REKLAMA
Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Jak se změnil trh s nemovitostmi? Jak ceny reagují na sníženou poptávku a vysoké sazby hypoték?

Jak je na tom aktuálně realitní trh v ČR? Co se stalo s poptávkou a cenami? Jak trh reagoval na válku a vysoké úrokové sazby? Jak se vyvíjí ceny nájmů v Praze a mimo ni? Podívejte se na analýzu trhu, kterou pro ESTAV.cz připravuje Flatzone.
Zdroj: Fotolia.com

Po rekordním roce 2022, kdy velká část obyvatel využila svých úspor z covidové doby a hledala spolehlivý způsob, jak uložit své peníze, přichází rok střízlivější. V Praze se prodeje novostaveb zpomalily meziročně o téměř 60 %, růst cen zpomaluje. Není se čemu divit. Válka na Ukrajině u kupujících zvýšila nejistotu. Úrokové sazby se zvýšily na 7 %, což pro střední třídu znamená, že nedosáhnou na takovou výši hypotéky, aby z ní byli schopni zaplatit ideálně velkou nemovitost. Navíc začíná recese, zdražuje se a inflace má dvě cifry, tím pádem se musí šetřit a připravovat se na načekané výdaje.

 Zdroj: Flatzone

Od roku 2016 se tak za druhý kvartál 2022 jedná o nejnižší číslo prodejů nových bytů v Praze. Nabídkové ceny meziročně stále rostou, u prodaných bytů ceny stagnují na zhruba 145 000 Kč za m2. Ochlazení prodejů a o něco rychlejší povolování staveb navíc mělo za důsledek, že se nabídka meziročně zvedla o zhruba 24 %. Zatímco minulý rok byla mezi poptávkou a nabídkou velká nerovnováha, aktuálně se bavíme o vyrovnanější vztah, který se dá porovnat s předcovidovou situací ve třetím kvartále 2020.

Zdroj: Flatzone

V případě starších bytů jsme zaznamenali mírný mezikvartální pokles o 1,45 %, meziročně však cena vzrostla o 7,5 % na zhruba 127 000 Kč. Trh s nájmy naopak zažívá velký boom. Ceny se dostaly nad úroveň roku 2019 a aktuálně jsou nad hranicí 360 Kč/m2. To je bez pochyby způsobené tím, že se nabídka bytů k pronájmu skokově snížila kvůli migrační vlně z Ukrajiny a také kvůli tomu, že lidé nemají na hypotéky a jsou nuceni jít do pronájmu.

Zdroj: Flatzone

Dostaneme-li se mimo hranice Prahy, trendy jsou z větší části podobného rázu. Poptávka se snížila, ovšem meziročně jen o 10 %. Nabídka novostaveb se zvýšila meziročně o 16 % a je aktuálně na 101 000 Kč za m2 u nabízených bytů. Ceny prodaných bytů stagnují obdobným způsobem jako v Praze, meziročně nicméně cena za m2 vzrostla o 28 % na 93 000 Kč. Cena pronájmů se celorepublikově drží na zhruba 216 Kč.

Sdílet / hodnotit tento článek

Mohlo by vás zajímat

Zdroj:Fotolia.com - Tiko

Koupě nemovitosti zatížené exekucí: Jak postupovat, abyste minimalizovali rizika

V posledních letech počet nově zahájených exekucí v České republice stoupá. Jen za poslední tři roky je tento nárůst více než třicet procent. Aktuálně je u nás vedeno 4,5 milionu exekucí. Z toho více než polovinu tvoří vícečetné exekuce. Proto není divu, že se v nabídce realitních kanceláří stále častěji objevují…

REKLAMA