Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Plánovali rekonstrukci, museli mít novostavbu. Víkendový dům v Bukovanech respektuje původní objekt

Stísněná ulička s komplikovanou a velmi svažitou parcelou dala za vznik, na půdorysu původního stavení a hospodářské části, zcela novému bydlení. Moderní pojetí je velmi vkusně propojeno se znovuvytvořeným domem s původním tvaroslovím. Tvarová i materiálová pestrost si udržuje integritu celku.
Foto: Alex Shoots Buildings
„Jediným důvodem, proč se ptáme ostatních, jaký byl jejich víkend, je, abychom jim mohli povědět o našem vlastním víkendu.“
Chuck Palahniuk

Rekonstrukce, která se nekonala

Relativně stísněná ulička s komplikovanou a velmi svažitou parcelou dala za vznik, na půdorysu původního stavení a hospodářské části, zcela novému bydlení. Moderní pojetí je velmi vkusně propojeno se znovuvytvořeným domem s původním tvaroslovím. Na první pohled je řešení hříčkou drobnějších solitérů. To vše při bližším pohledu bere za své a vše vytváří zdařilý celek, který rozhodně neruší svým pojetím okolní zástavbu, ale i svoji vlastní integritu. Neveliké stavení vzbuzuje pocit prostornosti díky přiznanému krovu, místnosti na výšku přízemí i podkroví. Ručně tesaný strop, technika ošetření některých dřevěných konstrukcí opalováním, oblá ostění dveří a oken stavení, bílé omítky kontrastující s gletovanými omítkami bez dalších úprav dodávají bydlení jiskru. Částečně importované původní techniky a techniky modernější se skvěle potkávají s původním materiálovým pojetím. Máte někdy pocit, že něco esteticky zapadá na to dané místo, že je to jako odtam? Po zevrubnějším zhlédnutí docházím k tomuto závěru, navzdory  prvotnímu pocitu z rozehranosti a pestrosti jednotlivých částí. To místo je parcelou i dožitými původními objekty drobný oříšek, ale ne pro šikovného architekta. Posuďte sami.

Víkendový dům v Bukovanech Foto: Alex Shoots Buildings

Architektonickovýtvarné řešení a ideový záměr projektu

Dům se nachází v příjemné sklepní uličce s omezeným přístupem stavební techniky. Z původního záměru rekonstrukce se po zjištění skutečného stavu muselo rychle upustit. Novostavba respektuje půdorysnou stopu i tvarové pojetí starého domu.

Koncepčně je dům rozdělený na několik dispozičních a konstrukčních částí. Ložnice, koupelna a WC jsou umístěny ve zděné části – původně obytná světnice. Prosklená obytná místnost stojí v místě bývalých kozích chlívků a konstrukčně se jedná o ocelovou konstrukci. Nástavbu tvoří dřevostavba a je zde umístěna sauna s odpočívárnou.

Víkendový dům v Bukovanech Foto: Alex Shoots Buildings

Dům využívá do posledního kousku prudce se svažující pozemek. Na ploše 230 m2 se kromě domu samotného nachází i kůlna na kola a nad střešní terasou je do svahu zakousnutý bazén s panoramatickým výhledem do okolí.

Dům má tradiční tvarosloví, ale kombinuje moderní detaily s historickými technologiemi. Například ručně tesaný povalový strop vsazený do ocelové konstrukce, na kterou navazuje bezrámové velkoplošné zasklení. Vnitřní omítky jsou ve hmotě probarvené a gletované bez dodatečné povrchové úpravy. Výrazným zjemňujícím prvkem jsou zaoblené rohy ostění a nadpraží oken.  Na domě je použita i tradiční lidová japonská technika shou-sugi-ban opalovaného dřeva. Tímto způsobem je ošetřena celá nástavba saunového domečku na střešní terase.

Víkendový dům v Bukovanech Foto: Alex Shoots Buildings

Směs rozmanitosti detailů a celkové dispoziční řešení vytváří architektonický zážitek z prostoru a ukazuje možnost implementace moderní architektury do historického kontextu vinařské uličky.

Doplňující informace

Studio: SENAA architekti s.r.o.
Autor: Václav Navrátil, hlavní architekt, Jan Sedláček, hlavní architekt
Adresa studia: Jakubské náměstí 7, 602 00 Brno, Česká republika
Projekční tým: Kateřina Zabadalová, Jan Gadziala
Umístění projektu: Bukovany, okr. Hodonín
Země projektu: Česká republika
Rok projektu: 2019
Rok dokončení: 2021
Zastavěná plocha: 98 m²
Hrubá podlahová plocha: 142 m²
Užitná plocha: 115 m²
Plocha pozemku: 235 m²
Spolupráce: Zahradní architekt: Ing. Jana Zuntychová

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Přečtěte si více k tématu Architektura

Foto: Ruben Beilby

Působivý vikýř s komínem do rodinného domu přivádí světlo

Když se řekne komínový efekt, nemusí být nutně řeč jen o fyzikálním jevu. Dokládá to zajímavě řešený rodinný dům, který vyrostl u našich německých sousedů. I když respektuje všechny náležitosti a přidržuje se měřítek okolní zástavby, vyniká velmi svérázným protaženým štítem. S vikýřem –…

Foto: Johan Dehlin

Kvalita nestárne. Dům odolává času i díky promyšleným úpravám

Mladý pár si tuto nemovitost vybral ke koupi proto, že byl osloven (ba přímo zasažen) stopami času a příběhy, které by takový dům mohl vyprávět. Tomu pak byly podřízeny další komfort zvyšující úpravy. Ve skutečnosti tu ale nebylo třeba činit velké změny. Tenhle dům je totiž vůči stáří imunní.

Foto: Alex Shoots Buildings

Místo k poučení, odpočinku i setkání se s historií v Aši

Park historie Aš představuje významný krok k obnovení urbanistické rovnováhy města a k prezentaci jeho historického dědictví. Projekt propojuje minulost a současnost, přináší edukaci a odpočinek a stává se místem, kde se město setkává s vlastní historií. Vše v esteticky…

Zdroj: Tisková zpráva MMR ČR

Program na obnovu a rozvoj Terezína a Josefova

Vláda schválila materiál MMR, který představuje další krok k obnově a rozvoji pevnostních měst Terezín a Josefov. Obsahuje hlavní teze desetiletého programu. Způsob financování záchrany akutně ohrožených objektů vláda schválila v září loňského roku. Pevnostním městům by v příštích 10 letech…

E-book: Příručky ZDARMA!

Příručka Jak koupit bydlení

Jak koupit bydlení

Pomocník při koupi domu, bytu, pozemku.

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Poradíme s vyřízením stavebního povolení

Partner tématu

Nejnovější články

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Akce a slevy

Plechové krytiny SATJAM lze nyní pořídit o něco výhodněji díky výhodné jarní akční nabídce. Zdroj: SATJAM s.r.o.

Výhodné jaro s plechovými krytinami SATJAM

Výhodné jaro s plechovými krytinami SATJAM

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA