Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Libeňské Docky dýchají atmosférou „libeňského Amsterodamu“

Návrh studia QARTA Architektura navazuje na koncepci regenerace celého území bývalých přístavních doků. Pět bytových domů vystavěných na bývalém přístavním brownfieldu evokuje atmosféru „libeňského Amsterdamu“. Domy stojí na výlučném místě, úzkém poloostrově lemovaném protějšími zelenými břehy.
Pohled boční z nadhledu Foto: BoysPlayNice
„Nejhezčí pohled na veslaře je z břehu.“
Finské přísloví

Bytové domy vystavěné na bývalém přístavním brownfieldu

Půvabná zóna s bydlením na nábřeží je dozajista snem mnoha lidí. Lze jí dosáhnout až nebývale snadno. Nezlehčuji proces chytré studie a následné realizace se všemi peripetiemi okolo. Mám na mysli proces, který sám o sobě skýtá nebývalé možnosti, odkrývá zajímavé spojení původní „infrastruktury“, historických budov, třeba často industriálního rázu, přírody, která křičí po renomovaném zásahu, vodních prvcích a stezkách pro odpočinek i aktivity. Ten proces se nazývá revitalizací brownfieldů. Toto slovní spojení se trochu v poslední době zprofanovalo častým nadužíváním, ale u smysluplných projektů typu libeňské Docky je prostě na místě. Projektů tohoto ražení jsme zde měli velké množství a vždy jsou zajímavé a přínosem pro danou lokalitu i ty, co zde budou žít, pracovat i odpočívat.

Pohled shora Foto: BoysPlayNice

Jednoduchým, ale promyšleným zásahem je možné z bývalého brownfieldu vytvořit velmi atraktivní bydlení s rezidenčními kvalitami. Okolí nabízí blízkost veškeré infrastruktury s plnou vybaveností a dostupným MHD. Nicméně za clonou ze zeleně se skrývá klidová zóna s veškerým pohodlím pro bydlení a volnočasové aktivity spojené s vodou a volnou přírodou. Reminiscence na bývalé zanedbané říční doky je skvělou myšlenkou pro velmi atraktivní a jedinečný počin s přepisem názvu libeňské Docky. Vodní plocha v jakémkoliv ročním období je skvělým základem pro odpočinek v mnoha formátech. Jachting, rybolov, pokud zima dá i kluziště nebo jen posezení v klidu u vody nemá chybu. Na část možností a aktivit ještě ani nedohlédneme, ale…

Kvalitně zpracovaná bydlení spojená se jmenovanými benefity jsou skvělým výsledkem revitalizací brownfieldů. To znovuzrození zajímavých projektů a reinkarnace místa, na podkladu něčeho zanedbaného a morálně i esteticky přežitého, mě nepřestane asi nikdy udivovat. Taková ta ušmudlaná Popelka, která po otření umouněných tváří a správném zásahu stylisty architekta všechny okolo potěší svým krásným výzorem. Je to pokaždé takové malé kouzlo v rukách šikovného odborníka. Tím STUDIO QARTA ARCHITEKTURA nesporně je a už jsme si nad jejich prací několikrát povídali na stránkách TZB-info. Chtěli byste bydlet v „libeňském Amsterodamu“?

Pokud tu možnost nemáte, je to trochu škoda, ale máte možnost se alespoň podívat, inspirovat a potěšit oko i duši. I to se počítá…

Pohled shora celkový Foto: BoysPlayNice

Architektonickovýtvarné řešení a ideový záměr projektu  

Pět bytových domů vystavěných na bývalém přístavním brownfieldu evokuje atmosféru „libeňského Amsterdamu“. Domy stojí na výlučném místě, úzkém poloostrově lemovaném protějšími zelenými břehy.

Transformací přístavního brownfieldu se z lokality stala příjemná současná čtvrť, která se jako oáza klidu zrcadlí na hladině řeky pulsujícího města. Ruch tramvajových tratí a kapacitních ulic cloní zeleň i okolní administrativní budovy. Návaznost na cyklostezky, parky, a především samotný život u řeky, dodává rezidenčním kvalitám na skutečné výjimečnosti. Oblíbené jsou paddleboardy, rybaření nebo jachting, v zimě se hladina mění v obrovské kluziště. Okolí nabízí plnou občanskou vybavenost včetně divadla, parků nebo uměleckých ateliérů.

Pohled z komunikace Foto: BoysPlayNice

Návrh studia QARTA Architektura navazuje na koncepci regenerace celého území bývalých přístavních doků. Jestliže byla předchozí bytová výstavba koncipována jako bydlení v zeleni, jedná se v našem případě spíše o bydlení městského charakteru s náplavkou a vnitřní ulicí, které přirozeně zeleň reflektuje jako nedílnou součást vlastního okolí domu.
Urbanismus vychází z rozvržení území původních doků. Jednotlivé domy kopírují tvar ostrova ve dvou řadách a vytvářejí ulici. Atmosféru ulice tvoří prostory před vstupy a zahrádky přízemních bytů v duchu „holandského“ bydlení doplněné bohatou zelení.

Domy jsou čtyřpodlažní, měřítko snižují prosklené penthousy nejvyššího patra. Ulice tak dostává příjemné lidské měřítko. Celkem 150 bytů je rozděleno na 12 vstupů. Každý uživatel má maximálně dva sousedy na patře, bydlení je adresné, intimní, pohodlné. Původní těleso poloostrova nenásilně ukrývá obrovský podzemní parking pro 156 automobilů. Tomu musela být přizpůsobena vodotěsná spodní stavba. Založení objektů v podstatě na vodní hladině vyžadovalo celkově náročné technické řešení.
V projektu je navržen důmyslný systém protipovodňových opatření, které jsme se snažili nenásilně zakomponovat do vizuálu domu. Spodní byty chrání těsné opěrné stěny, doplněné o mobilní systém ochrany proti velké vodě. V parteru jsou další bezpečnostní prvky, které dotváří přístavní atmosféru. Například se jedná o masivní vázací kruhy sloužící k případnému stabilizování lodí v přístavu.

Pohled na nábřeží Foto: BoysPlayNice

Okolní prostředí přímo vybízí k pobytu ve venkovních prostorách. Důraz klademe na balkony a terasy nebo předzahrádky, které jsou s okolím komfortně propojené. Balkony jsou prostorné, navržené s ohledem na intimitu a výhledy, kompozičně poskládané v tekoucích vlnách.
Právě hra balkonů utváří specifický vizuální vjem navržených domů.

Kombinace zvolených materiálů – perforovaných plechových panelů a omítky ve válečkované struktuře – souzní s přístavní atmosférou. Tu evokuje rovněž barevnost fasád, která kombinuje perleťové laky mosazné a stříbrné barvy se šedou omítkou.
Speciálně vyvinuté plechové panely ze samonosných dvojitých skořepin zdůrazňují čistý design „bublinové perforace“ odkazující na vodní hladinu.
Vázací ocelové kruhy nebo mola jsou pak perfektními funkčními doplňky.

Západní břeh říčního kanálu lemuje promenáda. Tato volně přístupná náplavka navazuje na okolní veřejné prostory a na rozdíl od velmi dynamického prostředí náplavek v centru Prahy si uchovává intimní charakter. Je ideálním místem třeba pro klidné kotvení lodi, relaxaci místních i těch, kteří přicházejí vychutnat zdejší specifickou atmosféru.

Pohled na nábřeží s molem Foto: BoysPlayNice

Doplňující informace

Studio QARTA Architektura
Autor Jiří Řezák
David Wittassek
Lukáš Němeček
Spoluautor Pavel Fanta
Umístění projektu Smrčkova, Praha 8
Země projektu Česká republika
Rok projektu 2016-2018
Rok dokončení 2019
Zastavěná plocha 4 013 m²
Hrubá podlahová plocha 14 000 m²
Plocha pozemku 14 118 m²
Rozměry objekt S1, 1NP 12,5 × 92,3 m, zastavěná plocha 1 153,75 m2
objekt S2, 1NP 12,5 × 81,5 m, zastavěná plocha 1 018,75 m2
objekt S3 a S4, 1NP 12,5 × 54,5 m, zastavěná plocha 681,25 m2
objekt S5, 1NP 12,5 × 38,3 m, zastavěná plocha 478,75 m2
Klient CRESTYL real estate
Spolupráce Projektant: AED project, www.aedproject.cz

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Přečtěte si více k tématu Architektura

Byt Krausových v Plzni od Adolfa Loose. Zdroj: PhDr. Eliška Zlatohlávková, PhD.

Protiklady a paralely v tvorbě Adolfa Loose a Le Corbusiera – 2. díl

Asi jen těžko bychom hledali jiné dvě osobnosti, které doslova formovaly podobu moderní architektury. Na rozdíl od Adolfa Loose byla pro Le Corbusiera architektura skutečným uměním, které mnohdy posouval na hranu abstrakce. A názor na to, zda má architektura sloužit jen svému účelu či přinášet povznášející pocity…

Foto: Matej Hakár

Jednopodlažní minimalistický rodinný dům z pohledového betonu

Pohodlný jednopodlažní minimalistický rodinný dům z pohledového betonu, který je oproti úrovni ulice na celou svoji výšku zasazený do okolního terénu. Přízemní dispozice se volně prolíná, svou částečnou otevřeností a grandiózním prosklením, se zahradou i okolní krajinou.

Foto: Ruben Beilby

Působivý vikýř s komínem do rodinného domu přivádí světlo

Když se řekne komínový efekt, nemusí být nutně řeč jen o fyzikálním jevu. Dokládá to zajímavě řešený rodinný dům, který vyrostl u našich německých sousedů. I když respektuje všechny náležitosti a přidržuje se měřítek okolní zástavby, vyniká velmi svérázným protaženým štítem. S vikýřem –…

Foto: Johan Dehlin

Kvalita nestárne. Dům odolává času i díky promyšleným úpravám

Mladý pár si tuto nemovitost vybral ke koupi proto, že byl osloven (ba přímo zasažen) stopami času a příběhy, které by takový dům mohl vyprávět. Tomu pak byly podřízeny další komfort zvyšující úpravy. Ve skutečnosti tu ale nebylo třeba činit velké změny. Tenhle dům je totiž vůči stáří imunní.

REKLAMA