REKLAMA
Témata Hledat

Architektonické inspirace

Mozaika nápadů z celého světa na ESTAV.cz!

Šedivé sídliště proměnili v luxusní bydlení. Mají dřevěné fasády a zahrady na střechách

Švédsko si na zelené architektuře zakládá. Profesionálové teď dokázali z nehezkého sídliště vytvořit přímo modelovou ukázku toho, jak by mohly obytné bloky v moderních městech vypadat. Budovy plné světla mají zahradu přímo u bytu, dostatek soukromí a luxusní výhled do zeleně.

Tři roky práce. Přesně tolik času si vyžádala radikální proměna podoby nepříliš vzhledného sídliště na okraji Stockholmu, kterého se zhostila Bjarke Ingels Group (BIG). Od roku 2015, kdy tento záměr developerská společnost Oscar Properties oznámila v médiích, vzbuzoval projekt lehké kontroverze. Proč? Zveřejněné vizualizace „budoucího vzhledu“ lidem přišly příliš fantastické. Oprávněně.

Představa zelené kaskády jednotlivých patrových domů, propojených zahradami a dřevěnými fasádami, působila v tehdejší šedi uniformního betonu až nepatřičně. A na zobrazeních zachycený projekt, nazvaný 79&park (upomínající na číslo bytového bloku a slibované vytvoření městského parku) skutečně připomínal spíš odvážné práce Thomas Heatherwicka nebo vietnamských and Vo Trong Nghia. Ale nic typicky švédského.

Foto: Laurian Ghinitoiu

Velký den pro Stockholm

Když k 11. listopadu roku 2018 došlo k slavnostnímu „odhalení“ výsledku, neváhaly odborníci z celého evropského severu na místo osobně vyrazit. Zajímalo je, nakolik se studiu BIG podařilo dodržet slibovanou vizuální formu. S jistou škodolibostí můžeme zmínit, že byl očekáván neúspěch, který se nedostavil.

Početný tým Bjarke Ingels Group totiž odvedl fantastickou práci, a dokázal nezáživný šedivý obytný blok přetavit v neskutečně atraktivní rezidenční sídliště, tvořené apartmánovými byty.

Jen tak mimochodem, pro studio BIG byl loňský 11. listopad ve Stockholmu opravdu velký den. Na druhém konci města totiž zrovna otevírali svůj druhý projekt, který se týkal sociálního bydlení pro nízkopříjmové skupiny obyvatel.

Foto: Laurian Ghinitoiu

Model pro budoucnost?

Luxusní prostorové dispozice bytů, dokonalá práce se širokou paletou přírodních materiálů, moderní prvky udržitelnosti ve formě soukromých střešních zahrad, to vše lze započítat mezi klady úspěšně realizovaného projektu 79&park. Zůstává jen otázka: „Proč to nejde i jinde?“

Nejrůznější obytné bloky na periferiích jsou totiž přítomné ve většině evropských měst, a chlubit se s nimi opravdu nemohou. Studio BIG nyní jasně demonstrovalo, že mohou mít velmi atraktivní formu, a že tato proměna nemusí být až tak finančně náročná. Jejich zpracování „osvobozeného sídliště“ je skutečně inspirativní. Jak k tomu tedy došlo?

Foto: Laurian Ghinitoiu

Příležitost pro změnu

Na začátku byla developerská společnost Oscar Properties, která lacino přišla k obytnému bloku č. 79, nacházející se na samém okraji stockholmské čtvrti Gärdet. Příčina nízké ceny? Zdejší do čtverce řazený obytný blok stál tísněn mezi starými skladišti na jedné straně, z druhé se na něj tlačila průmyslová zástavba přístavní zóny. Skutečně to nebylo místo k pohledání.

V době pořízení této nemovitosti navíc došlo k úpravě cestního tělesa, vedoucího kolem sídliště, které se tak stalo poněkud nedostupné. Asi jediným kladem lokality byla relativně blízká přítomnost památkově chráněného městského lesoparku, který však oddělila opravovaná silnice. Kde jiní vidí komplikace, tam lidé z BIG (jmenovitě Bjarke Ingels, Jakob Lange, Finn Nørkjær) spatřili příležitost.

Foto: Laurian Ghinitoiu

Nechme park prorůst do města

Šéfdesigneři BIG se rozhodli uchopit rozsáhlou rekonstrukci jako „přirozené rozšíření parku“, a stavbu v parametrech „citlivého propojení“ navázat na zeleň. Přesněji, rozhodli se celé sídliště pojmout jako další park, aniž by přitom přímo rozšiřovali plochu. Stromy a zahrady přenesli přímo na střechy domů. Z hlediska postupně opakovaných kroků se rozhodli, že každý byt v bloku 79 bude disponovat 270° výhledem na zeleň, ať už na střeše ostatních domů, nebo v protilehlém parku. Což se samozřejmě lépe řekne, než udělá.

Nestejná výška domů seřazených v bloku tomu ale částečně nahrávala. Zvlášť, když se na severozápadním cípu odbouralo z domů pár pater, a tím se z nich podařilo vytvořit celistvou uzavřenou a zároveň propojenou kaskádu. V nejvyšším bodě má blok č. 79 na výšku 35 metrů, v nejnižším sedm. Jednotlivé mezistupně pak posloužily k tvorbě působivých střešních zahrad.

Foto: Laurian Ghinitoiu

Dřevěná fasáda vytvořila nový prostor

Tvůrci projektu (stejně jako klient) pochopitelně nechtěli, aby jejich zásah vyústil do snížení počtu bytů nebo jejich využitelné plochy. Proto bylo zapotřebí provést další radikální změnu. Tou bylo vybudování předsazené fasády, ve směru do ulice i do dvora. Zmíněné předsazení rozhodně nebylo skromné, a posunulo profil budov o 2-4 metry. Každý byt tak získal jednu až dvě místnosti navíc. Pravidelné kostky o rozměrech 3,6x3,6 metrů pak překryly i profil střech. Tyto dřevěné pixely pak utváří velmi dynamickou podobu rekonstruované stavby.

Samozřejmě, že takový stavební přílepek by přišel draho. Pokud by ovšem nebyl budován ze skla a dřeva, jako v tomto případě. Obytný blok 79 tak získal dočista nový vzhled, díky dřevěnému krunýři. Cedrová fasáda, propojená ocelovými nosníky a izolovaným tvrzeným sklem, přitom stále vedená ve stylu kaskády, dodala sídlišti doslova nový rozměr. Z uniformních bytů se tak staly apartmány.

Místo uniformity 168 originálů

Jednotlivé byty samozřejmě prodělaly četné stavební úpravy v interiéru. Vybourání některých stěn, prozáření celostěnými okny, rozšíření prostoru o přístavbu a vstup na střešní zahradu. Jednotlivé byty narostly díky těmto zásahům v průměr o 35 metrů čtverečních, a takových upravených apartmánů se teď v bloku nachází 168. Ty největší mají užitnou plochu kolem 140 metrů čtverečních. Proti původnímu sídlišti je to skutečně významný rozdíl.

Apartmány jsou víceméně originální svými dispozicemi i vybavením. Někde narazíme na žulové obklady v koupelně, jinde na kamenné provedení kuchyňské linky. Společným prvkem jsou dubové podlahy a napojení balkonových dveří. Mírný posun jednotlivých bytů ve vertikální i horizontální ose přitom umožňuje, že si každý byt zachovává dostatek soukromí vůči sousedům. Nikdo přitom není ochuzen o přirozené denní světlo nebo výhled na zeleň.

Foto: Laurian Ghinitoiu

Zahrada v pátém patře? Žádný problém

Obyvatelé bloku č. 79 se teď mohou pochlubit moderními a prostornými apartmány, vlastní zahradou přímo před svým bytem na střeše a téměř kontinuálním výhledem na zeleň. Úprava, kterou Bjarke Ingels Group provedli, proměnila také mikroklima. Chladnější a vlhčí vzduch, zbavený nečistot, je také hodnotou, která má svou cenu. Švédi v posledních deseti letech razantně proměnili svůj vztah k životnímu prostředí, a snaží se, aby se jejich města přiblížila ideálům udržitelnosti. Apartmánový blok na tento trend pohotově reaguje, a přenáší kus přírody přímo do města, na střechy a zahrady domů.

Údaje o projektu

Název projektu: 79&park
Typ projektu: rekonstrukce sídliště
Architektonické studio: Bjarke Ingels Group
Lokalizace: Ladugårdsgärdet, Stockholm, Švédsko
Odborné vedení projektu: Bjarke Ingels, Jakob Lange, Finn Nørkjær
Projektový manažer: Per Bo Madsen
Vedoucí projektu: Cat Huang
Projektoví architekti: Høgni Laksáfoss, Enea Michelesio
Stavební architekti: Jakob Andreassen, Tobias Hjortdal, Henrik Kania
Projektový tým: Agata Wozniczka, Agne Tamasauskaite, Alberto Herzog, Borko Nikolic, Christin Svensson, Claudio Moretti, Dominic Black, Eva Seo-Andersen, Frederik Wegener, Gabrielle Nadeau, Jacob Lykkefold Aaen, Jaime Peiro Suso, Jan Magasanik, Jesper Boye Andersen, Jonas Aarsø Larsen, Julian Andres Ocampo Salazar, Karl Johan Nyqvist, Karol Bogdan Borkowski, Katarina Mácková, Katrine Juul, Kristoffer Negendahl, Lucian Racovitan, Maria Teresa Fernandez Rojo, Max Gabriel Pinto, Min Ter Lim, Narisara Ladawal Schröder, Romea Muryn, Ryohei Koike, Sergiu Calacean, Song He, Taylor McNally-Anderson, Terrence Chew, Thomas Sebastian Krall, Tiago Sá, Tobias Vallø Sørensen, Tore Banke
Dodavatelé materiálu: AcadInternational, Andersson Jönsson Landskapsarkitekter, BIG IDEAS, De Brand Sverige, Dry-IT, HJR Projekt-El, Konkret, Metator, Projit, Tengbom, HB Trapper
Klient: Oscar Properties
Zahájení projektové činnosti: 2015
Rok dokončení (finalizace): listopad 2018
Počet apartmánů: 168
Využitelná plocha: 25 000 m2

Sdílet / hodnotit tento článek

Přečtěte si více k tématu Architektura

REKLAMA
REKLAMA