REKLAMA
Témata Hledat

Architektonické inspirace

Mozaika nápadů z celého světa!

Okolí domu se radikálně změnilo. Na malé parcele bylo nutné stavět nový dům do výšky

Máte intenzivní pocit, že okolí vašeho bydliště se rychle mění? Že tam, kde byl v časech vašeho dětství park s hřištěm, teď stojí parkoviště nákupního centra? Ve srovnání s 10. okrskem Ho Či Minova města to nic není. Jeho obyvatelka, paní Nga, si totiž ještě pamatuje, když kolem jejího domu stál nefalšovaný prales a cesta na trh do centra byla dobrodružným půldenním výletem pěšinami v džungli.

To už je pryč, a jedno z nejdynamičtěji rostoucích měst světa dávno pohltilo přírodu v okruhu mnoha kilometrů. Tam, kde ještě před čtyřiceti lety rostly stromy a stálo sotva pár chatrčí se dnes tísní třípatrové domy, vměstnané jeden vedle druhého podél pruhů rušné silnice. Je to jiné, ale v minulosti se prostě žít nedá.

Místo při zemi nenajdete

Syn paní Nga se aspoň postaral o to, aby její stáří bylo poklidné a bydlení důstojné, i když se stále nachází na původní parcele, jejíž okolí tak radikálně změnilo svou podobu. Stavební pozemek o parametrech 8x10 metrů dávno pozbyl svou zahradu a zemědělské zázemí, a od ostatních vícepatrových domů v ulici jej oddělují jen asi metr široké průchody uliček. Místa tu skutečně není nazbyt, a tak bylo zapotřebí stavbu kvůli navýšení obytného prostoru „vyhnat do výšky“, na sympatických 177 metrů čtverečních užitné plochy. Projektu, pojatého jako novostavba rodinného domu, se ujalo tvůrčí duo Sanuki Daisuke a Tieu Dong Phuong ze studia SDarchitects.

Foto: Hiroyuki Oki

Vlhko nebo vedro? To je Vietnam

Poměrně záhy pochopili, že pokud zůstanou u klasiky a vytvoří věrnou kopii současné zástavby, bude se jejich „produkt“ potýkat s řadou potíží. Třeba se zastíněním dvora a vlastně celého zadního segmentu domu. Dům, pracovně pojmenovaný NGA, by se tak z poloviny topil v šeru, které je v tropickém klimatu Vietnamu pozvánkou pro vlhkost a plísně. A ty si doopravdy jako ozeleňující prvek (se kterými rovněž v návrhu počítali) nepředstavovali. Jenže jak na minimální parcele vystřihnout profil domu, aby se nekryl s ostatními? SDarchitects vsadili na neotřelou stavební formu „řezu“ domem, přičemž ostrá hrana otevírá novou dimenzi pro světlo i kvalitní bydlení.

Dobrá rada: sledujte slunce

Na začátku jsme vyrazili na otevřenou plochu obklopenou těsně zhutněnými prostory,“ popisují architekti. „Zajistili jsme maximalizaci stavebního objemu a zároveň prostor pro malou zadní zahradu.“ Následovalo „sledování pohybu slunce“, na jehož základě pak provedli diagonální řez v budově, čímž vytvořili otevřený podlahový prostor. Zároveň tím získali tolik potřebné světlo, a přitom zabránili přímému dopadu slunečních paprsků ve vstupu do pokojů a jejich přehřátí. Odražené přirozené světlo na podlaze zvenčí by totiž vedlo k přehřátí interiéru. Následně bylo do plánu vloženo pět požadovaných obytných pokojů, uspořádaných do trojrozměrného bloku.

Foto: Hiroyuki Oki

Světlo, stín a zeleň je recept na úspěch

Zbývající nezastavěná část se stává nepřetržitým otevřeným prostorem. Společné prostory, vchod, kuchyň a jídelna, jsou v prvním patře; obývací pokoj na druhém a nezbytná modlitební místnost na třetím. Otevřený prostor spojuje tyto místnosti, a vede jimi nepřetržitě od vstupních dveří až na střechu. Ta je mimochodem uzpůsobena jako ozeleněná plocha střešní zahrady, která přirozeně uzavírá objem vegetace vsazené do stavby. Vítr a sluneční světlo přitom neustále cestují z venku přes každý otevřený vchod do budovy.

Na první pohled překvapí svou masivností, protože její vnější obálku vytváří vodotěsný cement. Ten je ostatně přítomen i vevnitř, čímž se přechod z exteriéru do interiéru stává plynulejší. Obyvatelé se mohou těšit na změnu živé atmosféry v různých časech a počasí během dne. „Navzdory výzvě, že je objekt situován do dnes hustě zasídlené oblasti, se nám podařilo dosáhnout tohoto otevřeného obytného prostoru v tropickém klimatu, aby rodina mohla docenit přirozené světlo a čerstvý vzduch z venku,“ říká Sanuki Daisuke. Ne, tenhle dům už minulost svým slohem rozhodně nepřipomíná. Ale paní Nga v něm může žít, obklopena zelení, tak jako když byl Vietnam ještě mladý.

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Přečtěte si více k tématu Architektura

Foto: Przemyslaw Turlej

Novostavba rodinného domu ze starých cihel

Jaký má význam má fasáda novostavby, zbudovaná z cihel dvě století staré stodoly? Není to jen o recyklaci materiálu, ale hlavně o atmosféře. A tu rodinný dům z Poznaně opravdu má. Staré cihlové zdivo zpracovali do nové formy. Tvoří originální tvář domu.

Chata pro horolezce odolává extrémním podmínkám

Chata pro horolezce odolává extrémním podmínkám

Ani extrémní vysokohorské podmínky Julských Alp nezastaví invenci architektů a projektantů. Důležité jsou kvalitní materiály a promyšlené konstrukční techniky. Představujeme ojedinělou stavbu navrženou proslulým slovinským architektonickým studiem OFIS Architects.

Foto: Paťo Safko

Dům s venkovní kuchyní umožní žít na zahradě po celý den a naplno

Trávit čas v interiéru, nebo spíš venku před domem, na zahradě? Rodinný dům C2 vás tohoto rozhodování ušetří. Dimenze vnějšího a vnitřního prostoru se tu prolínají, a chytrý návrh zajišťuje i to, že vám všude bude moc příjemně. Mimo jiné i díky venkovní kuchyni.

E-book: Příručky ZDARMA!

Příručka Jak koupit bydlení

Jak koupit bydlení

Pomocník při koupi domu, bytu, pozemku.

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Poradíme s vyřízením stavebního povolení

Nejnovější články

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Akce a slevy

Zvýhodněné sady nádrží na dešťovou vodu pro rodinné domy

Zvýhodněné sady nádrží na dešťovou vodu pro rodinné domy

Velkokapacitní podzemní nádrže na dešťovou vodu

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA