REKLAMA
Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Česká architektka navrhla dvojčata minimalistických vil na Kostarice. Mají výhled na oceán

Jedná se o vůbec první “rammed earth” realizaci na území Kostariky. Dvě minimalisticky tvarované vily určené ke krátkodobým rekreačním pronájmům, které přináší nekonečný výhled na Pacifický oceán, byly navrženy s ohledem na udržitelnost a s respektem k okolnímu divokému prostředí.
Foto: BoysPlayNice
„Jin a Jang mají tvořit rovnováhu celku, a přesto se najdou 2 druhy lidí. Jedni mají velkou duši, ale malé srdce a ti druzí mají malou dušičku, ale zato obrovské srdce.“
Petr Turanec

Částečně levitující vily přináší výhled na Pacifický oceán

Dvě skvěle zpracované minimalistické vily, pobřeží Kostariky, krásná divoká pralesní scenérie a studio Formafatal. Osvědčené spojení, které je zárukou zajímavé architektury, hravé a unikátní. Toto spojení jsme mohli obdivovat v několika povídáních na stránkách serveru TZB-info. Na svažitém terénu s pralesní vegetací nad pláži Hermosa, nedaleko kostarického městečka Uvita, jsou vkusně rozmístěny jednoduché stavby netradičních tvarů, které jsou kompilátem konstrukcí velmi vyhledávaných stromových domků a propracovanou konstrukcí prostých stanů. COCO je unikátním příkladem velmi hravé, trendy glampingové, udržitelné a moderní tropické architektury. Potud paralela s naším článkem, který naleznete na našem serveru.

Art Villa je ta zmíněná část resortu Art Villas. Co všechno je součástí tohoto resortu? Resort Art Villas tvoří tři unikátní vily a multifunkční otevřený pavilon. Jsou rozeseté po pozemku o celkové výměře 2,5 ha. Konkrétněji je to betonová Art Villa, tropická minimalistická Atelier Villa, soubor Coco Villa a tropický multifunkční pavilon Wing. Co vila, to unikát s vlastním návrhem a vlastním architektem. Není to ovšem pokus o unikátní solitéry bez souvislostí. Vše se sbíhá pod gesci hlavního architekta celého resortu a tím je zmíněné studio Formafatal v čele s Dagmar Štěpánovou. Setkáváme se zde s netradiční a esteticky velice zdařilou architekturou, respektující zdejší přírodu, kterou vkusně prorůstá. Je to architektura vzdušná, čistá, jednoduchá, moderní a zcela nevšední.

Hlavní obytná místnost – Jaspis

Nejinak je tomu v případě Achioté, dvou minimalistických vil pro krátkodobý rekreační pronájem. Atraktivitu Achioté dodává osazení na hraně strmého kopce, kdy objekt ční z džungle s výhledem na Pacifik. Obvodové zdi vznikly vrácením vykopaného a zhutněného materiálu do konstrukcí, čímž je místo a stavba propojena udržitelným způsobem ad absurdum. Tento způsob řešení se nazývá „rammed earth“. Je to označení pro prastarou, a tak trochu pozapomenutou techniku, kdy se zemina vykopaná v základech stavby vrací do stěn nebo třeba podlah. Pochopitelně je náležitě zpracovaná a zhutněná. Používala se od pradávna, zemina se hutnila do posuvného bednění. V pohledu skýtá nádherný průřez přírodními vrstvami udusaného materiálu. Pochopitelně se hodí jenom některé materiály, které byly doplněny o stabilizační přísady. Stejně tak jsou vhodné jen do některých oblastí. Je jasné, že nejsou kupříkladu řešením do oblastí častých zemětřesení. Nicméně, nejlepší řešení se často smysluplně nabízejí sama, jen je postřehnout a využít. Je vám jasné, že toto nemůže dopadnout jinak než dobře, a taky se tak stalo. Pokud vás Achioté zaujme, nezapomeňte se podívat na ostatní zmíněné projekty. Zaslouží si to…

Hlavní obytná místnost – Jaspis

Jedná se o vůbec první “rammed earth” realizaci na území Kostariky. 2 minimalisticky tvarované vily určené ke krátkodobým rekreačním pronájmům, které částečně levitují nad hranou prudkého kopce zarostlého džunglí a přináší nekonečný výhled na Pacifický oceán byly navrženy s ohledem na udržitelnost a s respektem k okolnímu divokému prostředí.

Architektonickovýtvarné řešení a ideový záměr projektu

Jedná se o vůbec první “rammed earth” realizaci na území Kostariky. Jílovitou půdu z výkopů stavby jsme kompletně využili pro stavbu všech obvodových stěn.

Na pozemku o rozloze 11 000 m2 ve výšce 300 m nad mořem jsem v kopci zarostlé džunglí nedaleko Uvity navrhla 2 menší vily, které částečně levitují nad příkrým jižním svahem. Obě vily jsou určeny ke krátkodobým rekreačním pronájmům. Zastavěná plocha každé z nich je 90 m2.

Terasa s výhledem – Nefrit

Mým záměrem bylo navrhnout udržitelné domy s biofilními interiéry, které budou sofistikovaně promyšlené a zároveň jejich tvarování bude silně minimalistické a čisté. Žádný zbytečný prvek navíc, ale také nic, co by chybělo. Architektura vil je záměrně svými štíhlými a ostrými linkami v kontrastu s bujnou tropickou vegetací, ale zvolené materiály a barevnost naopak s okolím dokonale splývají.

Obě vily jsou po architektonické stránce stejné. Totožné jsou i materiály, dispoziční řešení nebo orientace vůči světovým stranám. Liší se ale v interiéru, a to především svým barevným konceptem, který se propisuje částečně i do exteriérů.

Architektonický návrh vychází z genia loci, orientace stavební parcely vůči nekonečnému výhledu na Pacifický oceán a z morfologie terénu. Barevný koncept interiérů reaguje na energie, které byly navnímatelné v místech vil ještě před jejich stavbou. Přestože jsou vily od sebe vzdálené pouhých 12 m, v každé jsou zřetelné jiné vibrace, které jsem nechala propsat do interiérů.

Terasa s bazénem – Jaspis

Jaspis villa (světlá) je odrazem JINové energie. Je propojená s oceánem a s nebem nejen vizuálně, ale také svými vibracemi. Barevným konceptem v pískových odstínech reaguji na toto propojení.

Nefrit villa (tmavá) je odrazem energií JANGových. Ve vile Nefrit je cítit spojení se Zemí a s džunglí. I zde je zvolený barevný koncept reakcí na tyto energie a červeno-terakotová barva betonové podlahové desky propouští odstín místní půdy až do interiéru domu.

Od příjezdu jsou obě vily velmi nenápadné, působí skromně. Z bočních stran jsou lemované nově vysázenými tropickými rostlinami. Jakmile ale projdete skrz vilu, dál směrem k levitujícím terasám, už po pár krocích se začíná otevírat výhled na oceán a ocitnete se ve velkorysém prostoru hlavní ložnice s navazujícími terasami a přilehlým infinity ochlazovacím bazénkem.

Terasa – Jaspis

Jako byste se lusknutím prstu najednou ocitli v jiné vile, než do které jste vstoupili.

Extrémní důraz jsem kladla na všechny stavebně-architektonické detaily a jejich vzájemné návaznosti

Surové pohledové materiály hliněných stěn a betonu doplňují přiznané ocelové HEB profily, kterými je podepřena betonová monolitická stropní deska. Průvlaky a věnec domu se propisují až v horním líci střechy, která je lemována dvojicí ocelových “U” profilů. Ty zároveň plní funkci atiky.
Všechny fasády orientované k nekonečnému výhledu na oceán jsou navržené z bezrámových skel. Profily posuvných i pevných části prosklených fasád jsou zapuštěné do drážek v betonové desce stropu. Stejně tak je řešeno osazení interiérových osvětlovacích lišt a na ně navazující lišta pro moskytiéru a závěsy kolem postele.

Hlavní obytná místnost – Nefrit

Betonové desky podlah jsou opatřeny protiskluzovou strukturovanou cementovou stěrkou, která je v každé vile jinak probarvená. Zbylé interiérové stěny včetně betonového, na míru navrženého pevného nábytku, jsou také v povrchu cementových stěrek, zde už ale v hladké matné úpravě.

