Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Jiráskovo divadlo v České Lípě: Budovu ze 14. století rekonstruovali důstojně a dle moderních požadavků

Jak zrekonstruovat stav budovy, která nevyhovuje svým účelům? Jak ji doplnit o nové potřebné rozšíření a dokázat spojit původní s novým? To je ten rébus, který čekal na tým studia Adam Rujbr Architects. Zkvalitnění pěší zóny kavárnou a novým vstupem jsou jeho částí tohoto úkolu.
Foto: BoysPlayNice
Divadlo je zrcadlo pravdy.
Augusto Boal

Pohled jihozápadní – večerní. Foto: BoysPlayNice

Když se smysluplně spojí původní s novým

Jak zrekonstruovat stav budovy, která nevyhovuje svým účelům, doplnit ji o nové potřebné rozšíření, a přitom dokázat spojit původní s novým? To je ten rébus, který čekal na tým studia Adam Rujbr Architects. Oživení a nesporné zkvalitnění pěší zóny kavárnou a zcela novým vstupem se stalo potřebou i nutností. Budova ze 14. století se stala v roce 1932 divadelním prostorem. Nicméně stávající uspořádání chtělo změny odpovídající dnešní době a budova získala i nové funkční prvky přísálí a zmíněného vstupu. Mimo těchto částí získalo divadlo další potřebná zázemí a další komorní sál pro menší představení intimního charakteru. Zároveň zvýšením světlé výšky byl přidán druhý balkón a vznikly podkrovní části zázemí a další sál. Pohledový beton nových částí, velkorysé prosklení se spojuje s původními částmi Jiráskova divadla v České Lípě a důstojným prostorem pro práci divadelníků, herců, edukativní činnost pro školy i večerní představení všeho druhu. Zvětšením kapacity, ziskem dalších menších sálů a zázemí, získalo divadlo nebývalé bonusy při zachování jisté komornosti umírněnosti a lidských rozměrů, odpovídajících středně velkému městu s bohatou historií. Strohost pohledového betonu si na nic nehraje a je vlastně krásným moderním spojovacím prvkem mezi moderními materiály a původním vzezřením. Vše je vkusně doplněno uměleckým dílem sklářského ateliéru Jitky Skuhravé. Genius loci původní historické budovy chytil druhý dech a smysluplně se propojil duchem nových časů. Celá realizace je esteticky i provozně velmi zdařilá, důstojná a odpovídá dnešním požadavkům na moderní krásné divadlo.

Detail vstupu. Foto: BoysPlayNice

Základní popis

Původní budova divadla, která se nacházela v nevyhovujícím stavu, prošla rozsáhlou rekonstrukcí. Vznikly nové důstojné vnitřní i venkovní prostory kloubící historický vzhled budovy spolu s moderními prvky.

Architektonickovýtvarné řešení a ideový záměr projektu

Autorská zpráva

Divadlo prošlo rozsáhlou rekonstrukcí, která nejen změnila polohu hlavního vstupu, ale také kompletně přetvořila jeho vnitřní uspořádání. Nový hlavní vstup a kavárna v Panské ulici oživily historické centrum, zejména v podvečerních hodinách. Kvalitní veřejný prostor v Jiráskově ulici a praktické pěší propojení mezi Jiráskovou a Panskou ulicí povýšily tuto část města.

Zázemí s šatnou. Foto: BoysPlayNice

Budova divadla má bohatou historii, sahající až do 14. století, a po průběžných přestavbách slouží od roku 1932 jako divadelní prostor. Rekonstrukcí získala nový důstojný vstup, který navazuje na náměstí, a stala se plně bezbariérovou. S přidáním severního a jižního přísálí, propojených mimo hlavní sál, dostala budova nové funkční prvky. Orchestřiště bylo obnoveno, sál získal větší elevaci pro lepší viditelnost a pohodlnější sedačky. Nově byly vybudovány šatny, zkušebna, sklad kostýmů, malý sál pro intimnější představení a část přízemí byla proměněna na kavárnu.

Za účelem zvýšení kapacity byla střecha sálu zvýšena o jedno podlaží, což umožnilo přidání druhého balkónu. Po rekonstrukci nyní sál pojme 371 osob. V přízemí čtyřpodlažní budovy najdeme vstupní prostory, divadelní kavárnu a technické zázemí. V dalším podlaží jsou obě předsálí a hlavní sál, zatímco o patro výše jsou šatny herců, zkušebny a malý podkrovní sál pro programy pro školy a menší skupiny lidí.

Divadelní sál. Foto: BoysPlayNice

Hlavní vstup z ulice Panská vede do dvoupodlažního foyer s výrazným točitým schodištěm a uměleckým dílem sklářského ateliéru Jitky Skuhravé. Vedlejší vstup z ulice Jiráskova má podobně jako ten hlavní kombinaci pohledového betonu a velkých prosklených ploch a přilehlé předsálí slouží jako multifunkční prostor pro komorní představení, koncerty nebo přednášky. Během výstavby bylo objeveno schodiště do sklepa, které bylo obnoveno s použitím zachráněných kamenných stupňů. Původní dřevěné stropní trámy v horním foyeru byly restaurovány a nyní tvoří působivou konstrukci stropu jižního předsálí. Celkově nové divadlo spojuje historii s modernitou, genius loci se soudobými technologiemi, nabízí reprezentativní prostory a slouží jako významné kulturní centrum České Lípy.

Pohled západní. Foto: BoysPlayNice

Doplňující informace

Studio Adam Rujbr Architects
Autor Adam Rujbr
Projekční tým HIP: Ing. Michal Surka
Interiér: Ing. arch. Michaela Bastlová
Stavební část: Ing. arch. Aleš Chlád, Ing. arch. Monika Prostředníková, Ing. arch. Kateřina Gayerová
Autorský dozor: Bc. Klára Jansová
Umístění projektu Panská 219, Česká Lípa
Země projektu Česká republika
Rok projektu 2020
Rok dokončení 2023
Zastavěná plocha 1 205 m2
Hrubá podlahová plocha 3 295 m2
Užitná plocha 2 406 m2
Plocha pozemku 2 366 m2
Náklady 197 mil. CZK
Klient Město Česká Lípa
Fotografie BoysPlayNice, info@boysplaynice.com, www.boysplaynice.com
Spolupráce Statika: Ing. Vlastimil Čegan
Zahradní architekt: Ing. Lucie Tlustá
Realizace: Metrostav a.s.
Materiály Seznam použitých materiálů
zdivo – stávající stěny
kámen – objevené obnovené schodiště
beton – vstupy, strop přístavby
ocel – konstrukce hlediště
dřevo – strop nad horním foyer, obnovené původní trámy, střecha
sklo – umělecké dílo Jitky Skuhravé, branka v průchodu, zábradlí
LTD – nábytek dle autorského návrhu
Značky Seznam použitých značek
divadelní sedadla Lucy – Re-source Supplies Praha s.r.o.
akustický obklad sálu a dalších prostor – AVT group a.s.
umělecké dílo v interiéru – světelná instalace – Jitka Skuhravá
křesla, židle – RIM CZ a.s.
skleněné výrobky – branka, stříšky, zábradlí – AGC Processing Teplice a.s.
Další informace Podrobnější informace o původních prvcích

Během výstavby bylo objeveno několik prvků, u kterých se rozhodlo pro jejich zachování. Mimo obnovené schodiště do sklepa a dřevěné stropní trámy, byly do stavby zakomponovány také historické základní kameny, které nyní zdobí interiér kavárny. V salónku bylo očištěno a zachováno původní režné zdivo.

Mezi zachované a obnovené objekty se řadí také lustr nad hledištěm, který po jeho kompletní renovaci tvoří dominantu hvězdného nebe. Nástěnná svítidla z hlavního sálu byla očištěna a použita na stěnách horního foyer a šatny.

Jednotícím prvkem celého návrhu je barva volské krve, která zdobila původní hlediště divadla. Je možné ji nalézt v různých místnostech na různých plochách a objektech napříč celou budovou. Stěnu klubovny zdobí tapeta s motivem maleb nacházejících se v původní budově divadla.

O studiu/autorovi Bližší informace

Adam Rujbr Architects je studio architektů a inženýrů s mezinárodními zkušenostmi. Kanceláře Adam Rujbr Architects se nacházejí v Praze a v Brně. Studio zahájilo svoji činnost v roce 2004. Od začátku se profilovalo jako specialista na stavby pro kulturu a bydlení. Od roku 2010 se další významnou specializací stávají stavby pro zdravotnictví, sociální péči a také depozitáře historického dědictví. Architekti z Adam Rujbr Architects navrhují stavby nadčasové, šetrné ke svému okolí i k samotným uživatelům. V portfoliu jsou novostavby i rekonstrukce. Veškeré projekty z produkce Adam Rujbr Architects jsou zpracovány metodou BIM (Building Information Modeling). Mezi klienty patří jak soukromí tuzemští i zahraniční investoři, tak veřejné instituce, ministerstva, města i kraje. Řada staveb získala ocenění. Realizace ateliéru Adam Rujbr Architects jsou publikovány jak v českých, tak zahraničních publikacích. Adam Rujbr Architects upírá svou pozornost také do osvěty a propagace kvalitní a šetrné architektury, od roku 2016 je společnost členem České rady pro šetrné budovy.

Použité podklady:

  • Citáty – http://www.citaty.net
  • Fotografie – BoysPlayNice, info@boysplaynice.com, www.boysplaynice.com
  • Fotografie, část textů a tisková zpráva – STUDIO Adam Rujbr Architects a Vendula Tůmová, LINKA NEWS s.r.o.

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Přečtěte si více k tématu Architektura

Foto: Ruben Beilby

Působivý vikýř s komínem do rodinného domu přivádí světlo

Když se řekne komínový efekt, nemusí být nutně řeč jen o fyzikálním jevu. Dokládá to zajímavě řešený rodinný dům, který vyrostl u našich německých sousedů. I když respektuje všechny náležitosti a přidržuje se měřítek okolní zástavby, vyniká velmi svérázným protaženým štítem. S vikýřem –…

Foto: Johan Dehlin

Kvalita nestárne. Dům odolává času i díky promyšleným úpravám

Mladý pár si tuto nemovitost vybral ke koupi proto, že byl osloven (ba přímo zasažen) stopami času a příběhy, které by takový dům mohl vyprávět. Tomu pak byly podřízeny další komfort zvyšující úpravy. Ve skutečnosti tu ale nebylo třeba činit velké změny. Tenhle dům je totiž vůči stáří imunní.

Foto: Alex Shoots Buildings

Místo k poučení, odpočinku i setkání se s historií v Aši

Park historie Aš představuje významný krok k obnovení urbanistické rovnováhy města a k prezentaci jeho historického dědictví. Projekt propojuje minulost a současnost, přináší edukaci a odpočinek a stává se místem, kde se město setkává s vlastní historií. Vše v esteticky…

Zdroj: Tisková zpráva MMR ČR

Program na obnovu a rozvoj Terezína a Josefova

Vláda schválila materiál MMR, který představuje další krok k obnově a rozvoji pevnostních měst Terezín a Josefov. Obsahuje hlavní teze desetiletého programu. Způsob financování záchrany akutně ohrožených objektů vláda schválila v září loňského roku. Pevnostním městům by v příštích 10 letech…

REKLAMA