Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Stará stáj spadla. Nový dům jako tichý strážce rodinné usedlosti a pozorovatel přírody

Kvalitní pozemek je základem pro šťastné a zdravé bydlení. Přidáme-li k tomu blízký les, zčeřenou hladinu rybníka, vzrostlou zeleň a zpěv ptáků, vybaví se nám takřka ideální mikroklima. Nad přírodní rezervací v malebné obci Karasy u České Lípy, tam, kde kdysi stávala rodinná usedlost, se zrodila moderní stavba s bílou fasádou.
Zdroj: Fotes, Stempel & Tesar architekti

Původně se nacházely na rozhraní lesa a luk přírodní rezervace Novozámecký rybník celkem tři budovy, jakožto součást rozlehlé starobylé hospodářské usedlosti. Majitelé dlouho váhali, zda mají pokračovat v rodinné tradici a trvale se zde usadit. Hospodářské stavení totiž neposkytovalo odpovídající prostor, který by uspokojoval jejich nároky na bydlení ani na bezproblémový chod hospodářství.

Úcta k předkům a nádhernému okolí nakonec přinutila majitele o místu více přemýšlet. Musel se definitivně rozhodnout, zda se pustit do důkladné rekonstrukce nebo do stavby nové budovy. Rozhodujícím momentem byl naprosto havarijní stav stáje. „Zastaralou konstrukci již nebylo možné dále udržovat a hrozilo zřícení celé budovy. Po stržení stáje z vepřovic se rázem odkrylo místo, které si doslova říkalo o zcela novou stavbou. Jedinečný jižní výhled na rybník a vzrostlá zeleň byly jasnými rozhodujícími signály, že zde bude stát náš rodinný dům,“ říká na úvod majitel.

Zdroj: Fotes, Stempel & Tesar architekti

Ten bílý dům, to bílé stavení

Rodinný dům na půdorysu bývalé stáje byl navržen jako zděná stavba jednoduchého tvaru se sedlovou střechou a skládanou střešní krytinou. Její specifický výraz umocňuje bílý povrch fasády, strojové probarvované omítky a ručně tažený přírodní štuk. Impozantně působí promyšlená soustava venkovních teras, které jako by se lehce vznášely nad terénem. Naplno se zde využívá jižního průčelí s výhledy směrem ke skalnatému svahu směrem k rybníku, mistrně se pracuje s přírodní scenérií a návazností na zahradu. V obytném přízemí obepíná terasa takřka polovinu obvodu domu, s hmotou ji spojují velká hliníková okna přinášející do místností blahodárné solární zisky.

V přízemí jsou umístěny veškeré obytné místnosti, bydlí tady majitelé domu, podkroví se čtyřmi ložnicemi a koupelnou je určené převážně pro návštěvy. Dřevěná konstrukce teras se subtilním kovovým zábradlím s výplní z nerezové sítě se ukrývá nad srázem v korunách stromů. Můžete tak vyjít z obýváku a ocitnout se vysoko nad hladinou rybníka posázeného lekníny, poslouchat zpět ptactva a kochat se pohledem na krásu celé přírodní rezervace. Svoji poezii má jistě i původní sklep staré stáje zasazený hluboko do svahu v pískovcové opěrné zdi.

Zdroj: Fotes, Stempel & Tesar architekti

Ten po dokonalém zpevnění suterénu železobetonovou stěnou i nadále slouží svému účelu a je přístupný po schodech ze svahu nad rybníkem v těsné blízkosti domu. Nutno připomenout, že veškerý materiál, stejně jako dřevo teras, pergoly a garážové stání byly pečlivě vybírány, aby se dosáhlo dokonalé harmonie s bílou fasádou a okolní zelení a byly přitom splněny veškeré požadavky na zdravý nízkoenergetický dům.

Interiér v přírodním tónu

Vstoupíte-li dovnitř budovy, okamžitě pocítíte útulnost interiéru, zdravé mikroklima a vůni dřeva. V přízemí vás zcela jistě upoutá trámová konstrukce stropu s masivními dřevěnými sloupy. Příček je zde minimálně s výjimkou koupelny a příčky mezi obývacím pokojem a ložnicí, kterou supluje masivní knihovna majestátně se rozpínající mezi dřevěnými sloupy. Prostor dále rozděluje pouze vestavěný nábytek, instalovaná kuchyňská linka a bílý kuchyňský kout. Interiéru dominuje dřevo a terakotový odstín keramické dlažby. Velká okna a prosklené průchody na terasy připomínají nádherné impresionistické obrazy, které se mění s okolní přírodou. Majitelé domu mají v přízemí veškeré pohodlí, pokud přijede návštěva vystoupá po schodišti do podkroví, kde jsou připraveny čtyři ložnice s vlastní koupelnou. K dispozici jsou dokonce i parkovací místa pod krytým stáním.

Společenský život a odpočinek se podle slov majitele odehrává spíše na jižní straně směrem k rybníku, večer pak na západní straně, kde se odehrávají nezapomenutelné večery při zapadajícím slunci se zpěvem ptactva a symfonií žab. Na břehu je totiž kromě jiného i ornitologická stanice, vyskytuje se tady podle informací ekologů více než 220 druhů ptáků, včetně ohrožených druhů. Krása přírody se zde opravdu snoubí s harmonií a rodinný dům může působit jako její tichý strážce a pozorovatel.

Zdroj: Fotes, Stempel & Tesar architekti

Místo: Zahrádky/Karasy u České lípy
Architekt: Stempel & Tesar architekti – Ján Stempel, Jan Jakub Tesař
Dodavatel: Antonín Pechočiak stavební práce
Pozemek: 2 062 m2
Zastavěná plocha: 112,6 m2
Užitná plocha: 198 m2
Konstrukční systém: zděná stavba, střešní krytina Bramac Tegalit
Fasáda: omítkové souvrství a pískovec. Jelikož nebylo možné použít přírodní štuk, navrhla firma Baumit řešení, kdy se do vrstvy Baumit FillTop ručně natáhla vrstva Baumit FillIn. Tím se dosáhlo kvality strojové probarvované omítky a pocitu ručně taženého přírodního štuku.
Okna: hliníková, vnitřní dveře jako součást vestavěného nábytku
Podlahy: dlažba a dřevěné podlahy
Vytápění: plynové a krbová kamna

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat

foto: Imagen Subliminal

Přestavěli stáj i dvůr a z usedlosti udělali moderní venkovské bydlení

Zemědělská farma s domem hospodáře, která se už dávno přežila svému původnímu poslání. K tomu prostředí ospalého městečka, které není na velké změny připravené. A mladí lidé, kteří by rádi rekonstruovali a bydleli v novém. Jak si s řešením této nelehké rovnice poradili španělští architekti?

Zdroj: Roland Bernath

Barokní kravín a stodolu využili pro bydlení a ubytování. Stará stavba zůstala zachována

Švýcarsko patří k zemím, které si dávají hodně záležet na ochraně památkově hodnotných objektů. V místním podání se ale více cení, když letitou stavbu nedokážete jen zakonzervovat v jejím někdejším stavu, ale dokážete ji smysluplně přiblížit současnosti. Jak to vypadá v praxi je dobře vidět na starých hospodářských…

Foto: BoysPlayNice

Proměna Javornického statku na palírnu. Vypadá, voní i chutná skvěle

Kde se nachází Javornice? Když prozradíme, že kousek od Dubu, úplně si nepomůžeme. Je to ale na dohled od Prachatic, což už by s orientací pomoci mohlo pomoci. A tady, v až kýčovitě malebné krajině jihočeského venkova, dozrál k chuti i užitku nevšední projekt rekonstrukce hospodářské usedlosti.

Foto: Filip Dujardin

Při rekonstrukci statku nespěchali. Moderní dům připomíná staré dobré časy

Belgičani mají rádi klid a pořádek, váží si dědictví minulosti. V praxi to odráží i rozsáhlá rekonstrukce farmy na zdejším venkově, jejíž provedení je přitom velmi civilní. Do nově vytvořených i opravovaných částí byly zapuštěny původní prvky, a celkové vyznění bylo zachováno v nenápadném a formálním designu.