REKLAMA
Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Vánoční výprava na finský způsob. Pohoda s rodinou v altánu uprostřed lesů

Někdy není od věci podívat se, jak k oslavám Vánoc přistupují za hranicemi. Finsko nabízí poměrně zajímavou inspiraci, jak strávit slavnostní čas s rodinou. U ohně a v lese, s dopomocí primitivní leč působivé architektury.
foto: Julia Kivelä, Malin Moisio

Křesťanství a s ním spojené tradice svátků vánočních nastupovaly ve Finsku jen pozvolna. Přeci jen, Seveřani ze Země tisíců jezer byli pohani, a svátost křtu jim naservírovali až Švédové, kteří věroučný výklad ve 12. a 13. století omezili hlavně na 3 křížové výpravy. A ani poté se christianizovaná země nedržela zkrátka, už v 16. století hromadně přešla na evangelické luteránství Finské církve.

A nevracejte se před setměním

Tím jen chceme naznačit, že betlémské výjevy se tu úplně nezažily, a ve vánočních oslavách na finský způsob se dodnes zrcadlí mnohé prvky, odkazující na dávné rity pohanské. A zvláštní místo při nich hraje příroda, jako místo odevzdání, pokoje a míru duše. Po vydatném štědrovečerním obědě se tu zpravidla v kruhu rodinném jde nejprve na hřbitov, vzpomenou na zesnulé, a pak na vycházku do lesa, kde se pobývá až do první hvězdičky na noční obloze. Ta většinou značí, že už se možná k doma nazdobenému stromku dostal Joulupukki, finský Ježíšek, a nadělil dárky.

Foto: Julia Kivelä, Malin Moisio

Kde že jsou ty pohanské momenty? Inu, západní latinská církev je viděla hlavně v těch výpravách do lesa, které se neobešly bez nějakých těch obětin duchům stromů, pořádné vatry, zpěvu starých písní a dalších obyčejů. Dnes je to samozřejmě jiné, ale o svou hlubokou duchovní podstatu finské vánoce v přírodě pořád nepřišly. A dřevěný přístřešek, Kirkkokiven laavu, se stará o to, aby přetrvaly i nadále. Jednoduchá dřevostavba z dílny Arkkitehtitoimisto TILASTO nabízí útočiště před nepohodou počasí, právě na takové vánoční vycházce do lesů.

Kámen a kostelík v lese

Lidé se v ní mohou sesednout okolo ohně, rozjímat – trochu kryti před zvůlí živlů – o letech za sebou i těch následujících, a užívat si přitom vzájemné blízkosti. Čekat, než vyjde první hvězda. Stavba se nachází v přírodní rezervaci Kintulammi, poblíž finského Tampere. A město nad ní, stejně jako nad řadou dalších přístřešků v lesním podrostu převzalo patronát. Všechny tyto objekty jsou vyrobeny ekologicky, většinou ze dřeva a recyklovaných materiálů, a ani Kirkkokiven laavu není výjimkou.

Foto: Julia Kivelä, Malin Moisio

K jeho umístění se váže legenda o nedalekém „kostelním kameni“, velkém balvanu, který po staletí sloužil jako řekněme pohanská modla. V 18. století u něj snad i malý kamenný kostelík vznikl, a měl sloužit pastevcům koní. Kostel je pryč a kámen zůstal, a jeho příběh se vypráví dodnes. Což prý něco o „pohanech“ vypovídá. Hlavní architektka, Malin Moisio, v objektu Kirkkokiven laavu oživuje konturu malého kostelíku i staré tradice lesních výprav.

Nenáročná a přesto mimořádná

Obdélníkový tvar půdorysu a strmá šikmá střecha odrážejí základní prototyp domu, místa pro rodinu. Vysoký vnitřní prostor s oběma otevřenými konci vytváří sakrální prostor, který splývá s okolní přírodou. Různě velké otvory po stranách pak umožňují soustředěné výhledy do lesa. Celý přístřešek je vyroben z vertikálně umístěného dřevěného rámu. Jeho masivní dřevěné stěny jsou umístěny na soklu, vyrobeném z recyklovaných dlažebních kostek. Ze dřeva je vyrobena i střešní konstrukce a dokonce i lavičky, které konstrukci zpevňují. Střecha je dřevěná, její části jsou ošetřeny přírodní směsí dehtu a lněného oleje.

Foto: Julia Kivelä, Malin Moisio

S celkovou rozlohou 23 metrů čtverečních je to malé, nenáročné (až skutečně primitivní) dílko. Ale jeho význam pro ty správné vánoce „na finský způsob“ je ohromný.

Název instalace: Kirkkokiven laavu
Lokalizace: Kintulammi, Tampere, Finsko
Architekt: Malin Moisio / Arkkitehtitoimisto TILASTO
Spolupráce: Tampereen Ev.Lut. Seurakunnat
Realizace: Messupuu, Uulatuote Oy
Klient: City of Tampere, Ekokumppanit Oy
Rok: 2018

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Přečtěte si více k tématu Dřevostavby

Foto: Jeroen Musch

Ubytování jako v ptačí budce. Chata na nožičkách vás přenese do korun stromů

Můžete je milovat, můžete je nesnášet. Ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat. Architekti z celého světa je zjevně budou stavět dál. Chaty, přenesené do výšek korun stromů a usazené na chůdách, se totiž líbí. Aktuální nizozemský projekt tu myšlenku ptačí budky ještě posiluje designem.

Foto: Lina Németh

Dřevostavba dýchá s okolní přírodou. Rodinný dům na Benešovsku zapadá do krajiny

Benešovsko je oblíbenou středočeskou destinací s krásnou přírodou a malebnými vesnicemi obklopenými loukami a lesy, jež svádějí k nostalgii a odpočinku. Patří bezesporu i k vyhledávaným lokalitám pro stavbu rodinných domů. Nahlédněme do zajímavě řešené dřevostavby, která daný klid…

Foto: Jakob Stig Nielsen

Obilný dům žije tradicemi i dnes. Se dřevem to ve Skandinávii vždy uměli

Kulturní a historický význam Jutského poloostrova, který tvoří hlavní pevninskou část Dánska, představuje budova zvaná Obilný dům. Pochází z dílny renomovaného studia Reiulf Ramstad Arkitekter a představila se poprvé české veřejnosti v rámci loňského Salonu dřevostaveb.

Foto:  Even Lundefaret

Dřevěné chaty s výhledem na jezero. Zpřístupnily horskou turistiku rodinám s dětmi

Těžko říct, jestli je ta myšlenka geniální, anebo už ve svých kořenech pomýlená. Pravdu nejspíš ukáže až čas. Upřít sílu jí ale nejde. Pro cestovní ruch a pěší turistiku, nejen v Norsku ale nejspíš i celé Skandinávii, bude do dalších let určující. Dřevěné chaty jsou útulny pro potěchu ducha…