REKLAMA
Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Trestní odpovědnost stavební firmy nezanikne, pokud je převedena na jiného vlastníka nebo sloučena s jinou firmou

Trestní odpovědnost právnických osob je poměrně nový nástroj našeho právního řádu. Jakých trestných činů se může dopustit právnická osoba? A pokud je za trestný čin stíhána právnická osoba, může za něj být stíhána ještě osoba fyzická? A co když je právnická osoba, například stavební firma, rozdělena, prodána, sloučena s jinou? Zbavuje se tím zodpovědnosti nebo je odpovědnost převedena do nové společnosti?

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Pro každého majitele a provozovatele stavební společnosti je dobré vědět, kdy se může jeho firma dostat do problémů se zákonem. Například i oblíbená daňová optimalizace má své meze a když je překročíte, může se o vaši firmu začít zajímat policie.

A co když už policie klepe na dveře? Jak se připravit na domovní prohlídku? Je dobré vědět, jakou součinnost policii musíte poskytnout a jakou již poskytovat nemusíte. A že zbavit se vlastní odpovědnosti za vlastní firmu, není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. V třídílném seriálu probereme všechny aspekty trestní odpovědnosti právnických osob s advokátem Lukášem Duffkem z kanceláře Rowan-legal advokáti. První díl seriálu můžete vidět ve videu výše, celý seriál pak naleznete na estav.tv.

Sdílet / hodnotit tento článek

Přečtěte si více k tématu Stavba

Stavba - zdroj: fotolia

Experti: Užití AI ve stavebnictví je v počátcích, vhodná je pro státní správu

Využívání umělé inteligence (AI) ve stavebnictví je v České republice zatím v počáteční fázi. Kromě užití v jazykových modelech, tedy ve vytváření textů a slov, by technologii bylo možné použít například jako součást robotické výstavby. Největší přínos umělé inteligence ve stavebnictví může být v generativním…

Zdroj: AdobeStock – Asd

Nový stavební zákon: Kdo může provádět stavbu a jak na kolaudaci stavby?

Stavbu vám stavební úřad povolil a čeká vás samotné provedení stavby a její kolaudace. Čtěte, jak celý proces probíhá podle zákona č. 283/2021 Sb. Stavbu zpravidla může provádět jen stavební podnikatel, tj. osoba oprávněná k provádění stavebních nebo montážních prací podle živnostenského…

Zdroj: STUDIO PEER

Nové lávky v sídlišti Petržalka obyvatelům usnadní a zkvalitní život

Brněnské architektonické studio Peer navrhlo nové lávky na bratislavském sídlišti Petržalka. Cílem je propojit slepé rameno Dunaje s novými MHD zastávkami, které na sídlišti přibydou. Lávky by měly zároveň přispět k tomu, aby se z této lokality stala oblíbená rekreační zóna.