Témata Hledat

Architektonické inspirace

Mozaika nápadů z celého světa na ESTAV.cz!

Dvojdům, který je oslavou dávného přátelství a divokých opic

Přátelství je nade vše. Dva manželské páry středního věku byly přáteli po celý svůj život, a tak jim přišlo příhodné poptávat nové bydlení provedené jako duplex, dva zrcadlově převrácené a propojené domy. Ti lidé prostě chtějí trávit čas společně!

Sdílí lásku k přírodě, k výletům, ke svým rodinám i společným zájmům. Znají se už prakticky od narození, chodili spolu do školy, nemají před sebou žádná tajemství. Proto nemají potřebu mezi sebe stavět zdi, tedy alespoň ty mentální. Jsou si natolik blízcí, že se rozhodli společně také bydlet. A tak když se (jak jinak než společně rozhodli) přestěhovat se na venkov, tedy do Da Nangu, plánovali i projekt nového obydlí dohromady. Studio 85design převzalo roli mediátora, který oběma párům zprostředkoval jejich trochu netradiční sen: každodenní kontakt s magickými tvory z džungle, respektive s ohroženými langury. Drobnými opičkami, které o sobě při svítání a západu slunce dávají vědět hlasitým voláním. Podivné? Možná, ale rozhodně milé.

Dva domy s dobrými přáteli

Takže celé sídlo, zvané Two Hoi´s House (volně přeloženo Dvojitý dům míru/přátelství) je koncipováno mimo jiné tak, aby první věc, kterou ráno po probuzení spatříte za oknem své ložnice, jsou opice hrající si na stromech. Že je to ráno, které obvykle zažijete jen na luxusní exotické dovolené? Vietnamští architekti přišli s návrhem, který mění takové exotické dovolenkové vzpomínky na každodenní rodinnou idylu. V případě klientů se stalo bezprostřední objevování místních krás jejich hlavním cílem; lesy a hory regionu Sơn Trà je okouzlily natolik, že tomu podřídili celý koncept stavebního řešení.

Foto: To Huu Dung, Dang Gia Khanh, Nguyen Thao My

Cílem projektu bylo splynout s okolím, a stát se jeho součástí.  A proč to společné bydlení? V jednotě je přeci síla, ne? I tak ale bylo zapotřebí program sdíleného duplexu optimalizovat. Nejdříve bylo zapotřebí vytvořit takový plán, který by oběma rodinám poskytl dostatek osobního prostoru při zachování sdílené jednoty.

Limity sdílení na okraji džungle

Řešením byl koncept takového domu, který se zvenčí tváří jako jeden, ale jeho vnitřní prostory jsou symetricky oddělené na dvě v podstatě zcela samostatné obytné jednotky. Vznikl tak ukázkový duplexní objekt, který svou souměrností vytváří dojem hluboké rovnováhy. Vzhledem k tomu, že mělo studio k dispozici relativně malou plochu k zástavbě (aniž by si ukrajovali z okolí), bylo nutné rozvrhnout prostory tak, aby poskytovaly dostatek místa oběma rodinám. Rozloha parcely činí 380 metrů čtverečních, a poměr zastavěné části tak dosahuje 40 %. Proto bylo k přízemí přidáno patro, které celému objektu dodalo na užitečném objemu. To Huu Dung začlenil do návrhu obydlí s minimalistickou strukturou, se zakomponováním přírodních prvků.

Foto: To Huu Dung, Dang Gia Khanh, Nguyen Thao My

Zakotveno v zemi

Vzhledem k tomu, že pozemek je situován přímo na horském úbočí, musel stavitel zvolit dostatečně pevný kotvící materiál pro vybudování základů. Nejvhodnějším materiálem je ocel, která tvoří prakticky celou rámovou konstrukci domu. Většina vnějších obvodových zdí je vystavěna z neopracovaných cihel a vnitřní protilehlé zdi spolu s čelní zdí tvoří prosklené stěny. Z hlediska zdvojeného plánu je zde, v přízemí, umístěn obývací pokoj, kuchyň a ložnice.

Zrcadlově převrácený plán se drží symetrie

Celé přízemní podlaží má široký přístup na společnou zahradu a v zadní části na sdílenou krytou terasu. Patro je tvořeno v zadní části ložnicí, ale většinu jeho plochy zastává terasa, která je právě od ložnice částečně pokryta skleněnou střechou a po obvodu opatřena zábradlím. Objekt je obehnán vysokou betonovou zdí, která je v přední, příjezdové části nižší. Vnější profil tvoří dvě samostatné brány pro vjezd aut a malé vstupní branky pro každou z rodin.

Foto: To Huu Dung, Dang Gia Khanh, Nguyen Thao My

Obraz krajiny s domem v popředí

Kompozice duplexu a jeho zasazení do krajiny je inspirující. Příjezdová cesta do harmonického dvora lemovaného exotickou zelení, výhled na horské lesy: všude, kam se podíváte, vás obklopuje příroda. Z velké části dovolují prosklené stěny domu interiéru, aby expandoval ven a tím se nenásilně stal součástí přilehlé zahrady. Architekt dosáhl efektu souladu a jednoty nejen symetrickým vydělením obytných prostor, ale také plánem samotného dvora. Je rozdělen na dvě stejné části se shodným designem, obsahuje ale i společné prvky.

Hned mezi parkovacími místy je přímo uprostřed okrasné jezírko, přes které po obou stranách vede dřevěné mostky, a na jehož horním břehu je vysazený nízký keř. Analogicky se ve středu mezi prosklenými stěnami před společnou terasou tyčí vysoký strom, ke kterému se v zelenkavém trávníku postupně sbíhají kamenné cestičky. A zemitý tón vnějších cihlových zdí domu dodává exteriéru na přírodním rázu. Celistvý pohled na rodinné sídlo je pastva pro oko a balzám pro duši.

Foto: To Huu Dung, Dang Gia Khanh, Nguyen Thao My

Důraz na vnitřní čistotu

Interiér domu je osobitým, ale přesto jemným průnikem naturalistických a moderních prvků. Otevřená prostupnost místností v dolním patře utváří velice vzdušný prostor. Prosvítající závěsy na prosklené stěně spolu s bělostnou zdí dodávají pokojům lehkost a navozuje pocit svěžesti. Vyvážený dojem utváří také volba kombinace materiálů a jeho design. Těžké ocelové trámy na stropě v obýváku, které jsou ve středu, jsou hned nad jídelním stolem, doplněny o obložení z bambusových tyčí. Technické části vybavení prostor jsou vybrány v takovém provedení, aby zachovaly ráz skromnosti, jednoduchosti a harmonie.

Střízlivá paleta barev, pestrost přírodních materiálu

Veškeré vybavení se navzájem vyváženě doplňuje v barvách na jednotné paletě střízlivých tónů: na jedné straně černé a šedé, na druhé dokreslené o bílé prvky světlého dřeva. Kuchyně je vybavená dřezem a lednicí v černé barvě, kuchyňské skříňky jsou pak ze světlého dřeva. Žárovky stropního osvětlení jsou opatřeny stínítky, která jsou pletená z lehkých přírodních vláken, což odlehčuje robustnost těžkých trámů. Světlá dřevěná knihovna ve velké ložnici vytváří příjemný kontrast se zemitou cihlovou zdí, do které je vložená. Veškerý nábytek je ze světlého dřeva, čalounění v šedobílém a lůžkoviny v čistě bílém provedení.

Foto: To Huu Dung, Dang Gia Khanh, Nguyen Thao My

Terasy lemované popínavými růžemi dodávají výzoru z ložnic skutečně exkluzivní dojem. Obě rodiny ho ještě povýšily tím, že si zde rozložily ratanová křesla. Sedět přímo uprostřed horského stromoví, nohy opřené na podnožce s polštářkem a výhled na skotačící kočkodany na stromech, tomu není co vytknout. A aby přírody nebylo málo, blízké okolí pozemku je osázené ztepilými vysoko tyčícími se palmami.

Místo harmonického sousedství

Každá z rodin má v přízemí přístup na společnou zahradu a v první patře na terase se může přiblížit k samotné hoře. Rozlehlé prosklené zdi, společný venkovní prostor, souměrně designovaná zahrada a dvě značně velké terasy umožňují obyvatelům domu neustálé propojení s všeobjímající scenérií. Moderní vybavení interiéru vhodně doplněné o naturalistické designové prvky plně vyjadřuje přání obou rodin, a to postupné a nenásilné integrování rezidence do zdejší horské oblasti plné zeleně. Výsledkem projektu Two Hói’s House je harmonický domov, který je otevřený přírodě, kterou si v zamýšlené míře pouští dovnitř.

Foto: To Huu Dung, Dang Gia Khanh, Nguyen Thao My

Údaje o projektu

Název projektu: Two Hói´s House
Typ projektu: Návrh duplexu + interiér
Architektonické studio: 85design
Lokalizace: Da Nang, Vietnam
Vedoucí projektu: To Huu Dung
Spolupráce: Hai Ông Hói
Dodavatelé materiálu: Thanh Thu Steel, Dai Duong Glass
Klient: Soukromá osoba
Zahájení projektové činnosti: 2018
Rok dokončení (finalizace): 2019
Stavební parcela: 380 m2
Podlaží: 1+1

Sdílet / hodnotit tento článek

Přečtěte si více k tématu Architektura

Byt ovládla šedá! Vítejte v Batmanově jeskyni

Byt ovládla šedá! Vítejte v Batmanově jeskyni

Někteří lidé vnímají dospělost jako poměrně fádní fázi života, a tak se raději přidržují hravého dětství. Majiteli moskevského bytu dočista vyhovoval svět superhrdinů. Jenže kam má po stěhování do nového apartmánu uložit své sesbírané klenoty? To už je práce pro architekta s citem pro praktický design.

Pasivní slaměný dům v Zářecké Lhotě postavili svépomocí

Pasivní slaměný dům v Zářecké Lhotě postavili svépomocí

Slaměný dům v Zářecké Lhotě u Chocně byl navržen do nové obytné zástavby. Hlavní obytná budova je dvoupodlažní se sedlovou střechou, orientovaná delší stranou k jihu. Směrem k silnici by měla časem vzniknout kolmo na dům hospodářská část s parkováním a sklad. Celkový tvar tak vytvoří uzavřený obytný dvůr. Do dvora ...

Venkovský dům jako stodola plná chytrých řešení

Venkovský dům jako stodola plná chytrých řešení

Kde se nachází ráj? Čtyřicet minut od skoro devítimilionového New Yorku, necelých 15 minut od sjezdu z mezistátní dálnice, tři minuty od poslední asfaltové silnice. Právě tady, obklopený lesy a pastvinami, stojí velmi povedený rodinný dům Cedar and Stone.

Zdroj:  Megan Taylor

Útulné bydlení v malé řadovce

Úzké řadové domy nejsou v centru Londýna ničím výjimečným. Neskýtají mnoho obytného prostoru, ale disponují venkovní plochou, která nabízí inspirativní možnosti. Klienti z oblasti jižního Londýna se obrátili na architekty, kteří přišli s funkčním návrhem na rozšíření domu tak, aby se do něj vešel jejich sen.

JAK KOUPIT BYDLENÍ

Příručka Jak koupit bydlení

E-book: Příručka ZDARMA!

Pomocník při koupi domu, bytu, pozemku.

Nejnovější články

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Akce a slevy

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA