REKLAMA
Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Vitráže Průmyslového paláce rozeberou a poskládají sklíčko po sklíčku

Do posledního sklíčka budou na Průmyslovém paláci v rámci jeho rekonstrukce a dostavby demontovány vitráže střední lodi této historické památky. Všechny kusy budou vyčištěny a zasazeny do nových ocelových rámů. Poškozené části budou nahrazeny přesnou replikou.
Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Demontáž vitráží nám demonstroval Zdeněk Kudláček ze studia Kolektiv Ateliers, který má restaurování vitráží na starosti. „Každá výplň je ukotvená v ocelovém nosném rámu pomocí sklenářského kytu s přidáním suříku, který je pevný jako beton. Je tedy zapotřebí kyt opatrně rozbít a odstranit, aniž bychom ohrozili křehké sklo. Museli jsme si proto vytvořit vlastní speciálně uzpůsobené nástroje a techniky, pomocí dlát s příklepem kyt jemně vychvějeme a jednotlivé výplně šetrně vyjmeme,“ Vitráže dohromady tvoří 5023 skleněných výplní. Ty se skládají z celkového počtu 107 700 jednotlivých skel vsazených do olověné osnovy. Vitráže mají celkovou plochu úctyhodných 2 256 metrů čtverečních. Jedná se tak o největší renovaci historických vitráží na území Česka za posledních 100 let.

Každé sklo restaurátoři vyjmou, očistí a zasadí do nových olověných profilů. Některá skla však bude zapotřebí nahradit – zejména ta na západní stěně středního pavilonu. Při požáru levého křídla paláce je totiž nevratně poškodil extrémní žár. „Na pracích se podílí i náš kolega restaurátor Zdeněk Henych, který prováděl před 50 lety poslední generální rekonstrukci vitráží. Tehdy zde s restaurováním začínal jako dvacetiletý, dnes se sem po letech vrací,“ dodává Kudláček.

O renovaci vitráží hovořil Zděněk Kudláček z Kolektiv Ateliers, foto redakce

Celá dostavba vyhořelého levého křídla a renovace pravého křídla a středního pavilonu vyjde na 2,5 miliardy korun bez DPH. Práce by měly být dokončeny v roce 2025. Po otevření by měl palác znovu sloužit k pořádání veletrhů, konferencí i kulturních akcí.

Stavební práce budou probíhat tak, aby se i během rekonstrukce mohly konat akce ve zbytku areálu Výstaviště Praha. Průmyslový Palác sloužil od svého vzniku k pořádání výstav a kulturních akcí. Postaven byl podle návrhu architekta Bedřicha Munzbergera pro Jubilejní zemskou výstavu v roce 1891. Původně mělo jít pouze o dočasnou stavbu, nakonec však zůstal zachován až do požáru v roce 2008.

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat

Průmyslový palác Zdroj: Jiří Šebek

Jak probíhá rekonstrukce průmyslového paláce rok od jejího zahájení

Je to přesně rok, co byla zahájena rekonstrukce Průmyslového paláce v Praze. Již letos bychom se měli dočkat montáže ocelové konstrukce nového levého křídla, které vyhořelo v roce 2008. Hotové jsou vrty pro tepelná čerpadla a práce pod základovou deskou, na které se právě pracuje. Ve střední hale a v pravém křídle…

REKLAMA