REKLAMA

Rodinný dům s výhledem na horu si bere inspiraci z venkovských stavení

Život na farmě si každý představuje trochu jinak. Klient studia Slee & Co Architects upřednostnil u svého rodinného domu rustikální pojetí a výhledy do krajiny, ale pohodlí se rozhodně nezříká.

Destinace Jihoafrická republika příliš nerezonuje mezi současným děním na poli architektury, ale profesionálové ze západokapského studia Slee & Co Architects dokazují, že i zde se rodí kvalitní nápady. Jejich aktuální projekt rodinného domu, Sinkhuis House, svým způsobem přehledně shrnuje, jaký trend momentálně moderní architektura jihoafrického státu zastupuje. Snoubí v sobě výrazný odkaz na historii regionu, nezříká se nových technologií, aplikuje dostupné pokročilé materiály, a přitom těží ze síly místní krajiny. Jinými slovy, je velmi působivá. Byť může na první pohled, bez hlubší znalosti kontextu, působit poněkud chaoticky.

Venkov na jihoafrický způsob

Rodinný dům Sinkhuis House, za jehož vypracování je odpovědný Johann Slee, byl realizován v roce 2014. Klient i architekt se v něm shodli na jedné podstatné věci, a to na „upřímném vyjádření obdivu k typické lokální venkovské stavbě“. Dům je proto kompletně vytvořen na bázi vzhledu jihoafrické rodinné farmy, a byť jeho obyvatelé nejsou zrovna zemědělské profese, nechybí tu typické rustikální prvky. Na druhé straně, odříct si „krajinu a půdu“ v místě realizace prostě nejde. Sinkhuis House totiž stojí na vzdáleném předměstí Stellenbosch, které je i na jihoafrické poměry vnímáno jako vysoce přírodní.

Foto: Will Punt - Peartree Photography

Stellenbosch je sice druhým nejstarším městem v provincii Kapského města, ale už jeho dávný zakladatel, Simon van der Stel, používal během jeho plánování hlavu. Sídlo tak do svého areálu od samého počátku intenzivně začleňovalo zeleň, která by vyrovnávala zdejší horké a prašné klima. Ne nadarmo se mu přezdívá Eikestad, Město dubů. Ulice lemované stromy a parky, velké rozestupy mezi domy kvůli zahradám, „záhumenky“ a produkční zahrádky za vilkami, to vše činí zástavbu ve Stellenbosch lidsky velmi příjemnou.

Identita kraje: 'n Plaasdorpshuis

Atmosféru doplňuje i meandrující říčka Eerste Rivier, a těsná blízkost národního parku. Z toho všeho Sinkhuis House čerpá inspiraci. Vlastním vzhledem se přitom opírá o „funkční jednoduchost struktur překrytých vlnitým plechem, na které narazíte na každé zdejší venkovské farmě“ a práce s lokálně dostupnými materiály. Plechovou boudu za tím ale nehledejte. Provedení stavby, která se nachází na severním předpolí přírodní rezervace a fascinujících výhledů na stolovou horu, je mnohem citlivější.

Foto: Will Punt - Peartree Photography

Klient si žádal, aby mu byl z domu umožněn nepřerušený výhled nad koruny stromů, ve směru hor obklopujících Stellenbosch, a proto v některých částech Sinkhuis House jakoby vyrůstá z krajiny,“ prozrazuje Slee. „A stejně tak, aby i celkový interiér domu odrážel identitu zdejšího kraje. Zevnitř i zvenčí má Sinkhuis působit jako dobrý důvod, proč nežít ve městě.“ Na parcele o rozměrech 780 metrů čtvereční tak pod taktovkou studia Slee & Co tak začal vznikat originální 'n Plaasdorpshuis, neboli vesnický dům. Jeho provedení, respektive rozvržení jednotlivých etáží v mírném svahu, pak odráží styl ne zcela typické kraalu.

Odkud vítr vane

Kraal v afrikánštině značí ohradu pro dobytek, ale v přenesené formě pak stavební styl centrálního volného prostoru obstoupeného palisádami. V tomto „slohu“ byly budovány domorodé vesnice, i první sídla kolonizátorů. A domy obklopující zahrady či malá nádvoří se podobně budují v jihoafrických venkovských domech na stejném principu i dnes. Stavba Sinkhuis House se tedy skládá ze čtyř jednoduchých „plechových“ (pokrytých hliníkovými obkladovými deskami) objektů, které jsou lemovány kamennými zdmi kraalu.

Foto: Will Punt - Peartree Photography

Ocelová struktura je velmi citlivě orientována k severu tak, aby maximálně zúročila výhledy do krajiny, stejně tak i pravidelný chladivý vítr z pobřeží Mysu. Důraz byl při volbě orientace oken kladen zejména u ložnice a obývacího pokoje. Ve směru jejich výhledů byl snížen profil obvodových zdí.  Pozice a rozměry okenních rámů i dveří jsou prakticky určeny výškou hor, na které vyhlíží. Této základní dispozici pak odpovídá i úprava chráněného nádvoří, které dům ze dvou stran vykrývá.“

Otevřené klima

Velká otevřená veranda je vymezena kamennou terasou, která opticky přechází v porost suchého jihoafrického fynbosu. A z opuštěného tenisového kurtu se díky úpravě terénu stala malá produkční zahrádka. Sinkhuis House se skutečně nenoří do zbytečností, a dává přednost moderní funkčnosti. Dokládá do i solárními kolektory pokrytá severní část střechy, která zajišťuje ohřev vody pro domácí potřebu, a také pro „zimní“ krytý bazén.

Foto: Will Punt - Peartree Photography

Interiér není podrobněji členěn, je uchopen jako systém logicky volně navazujících otevřených místností. Tři etáže se tu prolínají a svým horizontem protínají. To, co lze nazvat přízemím, vede osu všedního života obyvatel domu. Nachází se tu vstup, šatna, obývací pokoj přecházející v kuchyni a jídelnu, to vše zakončené velkým schodištěm. Nad úrovní terénu se nachází místnosti soukromého charakteru, ložnice a pokoje.

Z nich je možné vejít na působivou střešní terasu, a shlížet do okolí. „Určujícím prvkem jsou tu ale vždy výhledy na okolní hory, které dodávají celému Sinkhuis House rustikální charakter.“

Údaje o projektu

Název projektu: Sinkhuis House
Typ projektu: rodinný dům
Architektonické studio: Slee & Co Architects
Lokalizace: Stellenbosch, Jihoafrická republika
Vedoucí projektu: Johann Slee
Styling: Retha Erichsen, Frank Features
Dodavatelé materiálu: Colourbond, Alutech
Klient: soukromá osoba
Zahájení projektové a stavební činnosti: 2012
Rok dokončení (finalizace): 2014
Podlaží: 2+1
Zastavěná plocha: 780 m2

Sdílet / hodnotit tento článek

Z kategorie Architektura si přečtěte

REKLAMA
REKLAMA

estav.cz v žebříčku návštěvnosti TOPlist