REKLAMA
Témata Hledat

Ceny nemovitostí a nájmů

Přehledně v mapě!

Rekonstrukce panelákového bytu. Skok ze socialismu do 21. století – druhý díl

Standa bydlí v panelákovém bytě pražského sídliště Stodůlky. Konkrétně tento dům byl dostavěn v roce 1990 a současný vlastník byt koupil před šestnácti lety. Pro své zájmy a priority nikdy neměl ani pomyšlení na to, že by se pustil do nějaké, byť třeba pouze částečné rekonstrukce. Nicméně, i pod tlakem okolí, byt nechal předělat. Výsledek stojí zato. Přesvědčit se můžete i v dnešním druhém díle z minisérie článků.

Veškerý nábytek na míru

V ložnici je veškerý nábytek řešen na míru, a to s ohledem na nedostatek úložného prostoru v tomto malém bytě (šatní skříň a úložné police nad postelí). Hlavní dominantou je dvojlůžko s přímo navazujícími nočními stolky s otvory u stěny pro průchod kabelů osvětlení, příp. nabíječky telefonu apod. Dalším důležitým prvkem je věšák, pro jehož výslednou podobu jsem se nechal inspirovat na zahraničních webech. V ložnici je úmyslně umístěn za dveřmi, aby mohl plnit funkci "němého sluhy" a aby byl zároveň skryt před očima návštěv.

Hlavní řešenou místností je obývací pokoj s kuchyňským koutem. I zde je vyroben nábytek na míru, pouze židle jsou značky TON. Obrázky na stěně obývacího pokoje jsou vytvořeny tiskem na plátno; fotografie jsou originální, pořízené na našich společných cestách. Sedací souprava, zadaná do výroby specializované firmě, umožňuje snadné rozložení lůžkové části pro návštěvu.

Kuchyňská linka je kompromisem minimalizace finanční náročnosti a praktického řešení, tj. kombinací IKEA a práce truhláře. Tou je především úprava vrchní části linky se zapuštěnými zásuvkami, vypínačem a světly. Vrchní police kuchyňské linky, které se běžně nedají využít pro denní užívaní, slouží jako další úložné prostory pro hry, dokumenty atd.

Otevřená policová skříň v obývacím pokoji má pravidelný rastr 40 cm a umožňuje uložení fotoalb, knih a šest vynechaných polí je dostatečným prostorem pro televizi na závěsném otočném systému. Za falešnými zády prochází veškeré kabely od televize, reproduktorů a zásuvek.

Bezpečnostní vstupní dveře nahradily ty původní, a to včetně zárubní. Z vnější strany se v maximální možné míře snaží respektovat vzhled schodišťové chodby, ovšem z vnitřní strany již plně korespondují s interiérem.

Byt odrážející osobnost a zájmy majitele

Celkem čtyři prvky jsou vztaženy přímo k osobě Standy, aby byt dokonale odrážel majitelovu osobnost a zájmy. Tím prvním jsou troje hodiny v obývacím prostoru nad jídelním stolem, které jsou opatřeny smaltovanými cedulemi s názvy měst, jež vyjadřují konkrétní vazbu k majiteli. Hodiny jsou vidět jak z obývacího pokoje, tak i ze vstupní chodby.

Dalším prvkem je stěna s magnetickým nátěrem u vstupu do obývacího prostoru umožňující vystavení pohledů a magnetů. Třetím prvkem je tramvajový odpojovač mající přímou vazbu k zaměstnání majitele. Umístěn je v ložnici a lze jej využívat i jako skříňku. Čtvrtým prvkem je stolní lampa v obýváku vytvořená z klasického padesátilitrového demižónu, protože Standa je milovníkem vína.

Základní barva interiéru je bílá, která dává vyniknout zeleným prvkům, šedé stěrce, magnetickému nátěru a samozřejmě dřevěnému nábytku. Výsledek podtrhují zelené okenní plisé žaluzie, které v ložnici obsahují z vnější strany stříbrnou vložku zajišťující odraz slunečního záření, a jednoduché bílé záclony.

Hlavní myšlenkou celé rekonstrukce bylo rázně (i když opožděně) vkročit do 21. století a zároveň respektovat, že se jedná o byt panelákový, nikoliv o nějakou imitaci interiéru rodinného domu. Výsledkem měl být moderní, funkční, světlý, praktický a snadno udržovatelný byt, který bude v maximální možné míře vyhovovat současnému vlastníkovi. Krom praktičnosti byl splněn i úkol zohlednit zájmy a koníčky investora - od magnetické stěny pro výstavu sbírky pohledů, až po tramvajový odpojovač.

Kompletní přestavba včetně projekční přípravy trvala od ledna do května (z toho samotná stavba začala v únoru). Majitel byl ochoten investovat do bytu značnou částku, ale i přes občasné vnitřní obavy z výsledku je nakonec velmi spokojen.

Ve fotogalerii naleznete dokumentaci původního stavu. Celou fotogalerii stavu po proměně můžete shlédnout v prvním díle seriálu.

Sdílet / hodnotit tento článek

Čtěte i další díly seriálu

  1. Rekonstrukce panelákového bytu. Skok ze socialismu do 21. století – první díl
  2. Rekonstrukce panelákového bytu. Skok ze socialismu do 21. století – druhý díl

Související témata

Mohlo by vás zajímat

Rekonstrukce panelového bytu – koupě bytu a plánování úprav

Rekonstrukce panelového bytu – koupě bytu a plánování úprav

Koupě vlastního bydlení je pro mladé lidi vždy velká investice a zásadní životní krok. Mladý pár vás seznámí s úvahami a úskalími, jakými si při realizaci vlastního bydlení prošel. Někdy je lepší pořídit si zdánlivě „nejošklivější“ byt před rekonstrukcí, než žít s kompromisy po částečných úpravách původních majitelů.…

Jak si (ne)obložit koupelnu

Jak si (ne)obložit koupelnu

Jestliže se chystáte obložit svou koupelnu a nikdy před tím jste to nedělali, získáte řadu zkušeností, často negativních, které Vám napříště ušetří spoustu času a energie. Zkušenosti jsou o to cennější, pokud je na shánění firmy a na samotné práce málo času. Čím jsme prošli a čeho se vyvarovat se pokusím popsat v…

E-book: Příručky ZDARMA!

Příručka Jak koupit bydlení

Jak koupit bydlení

Pomocník při koupi domu, bytu, pozemku.

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Poradíme s vyřízením stavebního povolení

Partner tématu

Nejnovější články

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Akce a slevy

Soutěž „Vyhraj tuhle káru“

Soutěž „Vyhraj tuhle káru“

SOUTĚŽ "VYHRAJ TUHLE KÁRU"

Vyfoť domov. HELUZ ocení vítěznou fotku tabletem Apple iPad

Vyfoť domov. HELUZ ocení vítěznou fotku tabletem Apple iPad

Společnost HELUZ opět vyhlásila tradiční fotografickou soutěž! Své snímky…

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA