REKLAMA
Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Moderní dům složili z torza starších historických staveb. Získali cenu za architekturu

Původně se mělo jednat o běžnou rekonstrukci malého venkovského domu, nakonec vznikl krásný domov propojením dvou sousedních domů spojených přes dvorky s domem třetím. Dům na Kozině v Trhových Svinech získal hlavní cenu na loňské soutěžní přehlídce realizovaných staveb České ceny za architekturu (ČCA) organizované Českou komorou architektů (ČKA).
Foto: Alex Shoots Buildings

Jiří a Barbora Weinzettlovi z Atelieru 111 architekti chtěli utéct před velkoměstským ruchem a snili o malém domku v poklidné jihočeské vesničce. Zastavili se v Trhových Svinech nedaleko Českých Budějovic, kde je oslovil svérázný charakter Kozinova náměstí jen pár kroků od historického jádra města s podlouhlým náměstím, měšťanskými domy s podloubími, radnicí a kašnou. Pátrali dál a objevili malý nenápadný dům, který čekal na rekonstrukci a nové majitele. Neváhali, pustili se do práce a o rok později se naskytla další příležitost a ojedinělá výzva. Koupili další dům naproti přes zahradu a vytvořili zcela ojedinělý komplex propojením dvou domů určených k rekonstrukci, spojených přes dvorky s domem třetím.

Nový domov, který probouzí kreativitu

Porotu soutěžní přehlídky realizovaných staveb rodinný dům na Kozině nadchl a označovali jej za „zcela výjimečný architektonický počin.“ Ocenili nejenom začlenění stavby do historického kontextu místa a zachování většiny původních stavebních artefaktů, ale také hledisko energetických úspor a udržitelnosti: „Všechny nové prvky dosahují současných standardů; historické zdi byly izolovány pouze v nejnutnějších částech, přičemž byla zachována jejich přirozená struktura viditelná všude, kde to bylo možné. Vzhledem ke staletím, která tyto materiály vydrží a zdrojům ušetřeným rekonstrukcí namísto demolice, můžeme hovořit o skutečné udržitelnosti…“, konstatovala mimo jiné porota soutěže ČKA.

Foto: Alex Shoots Buildings

Autoři si ocenění považují (ostatně nebylo to poprvé, kdy sbírali ceny) a na své dílo jsou patřičně hrdí. Z malého venkovského sídla se postupně stal moderní prostorný rodinný dům k trvalému bydlení a relaxaci. Architekt Jiří Weinzettl říká, že žádný projekt není nikdy zcela u konce, měl by vršit další nápady a být dobrou inspirací. Konkrétně tato stavba vdechla těm starým stavbám nový život a inspirovala mnohé. „Byli jsme rádi za každý historický detail, za každou původní kamennou zeď, kterou se nám podařilo odkrýt. Vlastně celá rekonstrukce spočívala ve snaze objevovat staré, původní a kombinovat s tím novým. Inspirováni starými stavbami a postupy, tvořili jsme nové,“ podotýká architekt, ukazuje půdorysy a fotografie objektu.

Geniální propojení hmot a symbolika dvorků

Celek se podle těchto plánů skládá z několika původních vesnických domů. Dva z nich byly propojeny a stal se z nich prostorný byt, v menším domě na druhé straně bloku je v současné době garáž a dílna se zdviží, venkovní WC s umývárnou a půda. Vnitřní členění architekti přizpůsobili záměru zpřístupnit objekt z obou stran, jak směrem od náměstí pro pěší, tak z druhé strany pro pohodlný příjezd autem. Centrálním prostorem obytné části je světnice v prvním nadzemním podlaží, která sdružuje kuchyňský kout, jídelnu a obývací pokoj. Jejím charakteristickým rysem je obloukově klenutý strop z přírodních materiálů. „Sklenutí hlavního obytného prostoru vyplynulo ze snahy uchovat drobné měřítko a tvar domu z venku, zároveň vytvořit originální převýšený prostor,“ popisuje jeho zrod architekt a dodává, že na velikosti centrální místnosti opticky přidává také plynule navazující venkovní terasa oddělená skleněnou stěnou. V přízemí se dále nachází ložnice s vlastním koupelnovým zákoutím a chodba, která poskytuje vyvýšený prostor pro relaxaci.

Podkroví obytné stavby náleží dětem. Schodiště ústí do prostorné společné herny opět s atypicky řešeným stropem, který vychází z průniku dvou na sebe kolmých sedlových střech. Celá herna je v obložení běleného smrkového dřeva. Na hernu navazují dva dětské pokoje s otevřenými šatnami. Celkové vnímání jednotlivých prostorů v interiéru obohacují četné průhledy do přiléhajících dvorků, velké okno ve štítové dvorní fasádě poskytuje jedinečný výhled na nedalekou kostelní věž. Zajímavě proporčně řešené hmoty spojují tři travnaté dvorky. První z nich je koncipován jako vstupní patio, které je klidné a intimní; druhý je rozšířením obývacího a jídelního prostoru spojeného úzkým průchodem; třetí a největší je přírodní zahradou s ovocnými stromy.

Foto: Alex Shoots Buildings

Interiér domu působí moderně, přestože původní stavební prvky byly ve většině případů zachovány a recyklovány. Stavby pocházely pravděpodobně z 19. století a jejich komplexní rekonstrukce byla nutná. Jeden z domů sice prošel na přelomu století výraznými stavebními úpravami, ale provedení bylo podle slov manželů architektů více než žalostné. Nerespektovala se historická hodnota stavby, patrný byl odklon k nevhodným novodobým materiálům. Také proto se noví majitelé rozhodli odstranit přístavbu velkého vikýře s balkonem, změnit použité materiály na fasádě a střeše a vybourat plastová okna.

„Proporce domu jsme neměnili, ale s odstraněním plastových oken jsme se rozhodli upravit také rozmístění a tvar otvorových výplní pro okna, dveře i vrata. Tyto zásahy měly samozřejmě vliv na současnou vnější podobu staveb. Minimalistické pojetí nově proražených otvorů jsme záměrně ponechali v kontrastu s původními, tradičně dělenými okny,“ dodává architekt a poukazuje i na další původní artefakty, které se odrážejí v odkrývání původního zdiva a dalších historických fragmentů pod novodobými přizdívkami. Obnažené kamenné zdivo následně nechali majitelé na mnohých místech v exteriéru i interiéru jednoduše penetrovat a natřít bílou barvou. Ostatně celý interiér se nese v duchu světlých barev. Na podlaze se střídá šedá betonová stěrka a bělený dub, stěny pokrývá bílá štuková omítka. Jako přirozený kontrast v celém interiéru působí drobné zařizovací prvky v černé barvě. Vše vypadá velmi efektně a zajímavě. Posuďte sami.

Foto: Alex Shoots Buildings 

Technické údaje:

Název: Dům na Kozině
Lokalita: Trhové Sviny, Kozinovo náměstí
Rekonstrukce: 2014 – 2021
Zastavěná plocha: 340 m2
Typ vytápění: plynový dvouokruhový kondenzační turbokotel
Architekt: Ing. arch. Barbora Weinzettlová, Ing. arch. Jiří Weinzettl, Atelier 111 architekti
Foto: Alex Shoots Buildings

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat

foto: Tomáš Dittrich

Na špatné parcele postavili skvělý rodinný dům. Nemají zahradu, ale krásný výhled

Přejete-li si ke svému bydlení dům, který nemusí nutně vynikat, ale nechcete, aby se vyloženě v okolní husté zástavbě ztrácel? Toužíte po domácnosti plné světla, obydlí, jež není slepé a opájí se bohatými výhledy, ale tísní vás střechy domů v sousedství? Rádi byste dům prostorný a přehledný, ovšem na stavební…

REKLAMA