s jejími podmínkami a požadavky. Je zcela záměrně součástí terénu i vinic, se svojí zelenou střechou a jednoduchým vyjádřením splývá s krajinou, což byl jasný záměr celé věci.

Stavba vychází z původních jednoduchých staveb stodol a hospodářských stavení spojených v celek se středomořskou architekturou s minimem stavebních prvků, materiálů z místních zdrojů s přesahy střešní části a stínění, které reflektují teplotní podmínky a dobu slunečního svitu. Inspirace antickými prvky architrávu a kladí se zde přímo nabízí a převedená do současného rukopisu je autorem nazývána „selsko-ekologickým“ řešením. Budova je prostá a pragmatická a zcela odpovídá tomu, proč je zde, tak pokojně a čistě srostlá s prostředím vinic nad Novomlýnskými nádržemi, pod prosluněným vápencovým masívem Pálavy. Pokud toužíte po krásném starobylém posezení i ubytování, potom je možné využít další možnost přímo v centru Pavlova, pod hlavičkou tohoto vinařství.

Galerie Foto: BoysPlayNice

Budova je horizontální, klidná, plynulá, jako okolní vinice. Splývá s krajinou, zbytečně na sebe neupozorňuje. Zároveň je velmi racionální struktury, inspirovaná stavbou jednoduchých stodol.

Architektonickovýtvarné řešení a ideový záměr projektu

Pálavská stodola s antickými přesahy

Objekt vinařství je ve vinici na mírném severovýchodním úbočí Pálavských kopců s krásným výhledem do údolí Dyje s Novomlýnskými nádržemi. Krajina jej ovlivňuje. Budova je horizontální, klidná, plynulá, jako okolní vinice. Splývá s krajinou, zbytečně na sebe neupozorňuje. Zároveň je velmi racionální struktury, inspirovaná stavbou jednoduchých stodol. Užívá minimum stavebních materiálů a možnost výstavby z místních zdrojů. Má strukturu okolních vinic, má jejich slunce i stín. „Objekt vinařství jsem navrhoval po svém pobytu ve Středomoří, odráží se na něm středomořská kultura a slunce. A je to logická spojitost, protože na Pálavě kdysi zakládali vinice Římané. Pavlov a víno jsou jedno a totéž.“

Degustační část Foto: BoysPlayNice

Budova je navržena s využitím přírodních vlivů (stínění, přesahy střech, převaha přirozeného větrání, materiálové členění, zasazení do terénu, retence vody), doplněných zdrojem tepla a chladu. Dá se říci selsko-ekologicky, tedy se zvážením souvztažností moderních technologií a starých principů.

„Jednou mi na kontrolním dni při odbednění betonových pilířů stavby vytanula souvislost mezi jejich archetypálním výrazem a siluetou hradu Děvičky na sousedním kopci. Toto propojení byl pro mne silný zážitek, ke kterému se ještě přidala vášeň stavět stavbyvedoucího Pavla Konečného (Bystroň Group). Kontrolní dny byly na tak krásném místě, a ještě se zmíněnými souvislostmi, osvěžující.“

Technologická a výrobní část Foto: BoysPlayNice

Za zmínku určitě stojí, že stavba je umístěna v zóně CHKO a je provedena v souladu s jejími podmínkami a požadavky. Díky tomu je v části zapuštěna do terénu a její střecha na sebe přebírá sklon terénu. Racionální inženýrská konstrukce staví na modulu 6 x 6 m. Materiálově je rozdělena na část nosnou – betonovou a nesenou – dřevěnou, na horizontálu a vertikálu. Tektonika domu se inspiruje antickým architrávem a kladím. Pilíře z litého betonu s příměsí vápence nesou dřevěnou střechu tvořenou z prvků kolmo kladených na sebe. Čím výše, tím jsou prvky subtilnější. Vlastní střecha je pak vegetační, aby splynula s krajinou při dálkových pohledech.

„V Pavlově je nádherná tradiční architektura. Soudobá a moderní architektura přichází do Pavlova až v posledních letech například v podobě archeoparku či tohoto vinařství.“

Pohled jihovýchodní Foto: BoysPlayNice

V době, kdy se staví spektakulární vinařství, se toto naopak obrací k přirozenosti a přímočarosti. Návštěvníkům je věnována jedna degustační místnost s výhledem na hrad a vodní hladinu. Vše ostatní slouží výrobě a skladování vína.

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat