REKLAMA
Témata Hledat

Architektonické inspirace

Mozaika nápadů z celého světa na ESTAV.cz!

Moderní bydlení sází na přirozenost. Dům se inspiruje tradiční architekturou

Stavba, která vás okouzlí venkovským stylem a pohodlím. Příjemné bydlení je výsledkem práce maďarských architektů ze studia Barna Architects, kteří vsadili na jednoduchou přirozenost.

Maďarsko, to není jen nekonečná rovina. Taková vysočina Dörgicse je z topografického hlediska velmi členitou oblastí, a díky svému hornatému charakteru se vyznačuje i odlišnou architekturou. Její střih v sobě kombinuje prvky valašských roubenek i otevřenost chorvatských salaší. Dohromady ale vytváří velmi příjemný venkovský mix, ze kterého se rozhodli čerpat inspiraci i maďarští architekti ze studia Barna Architects.

Moderně rustikální? Ano, je to možné

Podstatou jejich tvůrčího záměru bylo vytvořit koncept hostinských domů, které mají v případě potřeby sloužit k ubytování výletníků. A těch do okolí Balatonu ročně míří tisíce. Vytvořit lichotivé a sympatické prostředí z nenáročných prvků není právě snadným úkolem, ale Barna Architects se měli o co opřít. Předlohou pro jejich Portus Home se jim stala „moderně rustikální“ stavba, která sází v první řadě na dřevo. To vytváří základní stavební materiál celého podlouhlého objektu obdélníkovitého profilu, který se nápaditým způsobem otevírá svému okolí.

Foto: Tamás Bata

Hranice mezi exteriérem a interiérem je tu vedena osou prosklených stěn, které do objektu v celé jeho délce přivádí přirozené denní světlo. Zatravněná louka se tak nachází „jen na dotek“ od pohodlného posezení uvnitř. Vzhledem k tomu, že obě stavení Portus Home se nachází na poměrně rozlehlém pozemku izolované lokality, není přílišná otevřenost k újmě obyvatel. Soukromí mají víc než dostatek.  Dřevěné rámy vytýčily v prostoru zastavěný úsek o užitné ploše devadesáti metrů čtverečních, tedy dost pro pohodlné krátkodobé bydlení.

Trámy udávají rytmus

Uvnitř domu narazíte na jednotlivé „sekce“, vyčleněné pro místnosti různého určení, které s geometrickou přesností lemují v odstupu 1,4 metrů podpůrné sloupy nosné struktury stěn. „Jejich pravidelnost udává celému bydlení vzletný a dynamický rytmus,“ prozrazuje šéfarchitekt Barna D. Kovács. Portus House přitom není ryzí dřevostavbou. Stojí na kvalitních betonových základech, a srdcem domu i hlavní oporou střechy je těleso obestavěného kuchyňského krbu. Přesto působí střecha samonosně, jakoby se volně vznášela nad objektem, jen decentně podpírána „tyčkami“.

Foto: Tamás Bata

Právě dojem lehkosti architektům ze studia Barna Architects velmi imponoval. Proto se jej rozhodli utužit transparentními plochami skel, nebo vzdušnými zástěnami z hoblovaných prken, které domu dodávají vřele domácké vyznění. „Chtěli jsme s pomocí jednoduché geometrie budovy vytvořit intenzivní propojení mezi stavbou a jejím okolím,“ vysvětluje Tamás Bata. „I proto jsme od samého počátku zvažovali široké zapracování tradičních materiálů v moderní úpravě, která vytváří venkovskou atmosféru.“

Propojení s okolím je nezbytné

Byl to vlastně náš první a největší úkol,“ doplňuje. „Vyřešit, jak z uzavřeného souboru stavby lidem umožnit průnik do vnějšího prostředí. I proto se zastřešená terasa stala asi nejvýraznější a prostorově nejlépe disponovanou částí celého domu. Obyvatelé jsou vlastně pořád tak trochu venku, protože sem směřuje nejvíce společenských aktivit.“ Integrovaný polo-vnější prostor přináší obyvatelům nenásilnou formou kontakt s vnějším prostředím.

Foto: Tamás Bata

I když Barna Architects prezentují „rustikální“ charakter stavby jako své vědomé rozhodnutí, určitou roli jistě sehrála i lokalizace stavby do regionu Dörgicse. Právě tady si totiž stavební úřady hodně potrpí na krajinný ráz, a jen neradi vidí projekty, které se nějak vymykají původnímu charakteru sídel v oblasti. Proto nejspíš architekti zvolili na naše poměry trochu netradiční střešní krytinu, rákosové došky. Kompozice stavby tím získala opravdu lokální náboj, aniž by co ztratila na obytných kvalitách. Balatonský rákos je tu staletími prověřený materiál.

Úspěšná stavba musí být upřímná

Střecha je rozložena „schodem“ do dvou úrovní, nižší část kryje terasu s posezením, vyšší v sobě nese patro s ubytovacím zázemím. K dispozici je tu vnitřní i vnější kuchyň, prostorná jídelna, malá univerzální pracovna, a hostinské pokoje s koupelnami. Odhalené vazníky trámů z masivního dřeva působí velmi přirozeným dojmem, a jejich načervenalá barva dodává vizuálně pocit tepla. Vnější trámoví, prokládané vícevrstvými skly oken, dovedně kryje izolaci v interiéru, zasazenou za sádrokartonové desky.

Foto: Tamás Bata

Design musí v první řadě dávat smysl, být funkční a užitečný,“ říká Barna. „Hrát si na venkovské stavení bez ohledu na uživatelský standard by bylo cestou do záhuby.“ Takže štěrkem podsypané základy budovy tu také nejsou kvůli estetice, ale drenáži. A prkenné podlahy, byť působí věkovitým dojmem, jsou ošetřeny proti houbám a plísním. Své obyvatele si Portus získá jednoduchou upřímností, s jakou ztvárňuje staré venkovské obydlí v moderním pojetí. Je to velmi příjemná stavba, která by měla sloužit jako inspirace dalším architektům, kteří pracují s ideou současné venkovské stavby.

Co o Portushome prozradil jeho tvůrce?

„Inspirace? Vycházela z analýzy architektonických archetypů balatonských venkovských staveb. A také z práce Marc-Antoine Laugiera, snad prvního existujícího „filozofa architektury“. Líbila se nám totiž jeho konceptuální ilustrace Primitivní chýše. Ta totiž odráží vše podstatné: přechodový prostor mezi interiérem a exteriérem, kryté stezky, lokálnost stavby, porozumění vztahu obytného objektu s okolní přírodou, a aspekty rukodělné stavby.“

Foto: Tamás Bata

Údaje o projektu

Název projektu: Portushome Guesthouse
Typ projektu: Výstavba moderního venkovského obytného domu
Architektonické studio: Barna Architects
Lokalizace: Dörgicse, Maďarsko
Vedoucí projektu: Barna D. Kovacs
Dodavatel stavby: Reedzone Ltd.
Statika stavby, strukturální inženýring: Sándor Styaszny, Dénes Alibán
Mechanický inženýrng: Géza Porosz
Dodavatelé materiálu: Roxul, Knauf
Klinet: Soukromá osoba/ Csaba Antal
Rok dokončení (finalizace): 2017
Zastavěná plocha: 90.0 m2

Sdílet / hodnotit tento článek

Mohlo by vás zajímat

Zdroj: Shutterstock.com

Postele do malého bytu

Na co pomyslíte, když je vám smutno? Když začíná pršet a zima začíná zalézat pod košili? Nebo když jste prostě unavení? Když se vás někdo zeptá na váš nejoblíbenější každodenní rituál? Ano, všem nám ...

Minulost versus budoucnost: 7. ročník semináře Interiéry

Minulost versus budoucnost: 7. ročník semináře Interiéry

Poučit se z minulosti, vyhlížet optimisticky do budoucnosti a být připraven, to je v plánu během již sedmého ročníku odborného semináře Interiéry, který se koná ve čtvrtek 8. listopadu již tradičně ...

Děti rostou jako z vody a s nimi i jejich pracovní stůl

Děti rostou jako z vody a s nimi i jejich pracovní stůl

Znají to všichni rodiče. Dětem nakoupíte nové oblečení, jednou či dvakrát jej vyperete a můžete kupovat nové. Kromě oblečení je potřeba měnit například i nábytek v pokojíčku a vše přizpůsobit dětským ...

REKLAMA
REKLAMA

estav.cz v žebříčku návštěvnosti TOPlist

14.11.2018 konference TZB-info o bytových domech

Připravujete rekonstrukci bytového domu? Jak na úspory za energie a zhodnocení domu? Jak plánovat opravy a finance? Unikátní publikace pro účastníky. Těšíme se na vás v Praze.

Program a přihláška