Materiály jsem zvolila co nejodolnější s ohledem na kostarické klima a vysokou vlhkost.

K realizaci hliněných “rammed earth” stěn jsem přizvala zkušeného specialistu až z Brazílie, majitele firmy Terra Compacta, protože v Kostarice s touto stavební metodou doposud nikdo neměl žádné zkušenosti. Daniel Mantovani z Terra Compacta vyškolil několik místních řemeslníků a společně si mohou připsat své prvenství za realizaci rammed earth architektury na území Kostariky.

Pohled jižní – Nefrit

Minimalistická architektura se propisuje také do interiérů, kde nejsou žádné dveře vyjma velkoformátového posuvného panelu v části sprchy a toalety. Ten plní zároveň funkci věšákové stěny s velkým zrcadlem. Zařízení a vybavení interiérů bylo z velké části navrženo a vyrobeno na míru. Kuchyňská linka, umyvadlo, police, solitérní noční stolky nebo lavička jsou vylité z betonu.

Inspirací pro některé betonové solitéry mi byla tvorba designérského belgického studia Bram Vanderbeke, jejichž práci mám nesmírně ráda.

Zbylý nábytek, svítidla, doplňky a umění bylo pečlivě vybíráno s ohledem na originalitu, často přímo od designérů napříč všemi kontinenty.

Pohled jihovýchodní – Jaspis a Nefrit

Doplňující informace

Studio: Formafatal
Autor: Ing. arch. Dagmar Štěpánová
Umístění projektu: Playa Hermosa, OSA
Uvita – Bahia Ballena, Puntarenas
Země projektu: Kostarika
Rok projektu: 2019-2020
Rok dokončení: 2022
Zastavěná plocha: 190 m² / 95 m2 – 1 vila
Hrubá podlahová plocha: 180 m² / 90 m2 – 1 vila
Užitná plocha: 180 m² / 90m2 – 1 vila
Plocha pozemku: 11 000 m²
Klient: Ing. arch. Dagmar Stěpánová & Ing. arch. Karel Vančura
Fotografie: BoysPlayNice, info@boysplaynice.com, www.boysplaynice.com
Spolupráce: Hliněné stěny “rammed earth”: Terra Compacta [Daniel Mantovani]
Statika: Ing. Ch. Vargas [lokální inženýr]
Zahrada: Ing. arch. Dagmar Štěpánová
Realizace stavby: vedení stavby Willy Jeferson Céspedes Vargas + místní řemeslníci
Realizace stěrkovaných povrchů: Different Design [Pavel Trousil], www.different-design.cz
Grafický design [logo]: Zuzana Vemeová, www.zuveme.com

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Přečtěte si více k tématu Architektura

Foto: Petr Polák

Z původní truhlárny a staré školy vznikl nový bytový dům

Bytový dům vznikl na základu strženého jižního objektu bývalého areálu truhlárny. Třípodlažní objekt s průběžnými balkóny je reakcí na původní urbanismus a vzhled areálu. Další budova bývalé školy dala za vznik mezonetovému bydlení se samostatnou zahrádkou a vlastním vstupem.

Foto: Matej Hakár

Strohá čtvercová dispozice domu přináší nečekané možnosti a bonusy

Už při prvním pohledu je zřejmé, že elementární kulisy fasád, které ohraničují čtvercový půdorys domu, zároveň ukrývají členitou organickou vnitřní strukturu. Klasické schéma kompaktního domu, rozšířeného o terasy, nahrazuje otevřená obytná krajina se zónami různých proporcí.

Foto: Fernando Guerra, FG + SG

Rekreační chaty zasazené do přírodní scenérie pozvedají celý region

Projekt, který přesahuje hranice. A to nejen prostorové, ale i časové. Záměr z portugalského Ancede totiž vytváří most mezi minulostí a přítomností. Tím dává budoucnost celému regionu, podporuje udržitelný cestovní ruch a velmi citlivě zhodnocuje potenciál, který se v místě realizace…

REKLAMA