Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Zjistili, že dvě auta nepotřebují. Garáž přestavěli na zahradní pokoj

Požadavky jaké máme na bydlení, se mění a vyvíjí. A je na architektech, aby na tyto změny dokázali reagovat. Příkladem může být zajímavá rekonstrukce, kombinace přestavby a rozšíření rodinného domu v belgickém Lebbeku. Dům tu přišel o kus garáže, ale namísto toho získal více místa pro život, zelenou střechu a přístup na prostornější zahradu.
foto: Ypsilon Business Photography

Perspektiva nezbytnosti toho, že byly v domácnosti zapotřebí dvě auta, se u belgické rodiny postupně změnila. Dospěli k názoru, že jim do dalších let postačí už jen jedno. A tudíž se jejich garáž, postavená pro dva vozy, stala rozlohou nadbytečná. Čím toto získané místo vyplnit? Po zralém uvážení se rozhodli, že místo zužitkují do podoby „pokoje s výhledem do zahrady“. Tento návrh se pak navázal na úpravy uspořádání dvoupatrového zděného domu, který stabilně obývali.

Jinými slovy, mohli si dovolit odsunout odtud obývací pokoj (získat více místa na chystanou přestavbu, rozšíření pokojů). Potenciál vydobytého místa pak limitovalo to, že v prostoru vymezeném původní garáží – na 60 metrech čtverečních – bylo i nadále zapotřebí uchovat kryté stání pro jedno auto.

Prostor pro inspiraci

Profil nově vznikající místnosti tak byl vymezen podlouhlým formátem, který dříve zabíralo auto. Na druhé straně – do upravené  garáže -  bylo možné přesunout i zahradnické náčiní ze zahradního domku (i ten byl odstraněn, aby se zvětšila plocha zeleně zahrady) a stání pro kola. Rozvržení prostoru, které nevyústilo ve ztrátu ale výhru, byly prostě kompletní šachovou partií. Vedli ji, velmi zdařile a s obratností šachových velmistrů, profesionálové z ateliéru Objekt Architekten.

Ti dokázali z nabízených příležitostí dostat maximum. Vedla je prý antická předloha: „Inspirovali jsme se slavnou sklepní místností ve vile Livia, kde se Livia Drusilla mohla kochat nádhernými freskami s přírodními výjevy, skrytými před zbytkem domu,“ prozrazuje Niels Van der Straeten, šéfarchitekt projektu. „A protože se nic nevyrovná skutečné kráse přírody, získal tento návrh díky mnoha velkým okenním otvorům skutečné spojení s přírodou, sluncem a každodenním životem.“

V původním stavu objímá stávající dům ve tvaru písmene L terasu. Přidáním nového objemu jsme uzavřeli i tento venkovní prostor podél východní strany. Vznikla tak terasa ve tvaru písmene U. Splynutí tu zajišťuje popínavá zeleň loubince, která překrývá zlom mezi šedivou omítkou starého domu a plameňákovou červení garáže. Listy pnoucího keře se na podzim zbarvují do červena, a tak to vypadá, jako by se přístavba přisávala a pohlcovala starý dům. Jinak je ale ona dvoubarevná skladba přiznaná, a vzájemný kontrast je záměrný.

Příjemné je, že i při pohledu ze dvora se přestavěná garáž snaží navázat a splynout. Ozeleněnou střechou protahuje profil zahrady o další metry. Tam nahoře, na střeše, prý jednou vznikne celá střešní zahrada. Konstrukce střechy je k tomu uzpůsobená.

foto: Ypsilon Business Photography

Více zahrady a hlavně více světla

Půdorys starého/nového objemu je rozdělen diagonálně, uprostřed. S prostorem garáže na jedné straně a onu odpočinkovou zahradní místností, suplující obývací pokoj, na straně druhé. Zahradní místnost vystupuje směrem do zahrady, k zelenému trávníku, a vytváří svou masou částečně chráněnou terasu. Dvě vsazená velká okna na této straně poskytují výhled a přivádějí dovnitř přirozené světlo. Uspořádání výhledů do zahrady nepřekvapuje. Ale o to více nečekaným je celý profil do ulice ústící fasády.

Ta je totiž vybavena velkým oknem, umístěným za perforovanou zástěnou z hliníkového obložení. Překrývá okno na úrovni terénu. Jako by tam ani okno nebylo. Je, a tlumené světlo dovnitř tudy prochází. Kontakt s ulicí je zachován, ale obyvatelé tímto zajímavým prvkem nepozbývají soukromí. Garážová vrata, usazena hned vedle okna, jsou pokryta stejným materiálem jako fasáda. Takže jsou pro kolemjdoucí na první pohled téměř neviditelná.

Ostatně, jejich pozornost bude přitahovat spíše světlík. Obrovský světlík, v podobě obdélníkového rámu okna. Jeho rolí je přivádět denní slunce až k místům, kde sedí lidé vyhlížející na zahradu. Přistavěný starý/nový objem garáže se zahradním pokojem dostal profilovaný hliníkový obklad. Natřený je v tzv. švédské červené barvě - Faluröd - která příjemně kontrastuje s šedou cementovou vnější stěnou stávajícího domu.

V uspořádaném duchu

Uvnitř zahradní místnosti bylo zvoleno důsledné použití povrchových úprav a materiálů. Jak vnitřní stěny, tak strop, mají stejné dřevěné obložení. Tím je zdůrazněna provázanost i prostornost místnosti. Nepřímé osvětlení na straně do ulice tuto prostornost umocňuje svou vertikalitou. Spojení se stávajícím domem bylo minimalizováno instalací posuvných dveří, se stejnou dřevěnou povrchovou úpravou.

A jak to funguje celé dohromady? Zahradní pokoj je oddělený a skrytý. Při pohledu z ulice je skoro neviditelný, od vlastní domácnosti je oddělený. Proto je tu klid, který obyvatelé vyhledávají. Tady si mohou posedět, odpočinout si, číst. Přitom mají před očima celou dobu výhled na zahradu. Ta teď bez zahradního domku působí mnohem prostorněji.

Objemově se toho v místě zase tolik nezměnilo. Čelo fasády, která hostila dvojitou garáž, se neproměnilo. Změnila se jen barva fasády, a to také vypadá jako jediný zásah. Přesto se rekonstrukcí/přestavbou a rozšířením odehrála v domácností celá série razantních změn, které výrazným způsobem – v reakci na proměnu požadavků domácnosti - navýšily kvalitu bydlení.

foto: Ypsilon Business Photography

Údaje o projektu

Název projektu: Garden Room
Typ projektu: přestavba a rozšíření rodinného domu
Architektonické studio: Objekt Architecten
Lokalizace: Lebbeke, Belgie
Vedoucí projektu: Niels Van der Straeten, Dries Van Nieuwenborgh, Mahir Yavas
Dodavatelé materiálu: Alu-Coating, SAPA building systems
Zahájení projektové fáze: 2018
Rok dokončení (finalizace): 2021
Užitná plocha: 60 m2
Klient: soukromá osoba

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Přečtěte si více k tématu Architektura

Foto: Gilbert McCarragher

Pastva pro oči nebo trn v oku? Dům na ostrově budí emoce

Zajímavý podnikatelský záměr, hledání schůdné cestičky v minovém poli stavebních regulí, oživení stavby s mnohasetletou historií, blesková stavba díky konstrukčnímu systému skládačky. Mannal House budí pozornost zaslouženě.

Semlerova rezidence, foto: PLZEŇ-TURISMUS

Semlerova rezidence se otevírá pro veřejnost

Semlerova rezidence je jediná z realizací dle konceptu od světoznámého architekta Adolfa Loose v Plzni, ve které najdeme Loosův tzv. Raumplan. Nahlédnout lze do celkem 7 interiérů od Loose. Více dochovaných realizací od jednoho ze zakladatelů moderní architektury najdeme pouze ve Vídni.

E-book: Příručky ZDARMA!

Příručka Jak koupit bydlení

Jak koupit bydlení

Pomocník při koupi domu, bytu, pozemku.

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Poradíme s vyřízením stavebního povolení

Nejnovější články

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Akce a slevy

Zdroj: SATJAM

Podzimní akční slevy na krytiny SATJAM

Podzimní akční slevy na krytiny SATJAM

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA