REKLAMA
Témata Hledat

Architektonické inspirace

Mozaika nápadů z celého světa na ESTAV.cz!

Dům na pláži, který stírá hranice mezi exteriérem a interiérem

Komplexní ve své jednoduchosti a minimalismu, z některých úhlů připomínající dekonstruktivismus. Takový je Beach House od Schmidt Arquitectos Asociados, který od roku 2016 zdobí pláž nedaleko chilské Cachagua. Pochopitelně, že při popisu musíme být trochu důslednější, ale zase ne tolik jako klienti architektů. Ti se totiž v požadavcích a přáních rozhodně nešetřili. Vzniklo tak bydlení, které plynuje prostupuje až na pláž.

Jejich představa se totiž neomezila jen na fádní představu 300 metrech čtverečních využitelného prostoru. A rozhodně chtěli víc, než jen příjemné bydlení pro sebe (starší manželský pár akademické profese) a jejich poněkud odrostlejší potomky. Pokud bychom měli uvést alespoň část zadání: obývací pokoj by měl disponovat krbem a výhledem na pobřeží. Hezký výhled by měla nabízet i jídelna, která by byla schopna pojmout deset strávníků.

Klient, který ví, co chce

Předpokládanému počtu strávníků by měla dispozičně vyhovovat také kuchyně, vařit se tu prostě nárazově musí dát i ve velkém. Kuchyně pak musí přímo navazovat na jídelnu, ale současně musí být velmi blízko exteriéru. Jistě se ptáte proč? To proto, že dalším požadavkem klientů byla i vnější částečně zastřešená jídelna, která by měla být zásobována z této kuchyně.

Foto: Aryeh Kornfeld

Pochopitelně nesmí chybět ani další externí plocha pro posezení, která bude částečně chráněná před přímým poryvem mořského větru a ostrého slunce. Na ni by pak měla volně navazovat část vnějšího krbu a prostoru pro pořádání barbeque. Dále by se někde v domě měla nacházet vířivka. A ta by pochopitelně měla vzhlížet na oceán. S tím, že někde poblíž bude malý samoobslužný bar.

Pořád ještě nekončíme: tvůrčí manželský pá by si přál prostor na psaní, který nebude daleko od hlavní ložnice, ale přitom bude relativně nadosah krbu, a výhledu na moře. A aby prý vnitřní uspořádání dávalo ten správný smysl, bude zapotřebí jej rozvrhnout tak, aby se mladí mohli bavit ve společensky laděných prostorách v okolí obývacího pokoje, zatímco rodiče budou moci v klidu nerušeně spát. 

Foto: Aryeh Kornfeld

Geometrická pravidelnost domu vs. tvárná příroda

Nedá se tedy říct, že by Schmidt Arquitectos Asociados při návrhu projektu rodinného domu na pláži trpěli nedostatkem tvůrčího směrování. Jen se museli s touto rovnicí o příliš mnoha známých veličinách popasovat. Jisté indicie jim v tomto ohledu nabídla sama topografie terénu. Dům tak z jedné třetiny svého objemu čelí moři, a postupně se svažuje k písčité pláži.

Mírný sklon přitom nebyl limitou projektu, architekti ale zamýšleli využít původních porostů suchomilných travin Carpobrotus aequilaterus, pestrobarevných chilských slaměnek, k dokreslení charakteru domu. Ten totiž nápadnými barvami šetří, a zachovává si velmi střízlivé vyznění přírodních materiálů, pískovce a hrubého kamene. Nepravidelný terén s přesypy a dunami je postaven do kontrastu s pravidelnými geometrickými liniemi Beach House.

Foto: Aryeh Kornfeld

Identita, styl a meditace

Orientace domu k moři a návětrné straně pak učinila dispozice vnitřních prostor o něco jasnější. Přeci jen, chilské povětří umí být navzdory teplým mořským proudům velmi chladné. „Celkovou identitu domu jsme chápali mnohem hlouběji, než jen jako nějaký formální závazek,“ prozrazuje architekt Martin Schmidt Radic, který se na realizaci tvůrčím způsobem podílel. „Pláž totiž ztělesňuje volnost a svobodu, což jsou veličiny, které je těžké nějak programově podchytit.“  

Namísto rigidních prvků, typických pro městské domy, tak Schmidt Arquitectos Asociados zvolili do krajiny otevřený model, který Beach House dodává klidnější a uvolněnější rozměr. „Navrhli jsme vnější plážovou terasu, která nabízí kontinuální výhled na vzdálený oceán,“ říká Radic. „Je to místo rozjímání a meditace, které je ve svém průběhu integrováno do jinak autonomního prostoru jídelny a obývacího pokoje.“ To díky výkladcům s posuvnými dveřmi. Pocitově neomezené bezrozměrnosti nahrává i to, že šířka koridoru odpovídá profilu místností.

Foto: Aryeh Kornfeld

Dominantou domu je Pláž

Ptáte se, kde je má tento rozvolněný dům své těžiště? Architekti bourají zažitý koncept a tvrdí, že srdce celého Beach House netřeba hledat uvnitř zdí. „Centrálním prostorem domu je pláž, která je všude, kde se stane nebo objeví,“ tvrdí Radic. Aby byl tento dojem ještě posílen, byly relaxační plochy exteriéru místo dláždění tvrdým povrchem pokryty pískem. Hranice domu tak vymezuje nízký betonový rám, který skutečně evokuje pláž při každém bosém kroku.

Jediné „tvrdé“ podlážky jsou instalovány na spojnicích mezi dětskými pokoji a pokojem pro hosty. Dřevěná paluba také vede k vířivce, která je díky vyhřívání uchystána k celoročnímu provozu. Pokud jde o nábytek v exteriéru (dá-li se to tak říct), je vystavěn z betonu. „Tato syntéza mezi sypkým pískem a hrubým materiálem je pak metaforickou reinterpretací vzdáleného pobřeží,“ dodává Radic.

Foto: Aryeh Kornfeld

Beton údržbu nepotřebuje

Z hlediska programového členění tu lze vypozorovat masivní blok, který slouží jako ochrana před povětrnostními vlivy. Je situován na sever, a uvnitř sebe skrývá obývací pokoj, jídelnu a kuchyni. Na úrovni prvního patra pak ještě oddělenou hlavní ložnici rodičů. Východní křídlo domu je prostorem určeným dětem a hostům. Oba bloky pak částečně uzavírají vnější dvůr s terasou, jež se otevírá výhledu na pláž.

Ta se tak stává koridorem, který bude vždy ve středu všech schůzek, setkání, událostí i každodenních aktivit. Beach House byl vystavěn konvenčním stavebním přístupem, jako objekt s jádrem ze zesíleného betonu. Původní textura povrchu byla zachována, aby se materiál lépe vyrovnával se střídáním tepla a chladu. Jednoduchá materialista odráží podle architektů klidný prožitek z celého obydlí.

Foto: Aryeh Kornfeld

Na údržbu Beach House nemusíte vynakládat žádnou zvláštní energii, byť se nachází v relativně vlhkém prostředí s výraznou salinitou,“ uzavírá Radic. Aby byl kompenzován reálný i pocitový chlad z betonového masivu, je strop obložen laminovanými trámy, na které jsou navázány překližkové desky které „polidšťují“ interiér. Beach House vám prý umožní užít si život na opravdové pláži bez předsudků.

Údaje o projektu

Název projektu: Beach House
Typ projektu: projekt rodinného domu na pláži
Architektonické studio: Schmidt Arquitectos Asociados
Lokalizace: Cachagua, Chile
Vedoucí projektu: Horácio Schmidt Cortés
Projektový tým: Martin Schmidt Radic
Spolupráce: Diego Ipinza, Nicolas Norero, Daniel Quezada
Dodavatelé materiálu: Bialvid, Hilam
Klient: soukromá osoba
Rok dokončení (finalizace): 2016
Počet podlaží: 1+1
Zastavěná plocha: 320 m2

Sdílet / hodnotit tento článek

Z kategorie Architektura si přečtěte

Architektem roku 2018 se stal Petr Hájek

Architektem roku 2018 se stal Petr Hájek

Ocenění za mimořádný přínos architektuře v posledních pěti letech, cenu Architekt roku 2018, získal přední český architekt a pedagog Petr Hájek. Čestné uznání poroty obdržela Dagmar Vernerová, která ...

REKLAMA
REKLAMA

estav.cz v žebříčku návštěvnosti TOPlist