REKLAMA
Témata Hledat

Architektonické inspirace

Mozaika nápadů z celého světa na ESTAV.cz!

Dům vyhořel. Na malém pozemku postavili bydlení, které jim vrátilo chuť do života

Bydlení v oblasti ohrožené náhlými požáry není vůbec jednoduché. Své o tom vědí členové jedné jihokorejské rodiny, které tato přírodní katastrofa postihla a ze střechy nad hlavou jim zůstala jen hromada popela. Oslovili architekty, kteří jim navrhli a postavili nový dům na míru dle jejich požadavků.

Pozemek, který rodina vlastní, se nachází v horské vesnici Gwaneum-Ri. Zdejší klima utváří z oblasti nebezpečnou zónu požárů, které jsou způsobené suchými povětrnostními podmínkami. V květnu 2017 se zde vlivem jarního větru ze západu rozšířil lesní požár, který se dostal až do města Kangnung, jenž zdevastoval domov této rodiny. Architekti přišli s projektem Gwaneum-Ri House o rozloze 99,59 metrů čtverečních, ve kterém neopomenuli ani typografii krajiny a možnost křídlové konstrukce, kterou jim lichoběžný pozemek nabízí.

Když se využije potenciál pozemku, není problém mít zahradu

Původní dům stál ve středu lichoběžného pozemku, proto bylo nutné přijít s návrhem, který by umožnil zachovat co nejvíce prostoru, aby si zde majitelé mohli užívat výhledu do zahrady a na nedaleké pohoří. Vhodnější umístění umožnilo, aby měla stavba moderní křídlovou konstrukci, která dům rozděluje na dva propojené prostory: jedno křídlo pro mladý pár a druhé pro rodiče, kteří mohou návštěvu prožít v pohodlí. Samotný koncept rozvržení obytných částí utváří centrální venkovní zónu, která je určení pro sdílení. Nový dům je situovaný v trojúhelníkovém rohu pozemku, který byl u původního plánu domu nevyužitý, čímž se architektům plně odhalil potenciál prostorné zahrady v údolí pod horami.

Foto: Joonhwan Yoon

Konstrukční řešení pro pohodlné bydlení dvou generací

Levé rozměrnější křídlo je navržené pro mladý pár, který rád pěstuje květiny. Přístup k domu je koncipovaný ve formě několika schodů, které vedou na společný dvorek mezi samotnými obytnými částmi. Menší pravé křídlo, které je určené pro rodiče, je napojené na roh hlavní obytné části tak, aby umožnilo přístup na centrální dvorek. Vzhledem k pokročilému věku rodičů museli architekti přijít s řešením, které by poskytlo snadnou cestu k domu. Podél užší části křídla nainstalovali rampy a umožnili tak staršímu páru bezbariérový přístup.

Protože se po pravé straně domu nachází silnice, bylo nutné v koncepčním plánování dispozice obytných prostor zohlednit eliminaci hluku. Architekti proto umístili ložnici majitelů do rohu levé části domu v zákrytu za šatnou. Pokoj pro hosty, rodiče, disponuje minimalistickým oknem, kterým dovnitř proniká jen nepatrný hluk dopravy.

Foto: Joonhwan Yoon

Dům na míru klientům, který kopíruje typografii krajiny

Obývací pokoj na začátku pravého křídla disponuje rozměrným rohovým oknem s výhledem na zahradu a hory na jihovýchodě a francouzskými dveřmi s přístupem na trojúhelníkovou terasu. Kuchyň je od obývacího pokoje vymezená předsíní. Při vaření v se obyvatelé mohou kochat výhledem skrze velké prosklené posuvné dveře. Ložnice a šatník, ze kterého vede schodiště do podkrovního pokoje, je situována v zadní části a tvoří tak roh křídlové konstrukce. V úplném rohu za šatníkem je umístěná technická místnost. Před prostorem šatny se nachází hostinský pokoj pro rodiče, který v obývací části disponuje vlastní koupelnou. Společné nádvoří je opatřeno lehkým železným zábradlím. Střecha domu kopíruje svah kopce, který se nachází na levé straně, a svažuje se směrem do společného dvora.

Jednoduchý design interiéru moderního domu

Bílé zdi a cihlové stěny v zemitých barevných tónech oživují prostor a spolu s otevřenými dřevěnými policemi tvoří moderní design prostupující celý dům. Bodová a závěsná stropní světla jsou skvělým řešením na večerní čas, přes den je veškerý prostor prosvícen přirozeným denním světlem díky rozměrným oknům, která tvoří většinovou část vnitřní stěny u centrálního nádvoří. Dřevěné schodiště se železným zábradlím je vyjádřením spojení moderního bydlení a přírodního materiálu jako konstrukčního prvku. Architekti z Architecture Studio YEIN vytvořili nešťastné rodině moderní bydlení, které jim poskytlo radostný domov a vrátilo chuť do života.

Sdílet / hodnotit tento článek

Přečtěte si více k tématu Architektura

Foto: Pavol Štofan

Rekonstrukce malé slovenské chaty spustila velkou debatu

V průvodním provedení to rozhodně nebyl objekt, který by někoho inspiroval k rekonstrukci. Padesát let stará áčková chata byla ve stavu – slušně řečeno: jako po padesáti letech bez údržby. Slovenští architekti a současně majitelé objektu, se ale rozhodli dát stavbě druhou šanci. A dobře udělali.

zdroj: Pedro Cavaco Leitão

Stísněný historický domek rekonstruovali na moderní bydlení v bílém

Malé domky v centru velkých měst často neoplývají prostorem ani dostatkem světla. Při plánování rekonstrukce jsou architekti a majitelé svázaní celou řadou problémů: Památková ochrana, statika domu, omezená možnost přístavby, zachování původního vzhledu a další. Jak tedy zařídit moderní bydlení v historickém domku? ...

Osobitá architektura a sláva českých lázní

Osobitá architektura a sláva českých lázní

České lázeňství se může pochlubit mnohasetletou tradicí i řadou historických prvenství. Za všechny vzpomeňme alespoň Vincenze Priessnitze, který ukázal světu ojedinělý vodoléčebný ústav v Jeseníku a skvělého architekta Dušana Jurkoviče, který se proslavil osobitou architekturou v Luhačovicích.

E-book: Příručky ZDARMA!

Příručka Jak koupit bydlení

Jak koupit bydlení

Pomocník při koupi domu, bytu, pozemku.

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Poradíme s vyřízením stavebního povolení

Nejnovější články

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Akce a slevy

Střešní systém Lindab SolarRoof

Střešní systém Lindab SolarRoof

Střešní systém Lindab SolarRoof

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA