REKLAMA
Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Dům pro fotografa je jednoduchou stavbou na pomezí zástavby a krajiny

Vytvořit delikátní přechod mezi původní výstavbou a nedotčenou loukou nebyl snadný úkol. Architekti zvolili z každého prvku to nejlepší. Z původní zástavby urbanistické uspořádání s uliční linií, z louky zase křivky terénu. Louka zatažená na střechu ložnice stírá hranice mezi terénem a domem.
Zdroj: BoysPlayNice
Věci se musí dělat s citem! A tam, kde chybí cit, je všechna snaha marná, protože samotné IQ a sebelepší vzdělání nestačí.
Jaroslav Čejka (český básník, dramatik a novinář)

Pokud se domníváte, že jednoduchý dům vyjadřuje způsob architektonického uchopení stavby a jeho provedení, pak jednoduchost nevystihuje dostatečně výslednou architekturu. Jednoduchý nebyl ani v tom, že se musel utkat se starou zástavbou v blízkosti a nádhernou loukou lemovanou lesem. Pokud ovšem autorský tým dokázal přeskotačit přes nástrahy s pozemkem ležícím na rozhraní zón CHKO Beskydy, orientaci pozemku a zmíněný přechod mezi zástavbou a volnou přírodou, pak se vše otevřelo jako náruč, která zvlněnou loukou hýčká bydlení rodiny a nabízí jí krásnou přírodu Beskyd. Pokud si prohlédnete fotografie, seznáte, že je to vlastně zcela prosté a „jednoduché“.

To je ovšem práce autorů, aby to tak bylo. To je ten „zlatý grál“ nebo hřebíček trefený do hlavičky. To je to, co je ideový záměr práce architekta a proč to má smysl, když ten rébus smysluplně dokáže vyřešit. Tvarem i materiálovým pojetím je dům moderní, prostorný, prosvětlený, vzdušný. Ve chvíli, kdy to okřídleně „klapne“, máte pocit, že je dům od tam, že tam vlastně patří. To je právě ten kumšt. Nemusíte dlouho přemýšlet, zda se vám líbí dům někde v kopcích, v terénní vlně s lípou za zády. Podíváte se a víte. Líbí nebo nelíbí. Tady jsou ty kopce, jež tvoří domu paspartu nádhernou valašskou krajinou.

Pohled severní Foto: BoysPlayNice

Architektonickovýtvarné řešení a ideový záměr projektu

Přemův pozemek vypadal jako pěkná mírumilovná louka pod lesem, ale klamala nás travou.
Pozemek leží na rozhraní třetí a čtvrté zóny CHKO Beskydy. I přesto, že všude kolem je původní zástavba ze 70. let 20. století, museli jsme vyvinout veliké úsilí, abychom mohli tento dům postavit. Ani orientace pozemku nebyla úplně ideální, ale nic, co bychom nezvládli.

Vytvořit delikátní přechod mezi socialistickou zástavbou a nedotčenou loukou nebylo jednoduché. Proto jsme zvolili z každého prvku to nejlepší. Ze stávající výstavby urbanistické uspořádání, zejména uliční linii, z louky zase jemné křivky terénu. Louku natahujeme až na střechu ložnice a stíráme hranice mezi terénem a domem. Absence oplocení jen podporuje přirozené osazení domu do okolí.

Dispozice přízemí je jasně rozdělena na společnou vstupní část, která slouží pro potřeby rodiny a zároveň jako před-prostor fotografického ateliéru umístěného v podkroví. Hlavní obytný prostor je současně kuchyní, jídelnou a obývákem. Samostatné křídlo do zahrady je již přízemní s loukou na střeše. Ukrývá ložnici s koupelnou, která je společná pro celý dům.

Podkroví je děleno na poloviny. Jedna část patří ateliéru s výstupem na zelenou střechu-louku, druhá je zcela v nadvládě dětí, které mají proskleným štítem výhled do valašských kopců.

Koupelna Foto: BoysPlayNice

Mini nádvoříčko, zahryznuté do louky, je ze západu kryté zelenou vlnou, z východu přirozeně splývá s terénem. Tady je hlavní oáza klidu a pohody celého domu, vlastně takový obýváček bez střechy.

Ve vstupu je vytvořen záliv pro parkování, kterým vyrovnáváme první výškový rozdíl pozemku a vytváříme i jakýsi pocit soukromí tím, že polosoukromým předprostorem oddělujeme část soukromou. Absence oplocení, branek a bran opět odkazuje na okolní louky a volně plynoucí valašskou krajinu...

Centrální místnost - obývací pokoj Foto: BoysPlayNice

Doplňující informace

Studio ValArch ateliér
Autor Ing. arch. Tomáš Jalůvka
Ing. Tomáš Kašík
Ing. arch. Lenka Jalůvková
Kontaktní e-mail jaluvka.tomas@gmail.com
Web www.valarch.cz
Sociální média www.instagram.com/valarchatelier
Adresa studia Tyršova 1098, 768 61 Bystřice pod Hostýnem, Česká republika
Umístění projektu Valašská Bystřice
Země projektu Česká republika
Rok projektu 2017
Rok dokončení 2018
Zastavěná plocha 150 m²
Hrubá podlahová plocha 125 m²
Náklady 7 mil. CZK
Klient Přemysl Jurča, Tereza Jurčová
Fotografie BoysPlayNice, info@boysplaynice.com, www.boysplaynice.com

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Přečtěte si více k tématu Architektura

foto: José Campos

Ze staré kamenné sýpky udělali malebný dům pro návštěvy

Pomoci přežít letité stavbě obvykle znamená najít pro ni nové, smysluplné využití. Zachovalá stará sýpka vystavěná z kamene měla už pro nové majitele hodnotu spíše jen estetickou, a tak ji přestavěli na samostatné bydlení pro návštěvy.

Rekonstruovaná hlavní budova Uměleckoprůmyslového musea stále fascinuje  Zdroj: upm

Rekonstruovaná hlavní budova Uměleckoprůmyslového musea stále fascinuje

Přestože od kolaudace uplynulo takřka pět let, je hlavní budova Uměleckoprůmyslového musea (UMP) stále hodna obdivu. Přesvědčili se o tom i návštěvníci letošního Design Bloku. Pravidelně se zde totiž odehrává nezanedbatelná část programu mezinárodního festivalu designu.

E-book: Příručky ZDARMA!

Příručka Jak koupit bydlení

Jak koupit bydlení

Pomocník při koupi domu, bytu, pozemku.

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Příručka Jak na povolení rodinného domu

Poradíme s vyřízením stavebního povolení

Partner tématu

Nejnovější články

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA