REKLAMA
Témata Hledat

Architektonické inspirace

Mozaika nápadů z celého světa na ESTAV.cz!

Bydlení v přírodě – pavilon poskytuje veškerý komfort mimo stěny domu

Projekt honosně pojmenovaný La Grange Pavilion sází na neotřelé formy, zasazené do přírodního prostředí. Architektonické studio Murray Legge Architecture (při této realizaci prezentované sestavou Lincoln Davidson, Benjamin Kaplowitz, Travis Avery) se rozhodlo využít charakteru lokality, respektive výhledů ze zalesněného svahu na krajinu v povodí řeky Colorado. Otevřeli působivé prostředí v okolí letního rodinného domu dalšímu využití, a přesunuli významnou část aktivit jeho obyvatel na čerstvý vzduch.

Instantní romantika

Stát Texas rozhodně nepatří mezi klimaticky nevýrazná místa USA. A tak se předkládaná scenérie může pochlubit efektním mlžným oparem nad ránem a v dopoledních hodinách, aby v čase, kdy už osvěžující koupel rozhodně uvítáte, nabízela pohled na svěží zeleň.  Po poledni těží bazénový pavilón ze zástinu stromů, a navečer se opět údolí začíná halit do mlžného závoje, vystřídaného šerem a tmou, do které nahrávají intimní světla nekonečného bazénu. Tato pravidelná „proměna“ pak inspirovala architekty při rozvržení celého místa stavby.

Má primárně sloužit jako útočiště před nepohodou, a nabízí zázemí ke sledování zmíněného pozvolného děje v údolí. Ke klidu vybízí i zpěv ptáků, kteří se shromažďují ve větvoví stromů, a efekt uvolnění podporuje i svěží vítr, vanoucí ze zalesněného kopce směrem do údolí. Můžete tu prosedět celý den, a v klidu sledovat, jak nad řekou Colorado zvolna krouží dravci, využívající větrných proudů k vysokému letu.

Bydlení v přírodě – pavilon poskytuje veškerý komfort mimo stěny domu Foto: Leonid Furmansky

Kuchyň v přírodě

Čím tedy La Grange Pavilion je a k jakému účelu slouží? Murray Legge Architecture jej zpracovali jako volné rozšíření již existující stavby rodinného letního sídla, které vychází z návrhu jiného architektonického studia. V rámci rozsáhlé parcely pozemku pak vypracovali „navazující“ pavilon, který vhodně doplňuje relaxační zázemí. Pavilon je určen jako pro obyvatele zmíněného letního sídla, tak i pro „výletníky“ a hosty, kteří sem, devadesát kilometrů od Austinu, zabloudí nebo přicestují.

Klient předpokládal, že v tak nádherném místě je zbytečné uzavírat se po celou dobu do jednoho domu, a že by bylo příhodnější přenést část aktivit do venkovního prostředí,“ říká Murray Legge. Návrh pavilonu přitom počítá s celoročním využitím, a jeho funkcí je tedy podpořit „outdoorové aktivity“. Byť v jejich podání nabývá adrenalinový outdoor velmi uvolněné podoby. Proč v létě vařit v pracně klimatizované kuchyni, když s přehledem můžete vařit venku, a ještě si u toho odskočit do bazénu, že?

Bydlení v přírodě – pavilon poskytuje veškerý komfort mimo stěny domu Foto: Leonid Furmansky

Na přání klienta se tak okolí domu změnilo, a vyrostlo zde několik „venkovních místností“, skrytých pod příkrovem stromů. Klidné posezení pro čtenáře, venkovní herna, grilovací místo nebo paluba bazénu? Prací architektů pak bylo doslova zastřešit tento prostor tak, aby mohl být využíván bez ohledu na slunce či déšť. „Výsledkem je jediný spojitý až tekutý prostor, který kopíruje mírně svažitý terén a je přirozeným rozšířením topografie,“ říká Murray Legge.

Bazén jako nekonečné zrcadlo oblohy

Architekti se rozhodli minimalizovat jakýkoliv zásah do krajiny, aby nenarušili původní přírodní kompozici. Mezi staré a věkovité duby v hájku je tedy pavilon zasazen tak, že nebylo zapotřebí vegetaci nějak omezovat. Dotváří totiž celkový dojem z místa. Objekt, který včetně svého zázemí nabývá rozlohu 460 metrů čtverečních, je chápán jako série propojených místností pod otevřeným nebem (s částečným zastřešením), propojených pochozími terasami a dlážděnými chodníky.

