REKLAMA
Témata Hledat

Ceny nemovitostí a nájmů

Přehledně v mapě!

Dřevostavba v Klánovicích zachovala stojící stromy na pozemku

Projekt, který respektuje v místě stavby stojící stromy, a jejichž zachováním pak získává na kvalitě. Dřevostavba plná chytrých nápadů a potěšujících maličkostí. Ano, ateliér v Klánovicích se architektům skutečně povedl.

Hodnotu vašeho pozemku může zvýšit ledacos. Třeba překrásný výhled do okolí, blízkost nějaké památky, kousek lesa nebo aspoň pár stromů. Komplikace mohou nastat, když se pokusíte rozšířit stávající využití parcely a ve snaze něco na ní postavit nebo rozšířit musíte expandovat zrovna do prostoru, který byl nositelem oné přidané hodnoty. Zabrat a zužitkovat každý decimetr půdy se pak nemusí vždycky vyplatit. Atelier v Klánovicích je příkladem stavby, která zvládla vstoupit právě na takové specifické území, a svou realizací cenu pozemku rozhodně nesnížila. Je to totiž dům, který byl vytvořen s respektem k přírodě. A to je hodně trvalá hodnota.

Dům mezi borovicemi

Umět citlivě zakomponovat projekt do těsného okolí i krajiny je něco, s čím se potýkají architekti po celém světě. Snadné to není, a je třeba odhlédnout od vlastních ambicí. Zásadní je přitom postoj klienta, který může, ale často také nemusí, vnímat to, co jeho parcelu ve srovnání s okolím skutečně činí mimořádnou. Soukromý investor byl v tomto případě navýsost rozumný, a stromů – štíhlých borovic – si skutečně považoval. I proto když zadával studiu Domesi, s. r. o. své požadavky na vytvoření menší ateliérové stavby (v sousedství svého již existujícího objektu/domu), kladl důraz na maximální možné zachování zeleně.

Foto: domesi.cz

Z omezení vychází i pozitiva

Snaha o zachování původního stavu je samozřejmě čepelí o dvou břitech. Při návrhu stavby vás zrovna tak požadavek vede i omezuje. Klient si ale cenil „lesního charakteru“ pozemku a hodlal ateliér na něm využívat jako místo k relaxaci a meditaci, odpočinku. Proto byl jím propagovaný akcent nadmíru pochopitelný. Vzrostlé stromy sice můžete namalovat do vizualizace, ale přes noc vám podle přání nenarostou. Spousta současných projektů a realizací na to bohužel hřeší: odstraní vzrostlé dřeviny kvůli stavbě, a pak se snaží jejich přítomnost dohnat dodatečnou výsadbou. Stavba pak ale „nezapadne“ do svého okolí, když si jej nejprve zničí a pak uměle vytváří.

Strom prorůstající terasou? Proč ne

Ateliér z Klánovic naštěstí není takovým případem a původní dřeviny v místě plně respektuje. Možná i víc, než by se očekávalo. Jedna ze štíhlých borovic lesních tu záměrně prorůstá terasou. „Od počátku jsme k návrhu ateliéru přistupovali velice citlivě s důrazem na design a jednotlivé detaily,“ prozrazuje k projektu Pavel Horák, šéfarchitekt, který ve spolupráci s Michalem Kotlasem vedl celý proces návrhu. Přírodnímu vyznění objektu a jeho úspěšném zapojení do okolí pochopitelně pomohla optimální volba stavebních materiálů. Dřevěné fasády, například.

Foto: domesi.cz

Přírodní materiály sluší

Celá stavba totiž byla vedena jako kompletní dřevostavba, s konstrukcí z masivních dřevěných CLT panelů. Jen na střechu přišel ocelový plech, matný, lakovaný. Nerovnoměrný profil střechy odpovídá místním podmínkách, a reaguje na okolní situaci. Působivé je i to, jak architekti dokázali stavbu navázat na průběh lokality: z kameny dlážděné cesty procházející zahradou k dvěma širokým nášlapným deskám schodů na terasu, obkružující Ateliér, a pak teprve dovnitř. Není to skokový přechod z jednoho prostředí do druhého, ale pozvolný a plynulý proces.

Ta snaha neostře se vymezovat a nestavět jasnou bariéru ale dodává stavbě velmi příjemnou atmosféru, jež vevnitř utužuje maximální zapojení přírodních materiálů. Sice moderních a opracovaných, ale přesto niterně spjatých s venkovním světem. Velkoformátová dlažba ve vlastním ateliéru, v části galerie pak dřevěná, z dubu. I potmě tak pod nohama cítíte, kde se vlastně nacházíte. K pohodové atmosféře nepřispívá jen vůně dřeva, ale v zimě také teplo zajišťované krbovými kamny.

Foto: domesi.cz

Interiér na míru je základ

Většina interiérových prvků je vyrobena ze stejného materiálu, ze kterého je postavena nosná konstrukce domu – smrkové masivní dřevěné panely,“ zmiňuje Horák. „Nosné stěny se tak krásně prolínají s vestavěnými prvky nábytku a tvoří jeden celek. Všechny kusy nábytku, stejně jako stěny v interiéru, jsou opatřeny běleným nátěrem a v jemných tónech se volilo i zařízení solitérním nábytkem a doplňky.“

Celistvost a kompaktnost otevřeného interiéru, vedeném ve smrkovém dřevě, pak podtrhuje i dostatek denního světla. Zajišťují jej okna s bezrámovým zasklením, a posuvné prosklené dveře směřující na terasu s posezením. Interiér a jeho vybavení je skutečně dělaný na míru potřebám obyvatele a odpovídá plně způsobu využití. Ateliér tak nepřímo odráží jistou skromnost a pokoru: stavba respektuje okolní stromy, interiér nepřehání a není zbytečně naddimenzovaný.

Všeho je tu tak akorát, dimenze odpovídají lidsky běžným měřítkům. A o to jde. Někdy dostanete nejvíc, získáte nejvyšší hodnotu, když toho vlastně zase tolik nechcete.

Foto: domesi.cz

Údaje o projektu

Název projektu: Ateliér Klánovice
Typ projektu: Ateliérová dřevostavba
Architektonické studio: Prodesi
Lokalizace: Klánovice, Česká republika
Vedoucí projektu: Pavel Horák
Spolupráce: Michal Kotlas
Návrh interiéru: Hana Bartoňová
Dodavatel stavby: Domesi, s. r. o.
Klient: soukromá osoba
Rok dokončení (finalizace): 2015
Počet podlaží: 2
Užitná plocha: 78 m2 + 25m2 terasa

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Jonas Bjerre-Poulsen

Znovuzrození dřevostavby u jezera ve stínu rozrostlého dubu

Projekt komplexní rekonstrukce z Dánska, který v podstatě nahradil starou dřevostavbu novým, moderním objektem odlišného využití. Místo malé loděnice vznikla rekreační chata, která se rozplývá v harmonické scenérii luk, lesů a vodní hladiny.

REKLAMA
REKLAMA

REKLAMA