REKLAMA
Hledat
Mapa cennemovitostí v ČR
estav.tvnový videoportál
Všechna témata

Svítící kameny obřího domina přinesly vánoční atmosféru do centra metropole

Kreativní světelné a digitální instalace už k zimnímu času na ulicích kanadských měst neodlučně patří. Působivá Luminothérapie totiž přináší každý rok nové oslňující nápady.
Zdroj: Nicolas Gouin - l'Hibou

Kanadská Quartier des Spectacles vznikla jako volno-časová neziskovka z Montrealu a Quebecu někdy kolem roku 2003. Ani její členové si nejsou pořádně jistí, kdy se to tak zhruba oficiálně přihodilo, protože všech současných 85 členů se plně věnovalo nejrůznějším formám kulturních a uměleckých aktivit, a na nějakou spolkovou administrativu jim už čas nezbýval. Rozhodně ale měli společný cíl: přinést pozitivní změnu do ulic měst, darovat místním obyvatelům „radost z okamžiku“. Třeba tím, že umělecky podchytí nějaký zajímavý moment, anebo vytvoří nějakou stylovou venkovní uměleckou expozici. Zkrátka a dobře, vytvoří spektákl pro diváky.

Zrození veselé terapie světlem

Jednou z mnoha takových spontánních podívaných se poprvé v roce 2009 stala Luminothérapie, která se od té doby propracovala na jeden z nejvýznamnějších dlouhodobých projektů Quartier des Spectacles. Z průvodní nahodilé ukázky současného umění na poli světelných instalací ve veřejném prostoru se totiž stala kanadská tradice, jež zahrnuje soutěž kreativních světelných prvků, prozařujících ulice a náměstí v až pětadvaceti různých městech Kanady. S tím, že nejpovedenější prvky pak zamíří v rámci putovní výstavy do světa. A tak se každý rok před vánoci odehrává „souboj“ mezi nejrůznějšími světelnými a digitálními instalacemi, které podněcují fantazii i zapojení diváků formou interaktivních prvků.

Foto: Nicolas Gouin - l'Hibou

Za posledních 10 let vzniklo v Luminothérapie 306 kreativních návrhů, na nichž se podílelo okolo 150 umělců, designérů a tvůrců. S tím, že 77 realizací později zamířilo za hranice Kanady, třeba do Londýna, New Yorku, Bruselu nebo Jeruzaléma. Quartier des Spectacles se přitom pořád chvályhodně přidržuje svých kořenů, a snaží se dělat věci, které lidem na tvářích vyčarují údiv a úsměv. Ideálně současně. A jak se to skutečně daří, to můžete posoudit například na prvcích „živé“ výstavky, nazvané Domino efekt, vytvořené designérkou Geneviève Levasseur. Na promrzlém a zasněženém montrealské náměstí Place des Festivals, se předloni v podvečer před vánoci objevily lavice, osazené zbytnělými kostkami domina. Tucet lavic po deseti dominech, dohromady 120 součástí.

Kde jsou ta světla?

K těm je zapotřebí pohyb, vnější popud od lidí. Stačí totiž začít s těmihle herními kameny hýbat, aby se rozzářili tlumeným či oslnivým světlem. Každé svítí s trochu jinou intenzitou a jasem, což trochu navádí k tomu seskládat je v odstupňované linii. A pak? Co se tak s postavenými hracími kameny domina dá dělat jiného, než do nich strčit. Tehdy se ozve hudebně znělý zvuk, tón. Za každý zborcený hrací kámen trochu jiný. Jindy jsou to vokály, perkuse, flétna. Nebo balafon, marimba. Možností je při stodvacítce kamenů víc než dost. A samozřejmě, s produkovanou hudbou se mění i světla. Náměstí je rázem plné zvuků a barev lidí, kteří si chtějí jen tak hrát.

Foto: Nicolas Gouin - l'Hibou

Marie Lamoureux, mluvčí spolku Quartier des Spectacles připouští, že s instalací Domino efekt to v roce 2019 „nešlo úplně podle plánu“. Tedy že to bude o jednosměrném strčení a kaskádě zvuků. Lidé, respektive hlavně malé děti, si totiž povšimly, že svítící hrací kameny začnou vydávat zvuky, i když se na ně zaklepe nebo se s nimi zatřese. A že hodně zajímavé zvuky zazní tehdy, když se začnou míchat kameny různých barev dohromady. A byly to zase děti, které začaly experimentovat s vytvořením co nejdelší skladby z jednotlivých dílků, jež kromě hudby nabídla i přepestrou změť produkovaných světelných efektů. Na náměstí bylo kolem téhle podívané víc než živo, a tropické barvy se odrážely od sněhu.  Bylo to hravě veselé, ale neslo to i hlubší poselství.

V časech, kdy každý má jen jeden hlas a jakoukoliv jednu barvu, mimořádná píseň nejspíš nezazní. Teprve když se dají dohromady všechny hlasy a barvy, vznikne nevšední pestrost zážitku. Děti to pochopily rychle, a v téhle bezprostřední „tvořivé“ jednotě dokázaly společně vytvořit nejeden pouliční koncert. K radosti všech kolemjdoucích. Symbolika sdílení, pomoci, společného zážitku a dětské radosti, pak učinila z Domino efekt jeden z nejhezčích spektáklů v rámci celé proslavené Luminothérapie. A přinesla nejen Montrealu hezkou vánoční atmosféru.

Foto: Nicolas Gouin - l'Hibou

Název projektu: Domino effect
Lokalizace: Montreal, Kanada
Architektonické studio: Ingrid Ingrid
Vedoucí projektu: Geneviève Levasseur
Zvukový design: Myriam Bleau
Interaktivní design: Katherine Melançon
Kreativní projekt: Geneviève Levasseur
Dodavatel materiálu: Dix au carré
Výroba, projekce: Quartier des Spectacles
Zastavěná plocha: 12x10 m2
Realizace: 2019

Sdílet / hodnotit tento článek

Související témata

Mohlo by vás zajímat

foto: estudio BD

Digitální vánoční strom předvedl, že barvy nemají hranice

Naprosto imerzní, pohlcující zážitek, nabídla v roce 2019 vánoční světelná instalace v Denveru. Město ve spolupráci s mezinárodně uznávanými mistry ve hře světel, designéry studia BrutDeluxe, nabídli vpravdě brutální orgie světel. A také podívanou, jež můžete vnímat i dalšími smysly.

Kam se poděly Vánoce? Hledat je můžete v kouzelném Šeptajícím lese

Kam se poděly Vánoce? Hledat je můžete v kouzelném Šeptajícím lese

Hravé pojetí technicky nenáročné a přitom vizuálně poutavé instalace, obohatilo v roce 2018 vánoční trhy v severoitalském Neumarktu. Návštěvníkům, hlavně těm dětským ale i hravým dospělým, zprostředkovalo zajímavý zážitek, plný koled a překvapení. A o tom přeci Vánoce jsou, ne?

Vánoční výzdoba v Lisabonu: Hvězdy co na zem spadly

Vánoční výzdoba v Lisabonu: Hvězdy co na zem spadly

Návrhář evropského formátu, Pedro Sottomayor, se v roce 2011 stal se svým projektem „Hvězdného shluku“ (Star cluster) jedním ze sedmi vítězů soutěže o finální zpracování vánoční výzdoby města. Na první pohled možná skromně pojaté hvězdy z náměstí Figuera přinesli lidem více bezprostředního dojmu z vánoční atmosféry,…

Vánoční výzdoba Madridu aneb Cesta na Měsíc

Vánoční výzdoba Madridu aneb Cesta na Měsíc

Dnešní dlouhou noc vám rozzáříme naším článkem. Typická vánoční světla často vychází z myšlenkového principu "hvězdného svitu". Ale v roce 2014 se španělské hlavní město Madrid rozhodlo pro jinou formu ztvárnění kouzla nebeské vánoční pohody. Tvůrčí múzou se madridským v tomto případě stalo designérské studio Brut…

REKLAMA