Bydlení v přírodě – pavilon poskytuje veškerý komfort mimo stěny domu Foto: Leonid Furmansky

 Na jednoduchém profilu jednoúrovňové stavby tak narazíme na elegantní tenkou střechou zakrytý „salónek“, připojenou a pod horizont terénu mírně zasazenou kuchyni a jídelní prostor. Na ty pak navazuje venkovní slunná terasa, a především nekonečný bazén obdélníkového profilu. Ten tvoří centrální část kompozice, ze dvou stran obstoupené menšími objekty. Dům samotný stojí na severu (z tohoto směru také vedou schody k bazénu) a tímto směrem je také orientována kuchyně. Východ je vyhrazen zastřešené jídelně, zatímco západ je vymezen hranou svahu a jih lesem.

Masiv vápence a křehkost provedení

Půdorys staveb Pavilónu byl už v prvotním plánu omezen kořeny stromů, a pod střechou byly vytvořeny otvory, které umožňovaly větvím volný průnik ke světlu a koruně stromů. „Křídlo střechy má cíleně tmavší barvu,“ říká Murray Legge. „Působí totiž pak jako nezvykle tmavá a umělá struktura, která vypadá, jako by se mezi stromy vznášela.“ Barevně „ladí“ s nižšími tmavými částmi kmenů stromů, a protože její objem je vynášen jen několika pilíři, nikoliv celistvou stěnou, skutečně vypadá jako by byla zavěšena na větvích.

Bydlení v přírodě – pavilon poskytuje veškerý komfort mimo stěny domu Foto: Leonid Furmansky

Podpůrné sloupy, které střechu vyzvedávají nad úroveň, jsou skryty ve třech velkých pravidelných blocích opracovaného vápence. Dodávají celé stavbě pavilonu poněkud „palácový“ rozměr (architekti schválně užili čtvercové obkladové vápencové desky s hranou 80 cm, aby vytvořili zdání monumentu). Nosníky „rostou ze země“ a navazují svým provedením na bílou dlažbu. Do jednoho z těchto nosníků je zasazeno i krbové ohniště.

Další čtyři nosníky, tenké z černé oceli, pak zajišťují perimetr objektu, a vymezují hranice „interiéru“. Ten ale v tomto případě volně přechází do okolní krajiny. Jejich tmavá barva splývá s přírodním pozadím, a tak střecha opticky pluje ve vzduchu.

Krémově zabarvené vápencové obklady a „kostky“ (Lueders limestone) pak vedou charakter Pavilionu La Grange ve zvýšeném prahu hrany terasy i ve formě dlažby podél bazénu. Vévodí květníkům, stupňům schodiště, zdí, i lavičkám. Lemují podél tří stran i zanořený (podsvícený) bazén, který na západní straně „přepadá“ přes hranu svahu, a dodává mu rozměr nekonečna. „Stačí jen dvě tři další tempa, a řeka Colorado je nadosah,“ říkají Murray Legge Architects. „Optická nepřítomnost okraje bazénu zrcadlí koruny stromů i oblohu, a dokonale napojuje celý La Grange Pavilion na okolní krajinu.“

Bydlení v přírodě – pavilon poskytuje veškerý komfort mimo stěny domu Foto: Leonid Furmansky

Murray Legge Architecture

Murray Legge Architecture vznikla v srpnu roku 2013 v Texasu, a v dnešní době sdružuje americké profesionály v oboru architektury (jmenovitě Murray Legge a Travis Avery). Pochlubit se může realizacemi atraktivních projektů z oblasti rezidenční zástavby (Hy House, Spyglass, Misty Hill), ale svou práci odvádí také na projektech „institučního“ charakteru (Westmoreland, Griffinova škola). „Naše architektura odhaluje mimořádné příležitosti, které jsou na první pohled možná neviděné, ale přesto jsou v našem běžném životě přítomné,“ prozrazují o své práci. „Při využití kreativního procesu, hluboce zvažujeme praktické aspekty návrhu, zkoumáme, jak materiály, prostor a světlo vytvářejí místa, která tímto rezonují a působí na své okolí.“

Údaje o projektu

Název projektu: La Grange Pavilion
Typ projektu: venkovní instalace, otevřené místnosti
Architektonické studio: Murray Legge Architecture
Lokalizace: La Grange, Texas, USA
Vedoucí projektu: Murray Legge
Projektový tým: Lincoln Davidson, Benjamin Kaplowitz, Travis Avery
Materiál: Lueders, Napoleo
Dodavatel stavby: Shroyco, Ocean Quest
Stavební konzultace: TK Consulting Engineers
Klient: soukromá osoba
Zahájení projektové a stavební činnosti: 2016
Rok dokončení (finalizace): 2017
Využitelná plocha: 460 m2

Sdílet / hodnotit tento článek

Z kategorie Architektura si přečtěte

Architektem roku 2018 se stal Petr Hájek

Architektem roku 2018 se stal Petr Hájek

Ocenění za mimořádný přínos architektuře v posledních pěti letech, cenu Architekt roku 2018, získal přední český architekt a pedagog Petr Hájek. Čestné uznání poroty obdržela Dagmar Vernerová, která ...

REKLAMA
REKLAMA

estav.cz v žebříčku návštěvnosti TOPlist