REKLAMA

Architekti rozšířili životní prostor rodiny, přesto zachovali objem i siluetu domu

Architektonické studio Bureau Fraai dokázalo rozšířit využitelnou obytnou plochu holandského stavení o dvaačtyřicet metrů čtverečních, aniž by zabrali jedinou píď místa navíc. Jak se jim to podařilo? Promyšlenou úpravou původního rodinného domu.

Holandsko je možná v cestovních bedekrech líčeno jako země tulipánů, sýrů a vodních větrných mlýnů, ale především je zemí s velmi konzervativními obyvateli. Nikoliv tedy v otázkách módy, vztahu k lehkým drogám nebo náboženství, ale k tomu, co činí Holandsko Holandskem. I proto je zde tak na výši památková péče, a také z tohoto důvodu místní jen neradi zasahují do již existujících staveb. Ať už jim překáží či nikoliv. Prostě na dané místo patří. Není to lenost, ale spíše neochota měnit to, co je už zažité a vstřebané. V určitých intencích pak tuto rezervovanost, pokud jde o podstupování nějakých změn, odráží i projekt rekonstrukce (extenze), provedená architektonickým studiem Bureau Fraai.

Je to vše jen o zvyku: silueta vašeho rodného domu se vám prostě nesmazatelně vryje do paměti, a rozeznáte ji mezi tisícovkou jiných. A i když si pod termínem „rodný dům“ každý představí něco jiného, jsou tyto vzpomínky obsaženy v objemu známého tvaru. Jenže co dělat, když už rodný dům svými prostorovými dispozicemi nevyhovuje požadavkům na kvality současného bydlení, když už se rodina tísní? Je zapotřebí trochu sebezapření, a přebudovat objekt do objemu, který by takové bydlení umožnil. Anebo jen v rámci nastaveného objemu provést nápadité rozšíření, stejně jako na domě, který v projektu architektů z Bureau Fraai nese pojmenování Barn Living.

Navzdory jasně daným dispozicím a praktického zachování „objemu“ objektu se tu podařilo chytře rozšířit stávající prostor. V blíže nespecifikované vesnické lokalitě (v Aaltenu) stál rodinný dům, který by bylo vhodné označit spíše za „starou farmu“. Když pomineme zemědělská stavení ze dřeva v okolí, k obytným místnostem tu těsně přiléhala i stodola. Ta v průběhu let následujících pozbyla svůj původní význam, dřevěné zemědělské stavení zmizelo, a pozměnilo se také okolí domu. Poté, co dům získal do osobního vlastnictví stávající majitel (zdědil ho po svých rodičích, kteří tu žili, sám tu strávil celé dětství), rozhodl se sem přestěhovat i se svou rodinou.  Jenže stísněný dům se stodolou uprostřed vesnice už nevyhovoval jeho potřebám.

Foto: Wim Hanenberg

Majitel přitom nechtěl narušit „siluetu“ rodinného sídla, nebo nějak drasticky měnit obraz svého dětství. To si navíc díky cihlové fasádě zachovalo „design“ padesátých let, který v Holandsku znovu přichází do módy. Jak z toho vybruslit? Bureau Fraai navrhli úpravu, která umožnila zkombinovat protichůdně znějící požadavky. Stržením staré a nevyužívané stodoly vznikl prostor, na který byl dosazen objekt nový, plně provázaný s obytnými místnostmi domu. Plně zachovává siluetu původní přisedlé stavby, a přitom rozšiřuje interiér o velmi prostornou a světlou místnost. I proto zmínění architekti raději používají obratu „extenze“, tedy rozšíření, namísto rekonstrukce.

Bureau Fraai proti sobě navíc velmi odvážně postavili „zakonzervovaný obraz let padesátých“ a moderní sklo-ocelovou konstrukci. Přesto tyto dva nesouvisející styly vedle sebe funkčně koexistují, a dům tím není ochuzen o charakter. „Není zapotřebí bourat staré jen proto, abyste vytvořili něco nového,“ tvrdí architekti.  A projekt Barn Living jim dává za pravdu. I když úplně bez bourání to také nebylo. Uvnitř přízemí došlo k vybourání příčných zdí, a celý prostor se tak zvětšil i výrazně prosvětlil. Hlavním zdrojem přirozeného denního světla je pochopitelně bývalá stodola, respektive dnešní obývací pokoj. Její prosklené stěny, které mohou trochu připomínat zimní zahradu, prozářili celé přízemí.

Foto: Wim Hanenberg

K prosvětlení přispělo (kromě několika střešních průhledů) také vyvedení nového interiéru do „světlého“ dřeva. Podobně je sladěn i nábytek, který pak dodává celému přízemí prožitek nestísněnosti a vzdušnosti. Tento pocit není jen umělecký. V letních měsících totiž domem „profukuje“ příjemný vánek ze zahrady, do které vyhlížíte všemi okny v přízemí.  Navzdory fluidní otevřenosti celého prostoru nedošlo k narušení původního schématu rozdělení místností. Prakticky ve stejných objemech a dimenzích tu narazíte na jídelnu, kuchyni, spíž a úložný prostor. I vstup do domu je stále na stejném místě. Na stávající prosvětlené obytné místnosti se prostě jen „nalepila“ nová konstrukce, která nahradila původní stodolu.

Tato konstrukce je vyvedena v provedení, které zachovává původní model sedlové střechy, ale namísto dřeva je zpracována do vnějšího titan-zinku a ocelových nosníků, které skrývají hliníkové rámy oken. Aby byl stejnocenný ráz stavby zachován i uvnitř, a nepůsobil dojmem průchodu mezi dvěma světy, narazíte i v nové části na „obnažené“ staré dřevěné trámové vazníky. Hranice mezi starým a novým tak mizí. Barn Living je prostě splynutím současnosti a minulosti, umístěné do jasně definovaného objemu siluety objektu.

Foto: Wim Hanenberg

Údaje o projektu

Název projektu: Barn Living
Lokace: Aalten, Gelderland, Holandsko
Koncept: Rekonstrukce (extenze)
Architektonické studio: Bureaue Fraai
Vedoucí projektu: Rikjan Scholten, Daniel Aw
Klient: Soukromá osoba
Rok dokončení: 2015
Celková obytná plocha: 195 m2
Rozšíření: + 42 m2

Sdílet / hodnotit tento článek

Mohlo by vás zajímat

Dřevěný domek vestavěný do vnitrobloku

Dřevěný domek vestavěný do vnitrobloku

Máme tady opět jednu z londýnských inspirací, jak může vypadat malý domek ve vnitrobloku. Dřevěný domek, který architekt nazývá „Temný klenot“, slouží jako pracovna, místo pro cvičení jógy a dětská ...

White villa – dům s (ne)tradiční sedlovou střechou

White villa – dům s (ne)tradiční sedlovou střechou

Zapálený pro svou vizi, ale nejistý v tom, jak jí dosáhnout, zapojil klient do návrhu svého moderního, minimalistického a otevřeného rodinného domu profesionální architekty. Záměr, se kterým byl dům ...

Patrový dům, který postavíte za jedno odpoledne

Patrový dům, který postavíte za jedno odpoledne

Dělí je od sebe více než polovina století i použitý materiál, přesto inspiraci baťovskou architekturou nezapřou. Patrový model, letošní novinka české společnosti Freedomky, vsází podobně jako zlínské ...

Dřevo(do)stavba rodinného domku ve Francii

Dřevo(do)stavba rodinného domku ve Francii

Ateliér MJ Architects11 dostal poblíž francouzského města Marseille zajímavou zakázku. Mladá rodina si po narození potomka uvědomila, že malý domeček, ve kterém žijí, jim přestává stačit. Se svým ...

REKLAMA
REKLAMA

estav.cz v žebříčku návštěvnosti TOPlist