REKLAMA
Témata Hledat

Ceny nemovitostí a nájmů

Přehledně v mapě!

Nové bydlení si vytvořili v historicky cenné památce

Kdo by si nepřál bydlet v paláci nebo alespoň v jeho těsné blízkosti. Noví majitelé zchátralé historické budovy v Balzanu na Maltě oslovili architekty s požadavkem na její renovaci. Architekti přišli s projektem The Coach House, který původní stavbu proměnil na moderní rodinnou rezidenci.

Nový rodinný dům se nachází na okraji Městské památkové rezervace v historickém centru města Balzan. Přesto, že o původní stavbě není dochováno mnoho informací, je pro místní obyvatele ceněnou historickou památkou. Dříve totiž sloužila jako servisní budova náležící k přilehlému paláci Palazzo Bosio, který byl postaven v 18. století jako příbytek pro Vincenza Bosia, velitele rytířů. Cílem projektu je nejen vyhovět požadavkům klientům, ale také zachovat funkční strukturu stávající budovy.

Rozsáhlá renovace pomohla zachovat strukturu stavby

Architekti se s projektem The Coach House zúčastnili Světového festivalu architektury v roce 2018. V kategorii Nové a staré – dokončené budovy se dostali do užšího výběru, a není se čemu divit. Stav původní stavby byl natolik kritický, že bylo nutné přijít s opatřeními, která by jejímu dalšímu chátrání zamezila. Bylo potřeba opatřit kamenné zdi budovy novou maltou, tento proces pomohl vyřešit také další problém. Stavba nebyla dlouho využívána ani spravována a v důsledku toho byla napadena plísněmi, které má na svědomí vysoká vlhkost. Studio AP Valletta přišlo s konceptem rozsáhlé renovace, který umožnil realizaci dalších architektonických záměrů a zachoval původní strukturu a povahu stavby.

Foto: Alex Attard, Cyril Sancereau, Julian Vassallo

Strukturální a konstrukční zásahy zajišťují ochranu budovy

Majitelé objektu dříve určeného pro služebnictvo, který byl jednopatrový, si přáli rozšíření stávající budovy. Architekti přišli s řešením a klientům předložili koncept druhého patra. Ve svém projektu zohlednili nejen místní přilehlý vývoj, ale také historické spojení s palácem Palazzo Bosio. Správně vymezený přístup k renovaci umožnil obnovení struktury této cenné a skromné budovy. Rozšíření mohlo být naroubováno na stávající strukturu obvodové zdi. Všechny strukturální a konstrukční zásahy byly realizovány takovým způsobem, který by zajistil ochranu stávající budovy. Výhodou, kterou přineslo funkční řešení architektů, je celková reverzibilita nově přidaných konstrukčních prvků.

Foto: Alex Attard, Cyril Sancereau, Julian Vassallo

Design, který propojuje historické a moderní prvky bydlení

Fasáda nástavby svým vzhledem dosahuje efektu imitace stejné struktury stěn, jakou se pyšní tradiční kamenné zdi pod ní. Interiér se v obou podlažích liší, přesto jeho ztvárnění ukazuje plynulé propojení původního a soudobého stylu bydlení, které vyústilo v harmonický domov. V interiéru přízemí zůstal otisknutý duch historie ponecháním klenutých konstrukcí v původním kamenném provedením. Některé stěny byly bíle omítnuty, přesto je na nich patrná stejná struktura. Moderní vybavení se harmonicky snoubí se starožitným, oboje v jemných barevných tónech béžové a modré. Ve středu obývacího pokoje vyniká jednoduchý stolek se světlou mramorovou deskou, který podtrhává atmosféru historie.

Foto: Alex Attard, Cyril Sancereau, Julian Vassallo

V patře se nachází moderně zařízený obytný prostor s nízkým stropem, hladkými bělostnými stěnami a světle hnědou podlahou. Umyvadlo v koupelně je osazené světlou mramorovou deskou a policovým systémem se zrcadly. V protější stěně, ve které jsou zabudované bílé police, je nainstalováno dlouhé úzké okno se širokoúhlým výhledem do přilehlého okolí. Toto okno pokračuje přes celou zeď vedlejší ložnice a ve své celé délce je umístěné v úrovni pasu. Obě patra propojuje nové schodiště vyrobené z masivních ocelových plechů, které bylo postaveno jako symbol přechodu od původního a historického k novému a modernímu stylu a také jako spoj mezi jeho úrovněmi. Architekti ze studia AP Valletta odvedli velký kus práce a jejich projekt The Coach House dal vzniknout pohodlnému modernímu bydlení, z kterého čiší charakter jeho minulosti.

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat